Meny Stäng

Att bo i husbåt på vintern

Annons

Nu har det plötsligt blivit vinter. En morgon vaknade man upp till snö och minusgrader. (Man borde ju vänja sig, men man blir alltid lika förvånad, haha.) Vi får ofta frågor om hur det är att bo i husbåt på vintern. Är det kallt? Är det halt? Fryser vattnet? Är det ensligt? Vi ska försöka svara …

Är det kallt?

Är det kallt att bo i husbåt på vintern? Nej, det är inte det minsta kallt. Inte inomhus i alla fall. Vi har isolerat väggar och tak och har treglasfönster. På nedre däck och i vardagsrummet har vi värmegolv, och i kök, hall och badrum har vi element. Dessutom har vi luftvärmepump. Ja, och så har vi kamin också. Men när vi eldar i den blir det oftast för varmt …

kamin
Det kan vara riktigt mysigt att bo i husbåt på vintern! Kaminen är en mysfaktor … men det blir oftast FÖR varmt

Är det halt?

Det kan förstås bli både snö och is på bryggorna, men på vardagarna plogar och sandar personalen på Pampas marina.

Fryser vattnet?

Nej, vattnet fryser inte eftersom vi bor i en isfri marina. Det finns stora propellrar i vattnet som gör att det aldrig fryser! Detta gör att en del båtar (inte bara husbåtarna) faktiskt ligger i hela året.

Är det ensligt?

Här i Pampas marina ligger 40 husbåtar och alla är bebodda året runt av par, ensamstående eller familjer så nej, det är inte ensligt. Dessutom har vi en restaurang här som är öppen året runt, ett helt gäng företag som ligger i marinan samt marinans personal som jobbar på vardagarna.

Så nej, det är inte det minsta ensligt! Tänk dessutom på att vi bor några hundra meter från Kungsholmen  och från tunnelbanan … Mitt i stan och ändå nära naturen!

Bo i husbåt på vintern
Inte ensligt alls på ”vår gata”

… och så alla djur då

Trots att vi bor nära stan och tunnelbanan finns del en hel del djur här. Som vanligt hänger förstås änderna och hägern här i marinan. På väg till bussen/tunnelbanan går vi också igenom en liten ”skog”. Det tar inte många minuter att gå igenom den ”skogen” om man säger så, men man hinner ändå nästan alltid träffa några kaniner eller en ekorre. I fredags sprang jag dessutom på liraren på bilden nedan .

Rådjur
Det här rådjuret mötte jag på vägen till tunnelbanan i fredags

Prenumerera på vårt nyhetsbrev