Meny Stäng

Övervintra med husbil i Europa – 10 praktiska tips

Annons

Tillhör du en av dem som drar ner till sydligare breddgrader med din husbil varje vinter – eller hör du till en av dem som drömmer om det? Just nu är det många som planerar för resan, och vissa har redan gett sig av. Vi spenderade 365 dagar på rull i Europa förra året och vet lite vad man ska tänka på. Här kommer 10 tips för dig som vill övervintra med husbil i Europa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Skaffa vägatlas och en bra guidebok

GPS i all ära, men det är bra att komplettera den med en hederlig vägatlas. GPS:en är ju perfekt när du redan vet vart du ska, men vägatlasen är bra för att få överblick och för att fundera över eventuella rutter och resmål.

Vi rekommenderar också boken Upptäck Europa med bil 2016-2017 från Motormännen. Här hittar du massor av praktisk resfakta land för land: regler för bilkörning, hur det fungerar med motorvägsavgifter, vad bensin och diesel heter på det lokala språket o.s.v.

2. Skaffa bra förteckningar över campingar och ställplatser

Om du inte planerar att stå på samma camping under hela övervintringen är det bra med en (eller helst flera) förteckningar över campingar och ställplatser. Vi brukar använda tyska Bordatlas, ACSI Eurocampings, appen Campercontact samt ställplatslistor på de olika husbilsklubbarna.

3. Skaffa ACSI-kort

Om du planerar att stå på samma camping under hela övervintringen kan du troligtvis få ett bra säsongspris. Om du däremot vill resa runt är det smart att skaffa ett ACSI-kort. Med detta kort får du stor rabatt på alla ACSI-anslutna campingar under lågsäsong (varierande datum, men i stort sett hela året utom juli och augusti). Det kan också vara bra att ha ett internationellt campingkort, även om en del campingar (bland annat i Spanien) föredrar pass.

4. Ladda ner vår e-bok med packningstips

Vi packade nog inte helt rätt inför vår långa Europa runt-resa, men såhär med facit i hand har vi ju ganska bra koll på vad man bör och inte bör ha med sig. Vi har gjort en packningslista för husbilen, som du kan använda.

5. Skaffa vägassistans

När vår husbil stannade i norra Spanien en söndag mitt i vintern var vi glada att vi hade vägassistans. Killarna på bensinmacken var inte speciellt intresserade av att hjälpa till, men när vi ringde vägassistansen i Sverige dröjde det inte mer än en timme innan en mekaniker var på plats. Vi har M Väghjälp via Motormännen och har varit väldigt nöjda, men det finns många andra bolag som kanske också är bra.

vägassistans
När bilen stannade i norra Spanien behövde vi bara vänta en timme – sedan kom Manuel och fixade!

6. Tänk över gasolen

Svenska gasoltuber är svåra att byta i Europa, eftersom varje land har sina egna system och egna kopplingar. En lösning är att installera tankningsbara tuber, så att du kan fylla på LPG. Om du inte gör det är det bra att åtminstone införskaffa ett set med olika kopplingar.

7. Packa en gasolgrill istället för en kolgrill

Vi kånkade med oss en kolgrill genom hela Europa, men vår erfarenhet är att det var förbjudet att använda kolgrill på väldigt många campingar i södra Europa. En gasolgrill hade vi haft betydligt mycket mer nytta av!

8. Följ husbilsbloggar

Att följa husbilsbloggar är ett jättebra sätt att få inspiration och tips inför Europaresan. Det finns många husbilsbloggare och flera av dem reser regelbundet ner i Europa. Du hittar en lista över husbilsbloggare på vår sida med länkar.

9. Gå med i forum och Facebook-grupper

Oj, vad många gånger vi var hjälpta av forum och Facebook-grupper när vi var nere i Europa. Man slänger ut en fråga, och snart får man svar. Fantastiskt! Fler av de stora husbilsklubbarna har forum på sina sajter och det finns massor av Facebookgrupper som man kan ansöka till (ibland krävs medlemskap i en förening, ibland att man har en husbil och ibland inget speciellt): Husbilsklubben, Husbilsgruppen, Husbilar – Hit kör vi, Vi som ska till Kroatien med Husvagn/Husbil osv.

10. Ha roligt och njut av livet!

Det är enkelt att resa med husbil i Europa! De flesta människor man möter är fantastiskt trevliga och hjälpsamma och om det uppstår språkproblem finns teckenspråk, Google Translate och appar som översätter. Och om du glömt nåt så finns det med all säkerhet att skaffa någonstans längs vägen. Rulla på och njut av livet helt enkelt!

Portugal i januari
Att övervintra i Sydeuropa har sina fördelar – Portugal i januari 2015

Prenumerera på vårt nyhetsbrev