Meny Stäng

Unik upplevelse: Online backpacker guide i Sverige

Idag presenterar vi ett gästinlägg

Att backpacka är en unik upplevelse och något som kommer ge ett minne för livet. Följ vår guide och få ut det mesta av din backpacking upplevelse.

Backpacker guide i Sverige

Boende

Som många vet är Sverige ett av det dyrare länderna i Europa och därför är det inte alltid lätt att hitta billiga boende, men för att komma undan så billigt som möjligt är vandrarhem det som gäller. Du hittar dessa boenden över hela Sverige till ett mer förmånligt pris än hotell.

Du kan välja att bo i enkelrum eller i flerrumsboende, med eller utan dusch/wc. Det finns också ofta gemensamt gästkök där du kan laga din egen mat för att spara in en slant. Det flesta vandrarhemmen har internet, vilket kan vara skönt att veta om du en dag väljer att kolla på film på Netflix eller kanske vill spela lite spel såsom slots.

Mat

En annan viktig faktor på backpackinresan är maten. Hur ska man kunna komma undan billigt i ett dyrare land som Sverige? Som vi nämnde tidigare så är vandrarhem ett väldigt bra alternativ eftersom det är utrustat med ett gästkök där du kan laga din egen mat.

Det finns flera olika matkedjor men för att hålla budgeten låg ska du hålla utkik efter Netto eller Lidl eftersom dessa är det billigaste av kedjorna. Hemköp och Coop är de lite dyrare kedjorna. Annars är det gatumaten som gäller. Korvkiosk, kebabhak eller snabbmatskedjor som är det billigaste att äta ute på. 

Resa runt

Det finns flera olika alternativ att ta sig runt i Sverige. Du tar dig runt med flyg, buss och tåg. Det finns vissa städer som också har spårvagnar och färjor.

Men det absolut billigaste alternativet är buss om man ska ta sig längre sträckor runt om i landet. Det tar oftast längre tid men du hinner se mycket mer under färdens gång. Andra alternativet är tåg, ska du du längre sträcka som upp i norr ja då kan du välja nattåg där du har din egna säng. Detta är också ett billigare alternativ men tar också sin stund.

Som många inte vet är det svårare att flyga runt i Sverige eftersom det inte alltid erbjuds direktflyg till alla destinationer i landet, oftast sker en mellanlandning vilket är tidskrävande. Stockholm som utgångspunkt har med större sannolikhet fler direktflyg än andra städer. Men kolla upp vad som gäller för just din resa innan du ger dig av!

Nyhetsbrev

Budget

Många är oroade över budgeten för backpackingresan. Kommer den att räcka och hur länge kommer jag klara mig? Det viktigaste är att du lägger upp en plan. Vad vill du få ut av resan, vad vill du göra och vilka platser vill du besöka?

När du vet detta kan du lägga upp en budget för hur mycket du kan spendera per dag. Men kom ihåg vissa platser kostar mer än andra och tänk på att dagsbudgeten kan spricka. Planera då hellre att ta en lugnare dag dagen efter istället! Håll även utkik för turistattraktioner som är gratis – det finns en hel del.

Pengar och kontanter

Det är absolut viktigt att komma ihåg, många ställen har valt att inte ha kontanter längre och det har blivit allt mer vanligt att betala med kort. Så håll gärna kvar pengarna på kortet och betala hellre med det då risken är stor att du blir nekad att betala med kontanter. Detta gäller dock inte alla ställen men allra vanligast är nattklubbar och barer som hellre tar kort än kontanter. 

Summering

Att backpacka i Sverige behöver inte alltid vara så dyrt som många tror. Att välja hemlagad mat framför dyra restaurangbesök eller bo på vandrarhem kan spara in en hel del som du kan göra annat skoj för istället. Vi skulle våga påstå att transport är det billigaste då det finns så många olika alternativ för alla prisklasser. 

Detta inlägg är ett gästinlägg. Observera att alla eventuella åsikter i artikeln är skribentens.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev