Meny Stäng

Med lokala guider i Struga, Makedonien

Annons

Igår hade vi lokala guider i struga, men hur gick det till egentligen? Ibland undrar vi hur vi kan ha sån tur? Igår, när vi hängde på den lilla campingen i Struga vid Ohridsjön, trillade det in två män som ursprungligen kommer härifrån, men som bor i Sverige sedan mer än 30 år. När de såg att vi var svenskar tyckte de att vi skulle ta en öl tillsammans i campingens lilla bar. Och sedan blev det fler öl, en kvällspromenad i den charmiga staden Struga och en fantastisk middag på restaurang.

Albaner i Makedonien

Musli och Shefik bor och jobbar i Malmö, men är albaner från Makedonien. Ja, i den delen av Makedonien där vi befinner oss nu verkar de flesta vara albaner. Precis som alla andra albaner vi träffat är de otroligt trevliga, och nu fick vi dessutom chansen att ställa frågor om landet, kulturen och levnadsförhållandena – och få allting förklarat på svenska! Kan det bli bättre?

Efter några öl tillsammans tog de med oss in till staden Struga, som visade sig vara en vansinnigt charmig sommarstad med butiker, flanerande turister samt promenadstråk och restauranger längs floden Svarta Drin.

Struga är en charmig och levande stad på sommaren - vi ska snart utforska stan i dagsljus också!
Struga är en charmig och levande stad på sommaren – vi ska snart utforska stan i dagsljus också!

Albansk middag

Vi skulle äta middag någonstans och Musli och Shefik frågade vad vi ville ha. Vi tog förstås chansen och sa ”Albanskt!”. Och vad hände? De tog med oss till en trevlig restaurang där vi bjöds på en helt fantastisk middag.

Vi serverades en förrättssallad med fetaost och alla möjliga goda grönsaker. Därefter blev det en riktigt god gryta med kött, svamp, paprika och ost. Och så en efterrättskaka med glass … Det var sååå fantastiskt gott och när vi kom tillbaka till campingen var vi både fulla av intryck och överväldigade av våra värdars gästfrihet.

Förrättssallad med fetaost och alla möjliga goda grönsaker
Med lokala guider i Struga: Förrättssallad med fetaost och alla möjliga goda grönsaker

Missade du förra inlägget om husbilsresan 2015? Läs Museum on water, Makedonien

Prenumerera på vårt nyhetsbrev