Meny Stäng

Ett nytt sätt att resa: Upptäck lokala guldkorn

Annons
I samarbete med Voyagebyme

Utmaningen när man planerar en resa ligger ju ofta i att hitta de lokala guldkornen. Man vill gärna upptäcka den där gömda lilla stranden där man får vara ifred från charterturisterna eller de där mysiga små restaurangerna som serverar lokal mat som smakar hemlagad.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Eller tänk om man till och med kan få chansen att äta middag hemma hos en familj på orten och få en inblick i deras liv? Vi har pratat med Charlotta Naumann som har tagit ett helt nytt resekoncept till Sverige.

Att resa med lokala guider

I Europa har det blivit mer och mer vanligt att resebyråer skräddarsyr resor åt kunder tillsammans med arrangörer på plats på destinationen. Med hjälp av lokala guider kan man ordna just de upplevelser kunden önskar, och med lokalkännedom blir det lätt att undvika turistfällor och hitta oväntade guldkorn.

Att konceptet blivit populärt är kanske inte så konstigt med tanke på att dagens resenärer ofta vill sätta en individuell prägel på sin resa, och se och uppleva lite mer än bara de mest kända sevärdheterna. Charlotta Naumann, som själv är en erfaren resenär, tyckte att konceptet saknades i Sverige och startade därför resesiten VoyageByMe.se.

Resesiten erbjuder ett relativt brett urval av destinationer i Asien, Afrika och Mellanmerika och på plats i varje land finns en lokal arrangör, som är beredd att sy ihop ett program efter kundens önskemål.

Vattenfall Filippinerna
Vattenfall på ön Mindoro i Filippinerna, från vår resa 2013/2014

De bästa reseupplevelserna

När jag pratar med Charlotta om resmål och upplevelser inser jag att våra bästa reseupplevelser många gånger handlar om de gånger när vi kommit närmare lokalbefolkningen. Som när våra skräddare i Vietnam tog med oss till den lokala karaokebaren och bjöd hem oss på middag efteråt.

Eller som när vi blev bjudna att följa med en svensk-kenyansk vän på bröllop i Kenya, och när vi sedan fick följa med hem till hennes mamma på landsbygden. Detta är ju de upplevelser vi minns allra bäst!

Ibland blir det väldigt bra när man reser själv, men det är ju långt ifrån alltid man får till de där lokala mötena eller hittar de där oupptäckta guldkornen. Betydligt oftare hamnar man ju i turistkvarteren och får beställa från en dyr meny anpassad för turister.

På marknad i Hoi An i Vietnam, från vår resa 2007

Så funkar det

VoyageByMe funkar så att man väljer ett land man är intresserad av och skickar en förfrågan med sina personliga önskemål. Resesiten sätter sedan ihop ett förslag och kopplar ihop kunden både med företaget i Sverige (Charlotta) och med den lokala arrangören. Man kan naturligtvis prata i telefon, men dessutom får man tillgång till en sida på nätet där man kan logga in och diskutera.

Man köper oftast sina flygbiljetter själv (även om VoyageByMe kan hjälpa till om man vill det). Att boka flygbiljetter är ju oftast den enklaste biten när man ska arrangera en upplevelseresa. Det som tar tid är att leta upp och jämföra turarrangörer, boka utflykter och räkna ut hur lång tid det tar att åka mellan plats A och plats B.

Hur vet man till exempel hur kvaliteten på vägarna är och vilket som är det bästa sättet resa just där? Det är alltså just denna bit som VoyageByMe specialiserat sig på att hjälpa till med! Man betalar för programmet på destinationen och kan till viss del styra priset beroende på vilken standard man önskar på hotell etc.

Nytt sätt att resa

Vi har inte provat VoyageByMe själva, men vi tycker att konceptet låter intressant. Idag är det ju relativt enkelt att boka flyg, och även hotell, själv. Däremot är det inte alltid så lätt att fixa de där genuina upplevelserna på plats.

Kanske kommer det bli mer och mer vanligt att boka flyget själv, men ta hjälp av personer med lokalkännedom för att ordna programmet på plats. Vad tror du? Är detta framtidens sätt att resa?

Båttur Tanzania
Med lokal båt utanför Tanga vid Tanzanias kust, från vår resa 2007/2008

Prenumerera på vårt nyhetsbrev