Meny Stäng

Att besöka Van Gogh Alive – en magisk upplevelse

Annons

Att besöka Van Gogh Alive är en magisk upplevelse. Vi besökte den här digitala konstupplevelsen i Skellefteå, där den kan ses ett kort tag till. Därefter kommer utställningen att flytta till Malmö.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Van Gogh Alive

Van Gogh Alive är en digital konstupplevelse som har turnerat runt om i världen. Utställningen har visats för över 8,5 miljoner människor i över 85 länder, i städer såsom Beijing, Mexico City, München, London, Sydney och Madrid.

Vi såg utställningen i Skellefteå, och måste säga att denna upplevelse är något utöver det vanliga. Oavsett om man känner till van Gogh väl, eller om man saknar relation till hans konst, så kan man knappast gå härifrån oberörd.

Att besöka Van Gogh Alive

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh föddes i Nederländerna 1853. Han var en postimpressionistisk målare och hör till de allra mest berömda västerländska konstnärerna. Dessvärre fick han själv inte åtnjuta berömmelsen, eller pengarna som konsten senare har inbringat. Under sin livstid sålde han bara en enda tavla, The Red Vineyard. Efter många år av fattigdom och psykisk sjukdom tog han livet av sig vid 37 års ålder.

Att besöka Van Gogh Alive

Jag (Helena) läste en biografi om Van Gogh när jag var ung, Han som älskade livet, och därför hade jag en del minnen av hur konstnärens liv tedde sig, med flytt till Frankrike, måleri, brist på pengar, möten med prostituerade, en hel del alkohol, psykotiska perioder med vanföreställningar och ständig ekonomisk hjälp av den yngre brodern Theo.

Kanske har du hört om hur Van Gogh vid ett tillfälle skar av sig sitt eget öra och eventuellt, i alla fall enligt vissa berättelser, gav det till en prostituerad? Om inte annat har du nog sett många av hans fantastiska målningar, gärna med franska landskap, cypresser, olivträd och solrosor.

Att besöka Van Gogh Alive

Van Gogh Alive i Skellefteå

Vi såg Van Gogh Alive i Skellefteå, där utställningen visas i Eddahallen 2 juni – 27 augusti 2023. Därefter kommer utställningen flyttas till Malmö, där man kan se den på Malmömässan 30 september 2023 till 14 januari 2024. Vart den flyttar därefter kan du med tiden få veta på utställningens webbplats.

Att besöka Van Gogh Alive

Att besöka Van Gogh Alive – bra att veta

Om du planerar att besöka Van Gogh Alive är det bäst att köpa biljett online innan ditt besök. För att det hela tiden ska vara lagom mycket folk i lokalerna köper man biljett till en specifik dag och ett specifik klockslag. Att besöka utställningen tar därefter cirka 60-90 minuter.

Den första delen av Van Gogh Alive är en mer klassisk utställning, där man kan lära sig mer om konstnärens liv och skapande. Detta är en utmärkt introduktion till den kommande upplevelsen.

Utställning i Eddahallen i Skellefteå

Att besöka Van Gogh Alive – en upplevelse

Att besöka Van Gogh Alive är en upplevelse. Man går in i ett stort rum, där man kan stå eller sitta, på stolar eller på golvet. Runt om visas en digital show, med stora rörliga bilder.

Att besöka Van Gogh Alive

Under föreställningen får man se runt 3000 bilder, och ibland kortare texter, tillsammans med stämningsfull musik.

WIFI.se
Att besöka Van Gogh Alive
En speciell upplevelse

Ibland får konstverken liv, så att ett tåg tuffar förbi genom salen, eller så att molnen rör sig på himlen.

Att besöka Van Gogh Alive

Avslutningsvis går man in i ett rum fyllt av solrosor, vilka Vincent van Gogh älskade.

Bland solrosor

Har du besökt Van Gogh Alive?

Att besöka Van Gogh Alive var en speciell och fascinerande upplevelse, tyckte vi. Har du besökt utställningen, i Skellefteå eller kanske någon annanstans? Vad tyckte du om upplevelsen? Berätta gärna!

Fakta om Van Gogh Alive

Priser

  • Priser varierar beroende på säsong: För aktuella priser se Ticksters webbplats www.tickster.com
  • Vuxen: Från 225 kronor
  • Ungdom/student (7-18 år): Från 175 kronor
  • Barn (upp till 6 år): Gratis i målsmans sällskap

Prenumerera på vårt nyhetsbrev