Meny Stäng

Veckans Gäst: Emmi från Explorista.se, Outdoor-entusiast

Emmi från Explorista.se är en riktig äventyrare som gillar alla sorters aktiva utomhusaktiviteter, allt från skidåkning och mountainbike till kitesurfing och motorcykel. Emmi gillar dessutom att resa. Hon spenderade nyligen ett år i Spanien/Österrike och just nu befinner hon sig på en 4,5 månader lång backpackingresa i Asien.

Om du vill inspireras till en aktiv och äventyrlig livsstil ska du definitivt kika in på Emmis blogg Explorista. Vi har förstås passat på att ställa ett gäng nyfikna frågor.

Kan du berätta lite om dig själv? Var bor du och vad sysslar du med till vardags?

När jag inte är på resande fot bor jag i ett radhus i Göteborg, frilansar som fotograf & skribent och jobbar med projektledning, marknadsföring, digitala medier och e-handel. Jag gillar aktiva intressen och träning, åker gärna skidor, cyklar mountainbike, kitesurfar, vandrar och kör motorcykel.

Just nu är du ute på en äventyrlig backpacking-resa. Kan du berätta lite om den?

Jag älskar ju att resa och nu är jag ute på en 4,5 månader lång resa genom Asien och Nya Zeeland där jag tillsammans med min sambo hittills har besökt Japan, Perhentian Islands och Singapore. Fram till 8/9 är vi på Bali och sedan står det Nya Zeeland, Vietnam, Laos, Kambodja, Indien och Sri Lanka på schemat.

Eftersom vi tog dykcertifikat på Perhentians blir det en del dykning här på Bali, sedan kommer vi bo i campervan 28 dagar på Nya Zeeland och förhoppningsvis kitesurfa en del i Sri Lanka och kanske också i Vietnam. Fokus med resan ligger på upplevelser och aktivitet snarare än fest och strandliv.

Hur fick du ditt intresse för äventyr och outdoor-aktiviteter? Vilka aktiviteter började du med och hur gammal var du då?

Jag har alltid gillat outdoor och det har jag nog fått genom familjen. Jag har åkt skidor sedan barnsben, alltid spenderat mycket tid ute i skogen med tältande, vandring, kanotpaddling eller enklare aktiviteter som blåbärsplockning och korvgrillning.

Som yngre spenderade jag mycket tid i stallet och på fotbollsplanen så aktiv har jag alltid varit. Intresset för kitesurf, motorcykel, mountainbike med mera har dock kommit i vuxen ålder.

Kebnekaise
Emmi på turskidor vid Kebnekaise

Du ägnar dig också åt träning och personlig utveckling. Berätta!

Jag mår bra av att träna – simple as that! Som jag skrev så har jag vuxit upp i en aktiv familj och alltid rört på mig på ett eller annat sätt. Styrketräning är en av mina favoriter och basen i mitt träningsprogram, sedan kompletterar jag med t.ex. löpning och yoga – utöver alla aktiva intressen.

Mental träning och personlig utveckling tycker jag är väldigt intressant och det i kombination med till exempel meditation blir en balans till mitt aktiva liv med många bollar i luften.

Nyhetsbrev

Vad är det bästa med att leva ett äventyrligt och aktivt liv? Finns det några svårigheter?

Det bästa är att jag verkligen gör det jag vill göra och jag har aldrig ångrat något jag har gjort. Jag tror på att följa sina drömmar, ta reda på vad man själv tycker är viktigt i livet och försöka leva därefter. I mitt fall är det natur, resor och aktiva intressen, hos någon annan är det förmodligen något helt annat.

Ett stort plus med ett ”äventyrligt” och aktivt liv är alla härliga människor jag möter & vänner jag får, alla upplevelser & minnen och att jag ständigt måste ifrågasätta mig själv och utmana mig själv, ta mig utanför min bekvämlighetszon och utvecklats som person. Och sen är det ju väldigt roligt också!

Svårigheter, jag vet inte riktigt. Allt går ju om man vill – jag ser det mest som en fråga om mer eller mindre krångel med praktiska saker – ekonomi, jobb, semester, boende, bilar etc. Och mentala spärrar naturligtvis, som att övervinna rädslor för att kunna göra det man vill. Men, det är alltid värt det i slutändan!

Vilka är dina bästa tips till den som vill leva ett mer äventyrligt och aktivt liv? Hur kommer man igång?

Vardagsäventyr finns runt hörnet – mountainbike, kajakpaddling, trekking, surf med mera. Använd vardagarna och hitta på små roliga aktiviteter ofta istället för att vänta på helger och semestrar. Lite större resor eller aktiviteter kräver lite mer planering, så sätt upp en plan och se över vad som behöver göras, gör en to do-lista och sedan är det bara att ta en punkt i taget.

Om du vill komma igång med något nytt: ta reda på vad du vill göra och testa! De flesta aktiviteter går att testa på både enkelt och gratis – ta dig till närmsta klubb, kolla Facebookgrupper och prata med vänner. Ta med en vän och ett tält ut i skogen, hyr kajak en dag, häng med på prova på-dagar i olika sporter.

Människor i den typen av aktiviteter som jag gillar är ofta väldigt öppensinnande, vänliga och delar gärna med sig av sitt intresse – du kommer dit själv och är snart en i gänget. Många gånger finns det dessutom speciella tjejgrupper för den som tycker det känns bättre. Så bara våga ta steget att ta dig dit och testa!

Hur ser dina planer ut för den närmaste framtiden?

Närmsta framtiden innebär dykning på Gili-öarna utanför Bali, sedan 28 dagar med campervan från södra till norra Nya Zeeland & därefter 14 dagars tågresande genom Vietnam. Vi fortsätter den här resan fram till jul och sedan blir det fokus på jobb, fotograferande, träning och kitesurf i Sverige. Det sköna med att resa som vi gör är att vi reser till något och inte från något. Vi har ett underbart liv att komma hem till och det finns massor jag ser fram emot i Sverige.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål Emmi från Explorista.se?

Det där med att välja ett alltså … Islandshäst & motorcykel på Island, lära mig offpistskidåkning i USA/Kanada/Japan och det vi nu ska göra: resa med campervan i Nya Zeeland står högt på listan.

Emmi från Explorista.se
Vid Lake Pehoe i Chile, taget när Emmi och hennes sambo körde 450 mil på motorcykel genom Patagonien

Tack Emmi från Explorista.se för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Översta bilden: Emmi i Nepal, på väg upp till Everest Base camp

Prenumerera på vårt nyhetsbrev