Meny Stäng

Vad är det för skillnad på en husbil och en husvagn?

Annons

För oss som själva har ett mobilt boende är det ju ganska uppenbart att det är skillnad på en husbil och en husvagn. Men faktum är att människor som inte har husbil eller husvagn ofta säger fel, som om det är ungefär samma sak. Och det är inte alls sällan som jag får frågan ”Men vad är det för skillnad på en husbil och en husvagn egentligen?” Så jag tänkte att vi en gång för alla skulle ta och reda ut det här …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En husbil är en bil

Ja, det hörs ju lite på ordet egentligen. En husbil är en bil. Det finns motor och ratt och man kan köra den. Inte så krångligt egentligen, eller hur? Sedan finns det förstås en massa olika varianter av husbilar. Här är de kanske vanligaste varianterna:

  1. Helintegrerad husbil – Förardel och bodel är byggda i ett stycke
  2. Halvintegrerad husbil – Förardel och bodel är byggda var för sig
  3. Alkovbil – En alkov med sängplats sticker ut ovanför förarhytten
  4. ”Plåtis” – En husbilsinredd van/skåpbil
1 Helintegrerad husbil, 2 halvintegrerad husbil, 3 alkovbil och 4 "plåtis"
1 Helintegrerad husbil, 2 halvintegrerad husbil, 3 alkovbil och 4 ”plåtis”

Det finns också en massa andra varianter av husbilar: amerikanska husbilar, husbussar, campers (löstagbar påbyggnad på en pickup), terränggående husbilar och olika sorters hemmabyggen. Husbilar kan alltså se ut på väldigt många olika sätt. Det som är gemensamt är att det är en bil som man kan bo i. Inte så svårt, eller hur?

Två terränggående husbilar
Två terränggående husbilar

En husvagn är en vagn

Ja, det hörs ju nästan också lite på ordet … En husvagn är en vagn som man kan bo i. Det finns ingen motor och ingen ratt och när man ska förflytta sig måste man helt enkelt koppla vagnen bakom en bil.

Det finns förstås massor av olika sorters husvagnar också, men detta tänker jag inte ge mig in i eftersom jag inte kan så mycket om husvagnar. Jag kan säga så mycket som att moderna husvagnar är otroligt bekväma och har hög standard. Det finns förstås både stora och små husvagnar, det finns retrovagnar och det finns amerikanska trailers.

1 Husvagn från Kabe, 2 Fritidsvagnen - som kan skifta mellan hjul och skidor, 3 husvagn från Adria och 4 en amerikansk trailer
1 Husvagn från Kabe, 2 Fritidsvagnen – som kan skifta mellan hjul och skidor, 3 husvagn från Adria och 4 en amerikansk trailer

Vad ska man välja – husbil eller husvagn?

Om man ska välja husbil eller husvagn är förstås en smaksak! Det finns många likheter, men också en hel del betydande skillnader. Man kan köra betydligt fortare med en husbil än en husvagn och det är också lättare att stanna på parkeringar i städer o.s.v. med en husbil. När man väl parkerat sin husvagn är det å andra sidan väldigt enkelt att sticka iväg på ärenden och utflykter med personbilen.

För vår personliga del passar husbil bäst och alla ni som kallar den husvagn då och då – ni är förlåtna! (Jag säger säkert fel om en massa andra saker som jag inte förstår.) Men ni får kanske stå ut med att jag rättar er ibland … 😉

En charmig gammal husvagn som vi såg i Tjeckien för några år sedan
En charmig gammal husvagn som vi såg i Tjeckien för några år sedan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev