Meny Stäng

Från Montenegro till Kroatien

Annons

Förmiddagen i Montenegro började bra. Klockan 8:15 kom brödbilen som vanligt till campingen i Montenegro med färskt bröd. Strax därefter kom en kille förbi och sålde nyplockade hallon. Innan vi körde gav ägaren oss en flaska rött vin. Och när vi kört en liten bit såg vi några killar som satt vid stranden och sålde färska musslor …

Musslor

Blåmusslorna kostade 2 euro/kilot och de ”andra” (helt enorma) musslorna kostade 12 euro/kilot. Vi blev förstås nyfikna och köpte två kilo av det förstnämnda och ett kilo av de andra musslorna. Vi frågade vad de hette och fick svaret ”Each village have a different name for them”.

Mot Kroatien

Efter denna lilla shopping begav vi oss mot gränsen till Kroatien, med siktet inställt på Dubrovnik. Lite lustigt att lämna ett icke EU-land med euro och köra in i ett EU-land utan euro. Kroatiens valuta heter kuna (1 krona = 0,76 kuna), har vi fått lära oss idag. I övrigt är det lite skönt att Montenegro ligger mellan Albanien och Kroatien, så att man successivt får vänja sig vid moderniteterna.

I Albanien finns det åsnor, hästkärror och kor överallt, men i stort sett inga mataffärer. I Montenegro finns det förvisso stora supermarkets, men det märks att det är ett korrupt land med svarta pengar, med allt från rostiga gamla husvagnar till rekord i miljonärer.

Kroatien framstår, så fort man kört över gränsen, som ett mycket modernt och välfungerande land. Vägarna är fina, skyltningen är bra, det är rent och snyggt och campingen vi kommer fram till är mycket modern (och dyr).

Vägarna i Kroatien är väldigt fina - nedanför skymtar Dubrovnik
Vägarna i Kroatien är väldigt fina – nedanför skymtar Dubrovnik

Camping i Dubrovnik

Vi står nu på camping Solitudo i Dubrovnik – faktiskt den dyraste camping vi besökt under hela resan (40 euro/dygn). Det är förstås modernt och snyggt och nära till stan, som vi har besökt idag. Detta besök skriver vi om imorgon! Idag får ni nöja er med att se en bild på musslorna som vi lagade till middag.

Stora musslor från Montenegro - lite för mycket tuggmotstånd förvår smak, men ändå goda
Stora musslor från Montenegro – lite för mycket tuggmotstånd för vår smak, men ändå goda

Prenumerera på vårt nyhetsbrev