Meny Stäng

Påmönstring på segelfartyget Gratia

Igår var det dags för oss att mönstra på segelfartyget Gratia, en 30 meter lång segelskuta från år 1900. Fartyget tillhör Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola och vi har fått chansen att testa på en seglingskurs över en helg. Vi kommer berätta mer om seglarskolan och om alla våra upplevelser ombord under de närmaste dagarna. Här kommer en liten bildbomb från första dagen!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Påmönstring i Nynäshamn

Vi hade fått uppgift om att vi skulle mönstra på i Nynäshamn på fredag eftermiddag, och tog pendeln söderut efter jobbet. Spänt såg vi oss omkring i hamnen, och där låg hon. Waow! Det kändes ju inte bara som att mönstra på ett fartyg, utan också som att mönstra på en annan tidsepok.

Hamnen i Nynäshamn
Hamnen i Nynäshamn – på väg mot äventyret
Gratia Nynäshamn
Här ligger Gratia och väntar på oss!

Möte med befäl och besättning

Vilka människor skulle vi träffa på en sån här segelkurs? Vi hade inte en aning … Nu vet vi att det är ett gäng glada, positiva och sköna människor ombord.

På fartyget finns befälhavare, två styrmän, en styrmanselev, två instruktörer, kock, kockelev och en besättning på 13 personer, inklusive Peter och mig. Besättningen är en blandning av yngre och äldre, kvinnor och män. En del är erfarna seglare, medan andra (liksom jag) knappt har seglat förut.

Gratia
Vår befälhavare Fredrik i röda byxor och några fler ur befälsgruppen
Claes och Britt
Claes och Britt i besättningen

Lugnt väder och svåra ord

Hela fredagskvällen hade vi lugnt och soligt väder. Kanske hade vi kunnat ha lite mer vind i seglen, men det var å andra sidan härligt i solen. Det här med seglingen då? Det är ju riktigt coolt att vara med hissa och bärga seglen på det här gamla segelfartyget. Vi i besättningen får tydliga och bra instruktioner, men ojojoj vad mycket svåra ord …

När jag skriver det här är det sen kväll, vi har lagt till i Utö hamn och jag är alldeles för trött för att komma ihåg några nya seglingstermer … Vi får se om jag klarar det bättre imorgon! Vilka är dina erfarenheter av att segla?

Elin Gratia
Styrmanseleven Elin i fören
Gratia segel
En kille i besättningen uppe i masten …
Theo och Moa
Theo och Moa i besättningen kollar hur det går där uppe i masten

Denna segling genomfördes i samarbete med Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens seglarskola. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev