Meny Stäng

15 saker att göra när det är (extremt) varmt

Annons

Vad kan man göra i sommarvärmen? När temperaturerna närmar sig 30 grader (eller stiger däröver) blir åtminstone vi påverkade. Vi orkar inte ens göra hälften så mycket som vanligt. Men vad kan man ens göra i hettan? Här är våra bästa tips på saker att göra när det är (extremt) varmt …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Slappa i skuggan

Det är ju skönt att vara utomhus, och om det är för varmt kan man med fördel slappa i skuggan. Eventuellt kan man läsa en bok eller tidning, lyssna på en pod eller ljudbok, eller kanske helt enkelt bara … slappa.

Zanzibar
Helena under en semesterresa till Zanzibar för många år sedan

2. Bada

Att bada är förstås en perfekt aktivitet när det är varmt. Kanske är det läge för en uppfriskande simtur eller lite lek i vattnet. Att snorkla kan också vara spännande ibland, beroende på var man befinner sig.

Peter under en snorklingstur i Egypten

3. Drick mycket vatten

Om man ska orka göra något i hettan gäller det att dricka mycket vatten. Vi brukar ofta ta med en vattenflaska i väskan. Annars får man handla på vägen … eller kanske hitta en fontän med dricksvatten.

Bern fontäner
Helena vid en dricksvattenfontän i Bern, Schweiz

4. Ät glass

Glass är gott i värmen! Även om man ibland kan känna att man knappt orkar äta, så kan en glass ofta slinka ner utan problem. Förutom att det är gott så är det ju dessutom svalkande.

5. Frossa i frukt

Det är också perfekt att äta mycket frukt. Frukt innehåller vitaminer och socker, men också vätska, vilket gör att det blir bra återhämtning. På sommaren gillar vi bland annat melon, päron och jordgubbar.

6. Servera lätt sommarmat

När det är riktigt varmt kan det vara skönt att äta kall mat. Om man serverar maten kall slipper man ju också matos och hetta från spisen. Vi gillar till exempel sånt som lufttorkad skinka, salami, kall- eller varmrökt lax, fetaost, goda röror, baguette, oliver, avokado och tomater. Servera som plock eller blanda ihop till en god sallad!

7. Ordna en picknick i skuggan

Varför äta inne om man kan äta ute? Att plocka ihop en picknick och sätta sig i skuggan i gräset, eller på en brygga, blir en mysig sommaraktivitet.

8. Promenera tidigt på morgonen

Man mår ju bra av att röra sig, även när det är varmt. Om man vill ta en promenad är det bäst att göra det tidigt på morgonen, innan det blir alltför hett.

9. Åk på en båttur

När det är varmt ute är det härligt att vara på sjön! Till sjöss hjälper vindarna ofta till att friska upp. Boka en kryssning med ett större eller mindre fartyg, åk på sightseeingtur eller ta en båttur ut till någon ö i omgivningarna.

Kryssning med Silja Line
Peter ombord på Silja Symphony

10. Paddla kajak

En annan mysig aktivitet i sommarvärmen är att paddla kajak. Om det är riktigt hett kan man varva med ett bad emellanåt. Vattnet har man ju nära!

WIFI.se

11. Testa olika vattensporter

Heta sommardagar är också perfekta för att testa olika vattensporter. Stand Up Paddleboarding (SUP) är till exempel oerhört populärt. I år har vi också sett en hel del eldrivna ”flygande surfbrädor” (bildgoogla foilboard!).

Stand Up Paddleboarding i Rummu stenbrott, Estland

12. Häng i luftkonditionerade inomhuscentrum

Har du bara helt enkelt fått nog av värmen? Då är det perfekt att leta upp ett luftkonditionerat inomhuscentrum. Här kan du spendera flera timmar med shopping, fika och andra aktiviteter, helt utan att besväras av sommarhettan.

Gucci Milano
Alexandra, Robin och Peter i gallerian Vittorio Emanuele II i Milano, för många år sedan

13. Besök en kyrka

En annan perfekt aktivitet för dig som vill ha frist från värmen är att besöka en kyrka. Har du tänkt på hur svalt det kan vara? Bilden nedan är från kryptan i domkyrkan i Lund. Här är det svalt och skönt!

Göra i Lund - Lunds domkyrka

14. Gå på museum

Ytterligare ett tips är att gå på museum. Museilokaler är oftast svala och sköna, och man kan koncentrera sig på utställningarna utan att besväras av hetta. Bilden nedanför är från Grenna museum i Gränna, där man kan involveras i historien om Andréexpeditonen till Nordpolen 1897. En synnerligen kylig upplevelse!

15. Skjut upp stora projekt till en annan dag

Sist men inte minst, har du något stort projekt på gång? Pausa lite, tills temperaturen sjunkit några grader. Då blir det lättare att ta tag i saker igen!

Vilka är dina bästa tips på saker att göra när det är (extremt) varmt?

Har du några fler bra tips på saker man kan göra när solen gassar och temperaturen ligger runt 30-strecket? Berätta, berätta!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev