Meny Stäng

Att resa med tåg – 3 tågresor vi minns

Annons

Vi är ju inbitna husbilister, men det finns ett annat sätt att resa som vi också gillar riktigt mycket, nämligen att resa med tåg. Vi berättar varför vi gillar att resa med tåg och minns tre olika tågresor vi gjort.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varför resa med tåg?

  1. Man får se och uppleva allting längs vägen – hur naturen skiftar och alla städer man åker förbi.
  2. Det är bekvämt och rogivande, och man får tid att prata, läsa, lyssna på musik, spela spel och bara vara …
  3. Man träffar nya människor, man får höra deras reseberättelser och ibland får man nya vänner!

 Tågresa 1: Moskva – Beijing 2006

Transsibiriska järnvägen är en once-in-a-lifetime upplevelse! Under sju dygn tuffar man fram genom det vidsträckta ryska landskapet, och om man väljer den transmongoliska linjen, även Mongoliet och Kina.

På resan ser man bortglömda miljonstäder, babusjkor som säljer torkad fisk på perrongerna och oändligt många hus i färgen turkos. Här träffade vi bland annat ett gäng norska oljeplattformsarbetare och sällskapade sedan med dem till Kinesiska muren.

restaurang transsibiriska
Den ryska restaurangvagnen på Transsibiriska järnvägen
Irkutsk Ryssland
Tågstationen i Irkutsk – i den klassiska färg som verkar prägla varenda hus längs tågbanan …

Tågresa 2: Nairobi – Mombasa, Kenya, 2007

Resan genom Kenya går genom ett vackert grönt landskap, där man samtidigt tvingas bli medveten om hur fattigt många människor lever. Barnen springer efter tåget i hopp om att resenärerna ska hinna kasta ut någonting genom fönstren… vad som helst.

På det här tåget, i restaurangvagnen, träffade vi ett holländskt par som blev våra vänner för flera år framåt. Tillsammans med dem fortsatte vi (under dramatiska former) till Tanzania, och senare hälsade de på oss i Stockholm.

Tåg genom Kenya
Tåget som tuffar fram genom den kenyanska landskapet
Tåg Kenya
Bänkad vid fönstret i vår kupé

Tågresa 3: Odessa – Simferopol, Ukraina, 2008

Mellan Odessa vid Svarta havet och Simferopol på Krimhalvön går en tåglinje. Vill man sedan fortsätta till semesterorten Jalta åker man med världens längsta trådbusslinje. Vi reste till Ukraina för sol- och badsemester på Krimhalvön (som ju numer tillhör Ryssland, efter mycket underliga omständigheter). Om man inte kan ryska så är det charader som gäller i den här delen av världen, men det gjorde ju bara tillvaron och tågresan lite mer intressant …

Tågstationen i Odessa, Ukraina
Tågstationen i Odessa, Ukraina
Simferopol
Framme i Simferopol, Ukraina (numera Ryssland…)

Läs mer: 12 tågresor i Europa att drömma om

Prenumerera på vårt nyhetsbrev