Meny Stäng

Lästips: 6 böcker för semestern

Innan vi lämnade Sverige laddade jag ner sex e-böcker till min läsplatta. Nu har jag läst ut alla, så här kommer lite recensioner och boktips. Tipsa mig gärna om vad jag bör ladda ner till min läsplatta nu! Jag läser helst verklighetsbaserade böcker eller romaner som utspelar sig i andra kulturer, men om du har tips på böcker med spänning vidarebefordrar jag till Peter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma

1897 åkte tre män till Nordpolen i en vätgasballong. André-expeditionen skulle ge männen berömmelse, men istället dog alla tre. Frågan är hur? Bea Uusma är besatt av att ta reda på vad som egentligen hände och ägnar en stor del av sitt liv åt efterforskningar.

Boken berättar både om expeditionen och om Beas sökande. Ibland är texten lite torr och man får inte veta mycket om Bea som person. Ändå sugs man in och blir nästan lika besatt av André-expeditionen som författaren. Fascinerande läsning!

Varför kom du hit? av Julia Svanberg

Ellen är en svensk backpacker som ska resa runt i Colombia, men som inte kommer längre än till ett hostel som heter Papegojan. Här blir hon kompis med den colombianska tjejen Lila. På ytan är de väldigt lika och de kallar sig snart systrar, men boken gör tydligt att skillnaden är stor.

Världen är orättvis och människor med olika bakgrund och hudfärg har inte samma förutsättningar. Ellens och Lilas äventyr på Papegojan slutar väldigt olika. Julia Svanberg, som bor i Colombia och driver bloggen Mammas Machete, kan sitt Colombia vilket gör boken extra intressant.

Livet efter dig av Jojo Moyes

Louisa är en ung oerfaren arbetarklasstjej utan ambitioner. Will är en snygg framgångsrik affärsman som rest över hela världen och är van att röra sig på överklassmiddagar och exklusiva skidsemestrar. Så långt påminner boken nästan lite om 50 shades of Grey, men det finns en stor skillnad – Will är totalförlamad efter en motorcykelolycka och Louisa får jobbet som hans assistent.

Detta är en kärlekshistoria där det inte finns något bra slut. I början tyckte jag att boken var lite barnsligt skriven, men den växte och på slutet var det omöjligt att inte gråta floder.

Barnmorskan i East End 2 av Jennifer Worth

Jag gillade den första boken, om barnmorskorna från nunneklostret Nonnatus House och den fattiga befolkningen i Docklands i London på 50-talet. Uppföljaren fortsätter i samma varma anda och man får följa den ena gripande historien efter den andra.

Bland annat förstår man fasan för att hamna på fattighuset, trots att fattighusen kanske var ett första steg för samhället att ta hand om de som inte har möjlighet att göra det själva. En påminnelse om hur bra vi har det idag!

Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist

På kvällen somnar människorna i de fyra husvagnarna på en vanlig trevlig svensk camping. När de vaknar nästa dag är allting borta.  Alla hus, bilar och vägar är borta, till och med solen är borta, och det enda som finns är ett stort fält. En efter en får man lära känna personerna i husvagnarna och en efter en får de, under den otäcka läsningen, möta sina demoner. 

Jag älskar Ajvide Lindqvists mystiska böcker, som till exempel Lilla stjärna, kanske bland annat för att han gör som han vill och inte bryr sig om några regler om hur en bok ska vara. Den här gången påminner han dock lite för mycket om en popmusiker som vill sluta tillfredsställa publiken och istället utforska sin egen ångest och sina egna gränser. Det är fascinerande läsning, men det är ganska svårt att förstå…

Americanah av Chimamanda Ngozi Adiche

Ifemelu och Obinze träffar varandra som unga i Nigeria. Obinze drömmer ständigt om USA, men det är Ifemelu som lyckas ta sig dit och skaffa sig ett liv, innan hon långt senare återvänder till Nigeria och träffar Obinze igen.

Detta är ingen kärleksroman, utan en bok om kulturkrockar, om ras och om hur vita människor ser på svarta människor. Ibland tycker jag att boken är onödigt långrandig, men många gånger fungerar den som en riktig ögonöppnare. Intressant läsning som jag inte ångrar!

Böcker

Prenumerera på vårt nyhetsbrev