Meny Stäng

Camping är för äventyrare

Annons

Ordet ”camping” har fått ett lite snedvridet rykte och jag tror att det är dags att återerövra ordet! Vad tänker du på när du hör ”camping”? Ser du framför dig rader av husvagnar med förtält, staket och trädgårdstomtar, som står tryggt parkerade på samma plats år ut och år in? Tänker du på TV-serien Böda camping? Allvarligt, det är dags att tänka om! Camping är för alla oss som vill se och uppleva lite mer under resan, oavsett om vi reser med husbil, husvagn, bil, motorcykel eller vad det nu kan vara.

Vad betyder ”camping”?

Det är uppenbart att ordet ”camping” kan ge lite olika associationer och jag bestämde mig för att se om det finns någon slags definition. Den beskrivning man hittar på Wikipedia känns ganska bra, förutom kanske detta med ”hajk”. Allvarligt, finns det någon som använder det ordet på 2000-talet?

Camping är en variant av turism där man bor i tält, husvagn, husbil, stugby eller liknande, men inte på hotell, vandrarhem eller under bar himmel. Vanligen färdas campingturisten med motorfordon, cykel, eller båt. Om man bor under bar himmel,vandrar till fots eller färdas med kanot, brukar man i stället tala om hajk.

Campare är en person som utnyttjar en mobil boendeform oavsett plats och syfte. Innebörden har utvecklats genom åren och innefattar fler än de som bor på en campingplats. Även den som övernattar i husvagn, husbil etcetera vid sport- och fritidsaktiviteter inkluderas i dag i ordet campare. En campare definieras alltså snarare utifrån den mobila boendeformen än var campingen genomförs.

En holländsk campare som vi träffade i Portugal. Husbilen har han byggt själv!
En holländsk campare som vi träffade i Portugal. Husbilen har han byggt själv.
Camping med tält
Två tyska campare som vi träffade i Albanien. De reste med tält och ryggsäck och liftade (bland annat med oss).

Campare upplever mer

Människor med husbil är ofta lite rädda för ordet camping. Kanske för att man inte vill förknippas med folköl och blomsterlådor. De flesta med husbil (och kanske även många med husvagn!) gillar ju att resa runt och se och uppleva saker, oavsett om det är i Sverige eller utomlands. Man undviker i största möjliga mån att säga att man campar, utan förklarar hellre att man sover i husbilen. Men jag vill gärna återerövra ordet camping!

Under vår resa runt Europa träffade vi massor av coola campare som reste med olika sorters fordon – husbilar i alla möjliga modeller, folkabussar, terrängbilar med tält på taken, vanliga personbilar, motorcyklar, husvagnar … you name it! Det vi alla hade gemensamt var att vi inte ville stanna på ett och samma hotell, utan att vi ville resa omkring, hitta fram till okända smultronställen och möta nya människor. Eftersom jag tycker att vi alla har något gemensamt, men eftersom alla inte kan använda ordet husbil, vill jag återerövra ordet camping. Camping är för äventyrare! Vad säger du?

camping i Albanien
En campare som hittat en avskild plats vid havet i Albanien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev