Meny Stäng

Vår mest dramatiska resa – Kenya under valet 2007

Annons

Idag har Kenya röstat ja till en ny författning, och enligt DN har valet gått lugnt till. Annat var det 2007/2008, då 1300 människor dödades i våld mellan olika folkgrupper. Vi skulle på semester och hade köpt en flygbiljett till Nairobi.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Flygbiljett till Nairobi

Vi hade köpt flygbiljetter till Nairobi, men inget mer, inga hotell eller så. Vi visste att det skulle bli val … men det kan väl inte vara så farligt? Vi spenderade några dagar i Nairobi, och tog sedan tåget till Mombasa för att undvika huvudstaden under valdagarna.

Vi träffar ett holländskt par

På tåget träffade vi Linda och Marlon från Amsterdam. Linda jobbade för en organisation i Narobi och de hade bokat in några dagars semester i Mombasa. Men Linda var lite orolig redan då, kände på sig att det kunde sluta illa … De kände i alla fall till ett mysigt pensionat i Mombasa, ”Petit Paris”, och undrade om vi ville hänga på. Självklart!

Tågresa, Mombasa
Tågresa, Mombasa
Husen som de lever i

Valfusk

Det rådde en spänning i luften medan kenyanerna väntade på att Odinga, som stadigt hade mest röster, skulle vinna. Men så tystnade TV:n, och när den kom igång igen var det Kibaki som utropades som vinnare. Valfusk!

Mombasa
Linda och Helena
Mombasa
Peter och Marlon

Kenyanerna blev tokiga och började attackera Kibakis stam kikuyu, den mest mäktiga stammen i Kenya. Kikuyus över hela landet jagades, brändes, sköts och knivhöggs. Allting stannade upp och stängde: färjan, taxibilarna, flygen, affärerna. Vi fastnade med Linda och Marlon och ett annat par på Petit Paris medan maten sinade i skafferierna. Och så kom Nyårsafton.

Nyårsafton i Mombasa
Rolig och trevlig (men spänd) nyårsafton på pensionatet i Mombasa

Vi bestämmer oss för att fly

Ibland trodde vi att det skulle lugna ner sig. Men så fick vi nya rapporter, direkt i Lindas mobil. En mob hade stängt in ett 40-tal kikuyus, kvinnor och barn, i en barrikaderad kyrka och tänt eld. Om man kan göra det, vad kan man inte göra då?

Vi bestämde att vi MÅSTE därifrån och diskuterade olika alternativ: fiskebåt över gränsen till Tanzania eller kanske taxi? Vi betalade taxichauffören Stevie motsvarande en månadslön för att köra oss. Han kryssade med låsta dörrar mellan brinnande bilar i Mombasas slum och var MYCKET nervös.

Plötsligt i Tanzania

När chauffören lämnade oss vid gränsen bad han oss att be för honom så att han skulle klara sig hem. (Han sms:ade när han var hemma så vi vet att det gick bra.) Och på det sättet hamnade vi i Tanga, i Tanzania, i ett tält … Och sedan hamnade vi på Zanzibar, helt oplanerat. Tanzania var fantastiskt vackert, och vi önskar kenyanerna all lycka med sin nya författning!

Zanzibar - den fantastiskt vackra ön utanför Tanzanias kust
Zanzibar – den fantastiskt vackra ön utanför Tanzanias kust
Alla våra bästa tips om Kenya. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev