Meny Stäng

Christoffer jagar tornados i USA

Annons

Christoffer Björkwall bor i Malmö med sin flickvän och jobbar som webbutvecklare. Så långt låter hans liv inte som något långt utöver det vanliga, men vänta tills du fått höra om hans fritidsintresse. När Christoffer är ledig åker han inte till Kanarieöarna – då åker han till USA och jagar tornados!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nästa år blir hans åttonde säsong på jakt efter dramatiska stormar. Vi är idag väldigt stolta över att presentera vår första intervju med en stormjägare. Du kan också läsa mer på Christoffers egen sida StormChasingUSA.

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag är från Stockholm men bor sedan två år tillbaka i Malmö med min sambo Charlotte. Jag har länge rest världen runt som digital nomad och arbetat som webbutvecklare men har nu börjat rota mig mer och mer i Sverige.

Jag älskar att resa och uppleva äventyr och testa upplevelser. Nu i höst har jag till exempel hoppat fallskärm, åkt helikopter och, kanske roligast av allt, testat aerobatics (att flyga loopar etc. med flygplan).

Christoffer framför en framryckande supercell
Christoffer framför en framryckande supercell. Foto: StormChasingUSA.com

När kom du på att du ville jaga stormar? Hur började ditt intresse?

Jag var utbytesstudent i Kansas 2003/2004 och där hörde jag mina amerikanska vänner berätta den ena historien mer spektakulär än den andra om vad de sett och upplevt under oväder och tornadoutbrott. Jag blev väldigt nyfiken och några år senare såg jag ett Youtube-klipp med en tornado och sen fastnade jag och tittade på fler och fler. Kort därefter bokade jag min första storm chasing-resa!

Var någonstans jagar man stormar? Vilka är de bästa ställena?

Det är enbart i USA man jagar stormar på riktigt och med goda chanser att se tornados och spektakulära oväder. I USA kör man runt i det som kallas ”tornado alley” som är ett område som sträcker sig från Texas till South Dakota och från Colorado till Missouri. Vanligast är att vi är i Texas, Oklahoma och Kansas.

Såhär häftiga kan stormarna se ut när de roterar kraftigt. Foto: StormChasingUSA.com

Hur går det till att planera en “stormjakts-resa”? Hur vet man när det är dags att åka?

Det finns ett femtontal olika företag som arrangerar stormjaktsresor. De flesta är små företag som bara tar 4-6 passagerare per vecka så platserna tar ofta slut snabbt. Av den anledningen måste man ofta boka rätt långt i förväg, framförallt om man vill åka under den bästa tiden på året: maj. Det är alltså omöjligt att veta så långt i förväg vilket väder som kommer vara då, man får förlita sig på sannolikheter och maj är oftast bäst (tillsammans med april och juni).

Vilken är den häftigaste storm du har upplevt?

Det är utan tvekan en storm jag upplevde utanför den legendariska cowboystaden Dodge City i Kansas, 2016. En och samma storm producerade uppemot 15 tornados, vilket är extremt ovanligt. Vid flera tillfällen var det två tornados på marken samtidigt! Det var dessutom perfekta förhållanden och ovädret skapade minimalt med skada. Se min film från dagen så får du en uppfattning om hur det var:

Är det farligt att jaga stormar och hur skyddar man sig mot faror?

Det är kanske inte ofarligt men inte alls farligt heller. Man håller sig på säkert avstånd från eventuella tornados hela tiden och erfarna guider ser hela tiden till att man inte hamnar i farliga situationer genom att ständigt röra sig runt och till platser där man i säkerhet kan beskåda ovädrena. Den största faran är att man kör så mycket bil och ibland under dåliga förhållanden med starka vindar och hårt regn.

Blixt
Blixtar är förstås vanligt förekommande och, rent vädermässigt, det potentiellt farligaste med en storm. Foto: StormChasingUSA.com

Har du varit med om någon farlig situation?

Jag var för två år sedan väldigt nära att bli träffad av en tornado. Vi stannade vid sidan av vägen och observerade en liten tornado som slagit ned på åkern bredvid oss, den hade låg kontrast och var svår att se och helt plötsligt vände den och styrde mot oss. Vi fick snabbt gasa iväg och bara några sekunder senare kan man se hur tornadon sveper in exakt över den plats där vi stod tidigare!

Vyn från bilen bakom oss där man ser mig kvickt komma ur bilen:

Vilken sorts människor är det som jagar stormar?

Det är mestadels män i 25-60 årsåldern som har ett stort intresse för det spektakulära som naturen kan erbjuda. De allra flesta har ett eller annat intresse för väder och ofta också fotografi men det är inte så många äventyrare och adrenalinjunkies som man kanske kan tro även om man nog måste ha en del av det i sin personlighet. Storm chasing innebär väldigt ofta möjligheten att bara stå och beundra naturen i all sin kraft.

Finns det någon sorts storm som du drömmer om att uppleva, som du inte har upplevt ännu?

Jag skulle väldigt gärna vilja se en mindre tornado från närmare håll (ett par hundra meter). Det skulle vara intressant att se hur det ser ut på marken från nära håll och kunna beskåda varje detalj.

Har du någon stormresa inplanerad?

Ja, jag åker med all sannolikhet i början av juni nästa år. Det blir 8:e säsongen för mig!

Vilka är dina bästa tips till andra som vill “stormturista”? Hur gör man för att komma igång?

Man bör definitivt åka med ett företag som organiserar storm chasing-resor. På min webbsida StormChasingUSA.com har jag samlat alla företag och jämför dem med pris, recensioner etc. Om man är intresserad så är det bara att kontakta mig så hjälper jag till!

En rätt vanligt förekommande men mycket spektakulär del av extrema oväder är mammatusmoln som dessa
En rätt vanligt förekommande men mycket spektakulär del av extrema oväder är mammatusmoln som dessa. Foto: StormChasingUSA.com

Fotona i texten är copyright-skyddade men används med uttrycklig tillåtelse från StormChasingUSA.com

Prenumerera på vårt nyhetsbrev