Meny Stäng

Att montera skorsten till en vedspis

Vi har inte bara firat påsk och umgåtts med vänner den här helgen. Peter har också monterat skorsten till en vedspis. Som tur var så var det riktigt fint väder hela tiden medan han klättrade på taket, vilket förstås gjorde det hela lite trevligare. Här kommer en bildkavalkad från monteringen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ett timmerhus på Ringsö

Våra vänner Lennart och Beata har ett fint timmerhus på ön Ringsö i Mälaren, och vi har varit här flera gånger för att njuta av naturen, och för att hjälpa dem med bygget. Huset är till stor del färdigt utvändigt, men invändigt saknas fortfarande en hel del. Den här helgen var det dags att komma ytterligare ett steg vidare. Nu var det dags att montera skorsten till vedspis!

Ringsö hus

Vedspis

Lennart och Beata har en superfin gammal vedspis som de köpt begagnad, och som de monterat in i köket. Vedspisen, som är av märket Ankarsrum, är från början av 1900-talet. Fascinerande att fundera över vilka människor den tjänat tidigare i historien! För att kunna elda i den och använda den igen behöver man förstås en skorsten.

montera skorsten till en vedspis

Att montera skorsten

Skorstenen kom ny i ett helt gäng kartonger och det krävdes lite tankearbete för att allt skulle bli rätt. Eftersom taket lutar behövde till exempel hålet för skorstenen vara ovalt istället för runt. Måtten måste dessutom bli exakt rätt.

För att räkna ut detta fick de mäta avståndet mellan olika punkter, och sedan kolla mot en tabell på internet. Utifrån detta kom de fram till att lutningen var 26 grader, och då fick de anpassa allt för att passa denna lutning.

Montera skorsten till en vedspis

Den första biten skorsten fick dras upp genom taket till sovloftet, och därefter upp genom yttertaket.

montera skorsten till en vedspis

Nu börjar det likna något! Skorstenen växer fram och nu är det bara några få moment kvar innan den är helt klar.

montera skorsten till en vedspis

Skorstenen uppe på taket

Sådärja, skorstenen sitter på taket och nu ska det gå bra att använda vedspisen. Det enda som återstår nu är kontroll av sotare.

skorsten
hus med skorsten

Stege till sotaren

Innan skorstenen kan användas måste den inspekteras och godkännas av sotare. Peter och Lennart har satt upp en stege så att sotaren lätt ska komma upp. Längst ut finns hakar där man fäster en stege.

stege till sotaren

Tack för denna gång

Vi tackar Ringsö och våra vänner för denna gång! Idag är det dags för oss att åka tillbaka till husbåten, där vi själva ska ha gäster.

trädgårdsarbete

Prenumerera på vårt nyhetsbrev