Annons

Gästskribent: Jonathan Garbi De Mahré

Slovenien är ett gammalt vinland och här har man odlat länge. Långt före romartiden odlades vin i området. Volymerna är relativt små per vingård då 28 000 producenter delar cirka 22 000 hektar. Som jämförelse har Bourdeaux 8500 producenter som delar på 120 000 hektar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vin i Slovenien

Runt 75 procent utgörs av vita viner och det finns en hel del mousserande. Uttaget är mindre i Slovenien och man fokuserar mer på kvalitet och därav är priserna lite högre. Det finns väldigt få bordsviner och lägger man 12-14 euro får man ett riktigt bra vin. Priserna för en flaska på en restaurang är betydligt lägre än i Sverige. 

Vin i Slovenien

Grajska Vinoteka

Har man tid kan man resa till Maribor som är en av de kändare områdena i landet och därifrån kommer många bra viner. Det finns få vingårdar nära Ljublijana men man kan besöka en odling mitt i stan. The Castle Winery och deras vinbar Grajska Vinoteka ligger uppe vid slottet mitt i stan.

The Castle Winery

Här kan man spendera en eftermiddag med promenad till deras vinodling, besök på flera mindre museer i slottet och givetvis en liten vinprovning. Vinoteka har runt hundra slovenska viner och en provning av sju viner kostar 18 euro. Terassen erbjuder en magnifik utsikt .

Vin i Slovenien
Vin i Slovenien

Wine Bar Suklje

Har man lite tid eller föredrar att sitta nere i stan kan man besöka Wine Bar Suklje som har 350 viner på flaska, varav 200 från Slovenien. Minst 20 serveras per glas och personalen är både kunnig och trevlig. Den ligger precis vid floden och de har en trevlig uteservering. 

Dvorni Wine Bar

Några hundra meter bort finns Dvorni Wine Bar. De har cirka 150 slovenska viner samt några andra på flaska men också ett bra utbud på glas. Dessutom har de en 300 år gammal vinkällare för särskilda event om man planerar en större provning.

Att resa till Slovenien

Slovenien är lite svårt att flyga till men ett alternativ som många använder är flyg till Zagreb och sen tar man buss två timmar till Ljubljana. Stan är otroligt mysig och påminner mer om Italien och Österrike. Väl värt ett besök!

Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev