Meny Stäng

Kenyansk mat – våra upplevelser

Annons

Vi ska försöka berätta lite om maten i Kenya. Vi åt hemma hos vänners vänner i Nairobi, i ett hem på landet samt några gånger på matställen ute. Alla har varit generösa och gästfria, och vi är väldigt tacksamma för alla måltider vi har fått dela. Kulturellt har det varit intressant, och här är våra erfarenheter:

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Frukost

Till frukost fick vi varje dag te med mjölk och rostbröd (inte rostat) med Blue Band (ett slags margarin som man tydligen inte förvarar i kylskåp). För det mesta fick vi även stekt ägg (som en omelett) och någon gång fick vi mandazi (friterade halvsöta och riktigt goda små bullar) eller stekta små korvar.

Frukost med te, rostbröd, Blue Band och mandazi
Frukost med te, rostbröd, Blue Band och mandazi

Lunch och middag

Till lunch och middag fick vi alltid ugali (en tjock majsgröt) och sukuma wiki (en bladgrönsak som tillagas ungefär som spenat). Till detta serverades en gryta på kött, kyckling eller fisk. Maten äter man med höger hand, genom att göra en liten boll/skopa av ugalin. Före och efter måltiden tvättar man händerna (hembiträdet kommer med vatten, tvål och handduk).

Närmast ses köttgryta och ugali
Närmast ses köttgryta och ugali
Sukuma wiki, ris, små fiskar och ugali
Sukuma wiki, ris, små fiskar och ugali

Mat på restaurang

På enklare matställen kunde man beställa in smårätter som var riktigt goda: chapati (ett slags stekt bröd), samosas (små friterade knyten fyllda med köttfärs eller grönsaker) och små korvar. Vi stannade också på ett grillställe där vi blev serverade grillade getinälvor – mer intressant än gott, om man säger så.

Grillade getinälvor var ingen hit, men en intressant upplevelse...
Grillade getinälvor var ingen hit, men en intressant upplevelse …

Självklart finns det också många finare restauranger, där man får mat av mer västerländskt snitt och äter med kniv och gaffel. Vi besökte dock bara en sådan: Carnivore i Nairobi, som är specialiserad på kött. Vi blev verkligen serverade massor av kött här: nöt, fläsk, lamm, kyckling, kalkon, struts, krokodil och olika korvar, samt flera olika såser och sallader.

Carnivore
På Carnivore får man riktigt god mat, och här äter man förstås med bestick och ser många mzungu (vita människor)

Tidigare serverades främst afrikanskt vilt, men på grund av nya regler kan restaurangen inte längre ha zebra och liknande på menyn. Men krokodil kunde vi prova i alla fall! Peter gillade inte krokodilen, men jag tyckte att det var ganska gott … Kanske beror det på vilken bit man får på gaffeln?

Alla våra bästa tips om Kenya. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev