Skribent: Per Gullbransson
Varje år hälsar den spanska solen tusentals svenskar välkomna när de kliver av planet på flygplatsen med det vackra namnet, Aeropuerto Málaga Costa del Sol.
Majoriteten tar sig vidare till ställen som Nerja eller till svenskarnas andra hem – Marbella. Vad fler dock bör göra är att ta sig de ca 12 milen längst den vackra motorvägen som passerar branta bergssluttningar och ett förföriskt medelhav i söder och till slut landar i den pittoreska orten Almunecar.
Innehållsförteckning
Fiskarbyn som blivit semesterort för spanjorer
Under många år har Almunecar varit ett av de självklara valen för spanjorer som vill fly den intensiva hettan i landets större städer. På helgerna och sommaren kommer storstadsborna ner till den pittoreska orten för att äta, bada och njuta av de fina vyerna. Svenska turister har så klart alltid varit en självklar del i Almunecar, men det är långt ifrån de nivåerna som man kan se i andra orter.
Här är det fortsatt relativt ovanligt att man möts av restaurangpersonal som pratar engelska eller svenska. Det om något är ett kvitto på att orten fortsatt har mycket av det genuina kvar i sig. Här får man en rejäl dos av Spanien och dess kultur.
Jag kan snart inte räkna mina besök i Almunecar på två händer längre och börjar fundera på varför jag fastnat för just denna by. Visserligen byggde släktingar till mig ett hus på sluttningen ovanför ”fiskarbyn” på 60-talet och jag hade förmånen att få springa runt på stranden under en vecka eller två en del av mina somrar som liten.
Men nu i vuxen ålder fortsätter vi åka hit, trots att Europa och stora delar av övriga världen ligger framför oss som ett smörgåsbord. Tanken var att skriva ett reportage om staden, för att inspirera fler att åka hit. Jag inser dock när jag tittar upp från bordet från cafét på Plaza de la Constitución, där jag sitter och skriver dagen till ära, att jag snarare börjat skriva på en kärleksförklaring till en stad än ett resereportage.

Hjärtat i staden
Alla städer har sitt hjärta, ofta den lokala handelsgatan, torget eller kanske saluhallen. I Almunecar får jag nog påstå att gamla stan symboliserar hjärtat. Ett område (Casco Antiguo) som skyddas av den gamla fästningen med rötter som sträcker sig tillbaka till den feniciska och romerska eran. Stadens hjärta. El corazón de la ciudad.
Gamla stan är precis som man tänker sig en spansk gamla stad ska vara. Smala gator i alla möjliga riktningar. Små torg som öppnar upp sig med barer och mindre restauranter. Allt ackompanjerat av butiker med allt från lokalt hantverk, till mindre klädbutiker och fruktaffärer. Och givetvis bodegan som säljer skinka och vin i blandade kvaliteter.

Jag vandrar vidare
Det är söndag, jag vaknar till solsken och en ganska kraftig morgonbris som blåser in från medelhavet. Jag tänker på alla de seglare som passerar kusten och inser hur ensamt det måste kännas där ute. Nog med funderande för jag har tänkt mig att ge mig ut på en promenad. Kanske inte primärt för att jaga steg, utan för att det är just söndag.
I Almunecar betyder det att man tillsammans med vänner och familj beger sig ner till stranden San Cristobal och närmare bestämt Churreria San Cristobal. Där man samlas för att äta Churros och dricka kaffe. En rejäl portion Churros med kaffe för några enstaka Euros smakar gott.

En söndag helt i min smak, då helgen varit intensiv. Helgen i Almunecar börjar alltid helgen på fredagen då staden bjuder upp till marknad. En marknad du hittar några 100 meter från stadens busstation. Där erbjuds allt från hantverk, kläder skor till kryddor och grönsaker. Ett måste för oss alla turister på besök.

Det är svårt att skriva ett rättvist reportage om Almunecar, det är så mycket man vill ta med er läsare på.
Speciellt med tanke på att det snarare landar i en krönika om stadens förträfflighet. De ord jag tror jag försöker få fram är mångsidigheten i en genuin och pittoresk by eller ort. Jag kan inte bestämma mig vad det är. Varför jag inte hittar rätt formulering beror nog snarare på allt jag har upplevt här. Från otroligt spännande berättelser om fästningen som nu blivit ett museum, till pulsen en lördagskväll på något av torgen i gamla stan till klassisk Medelhavssemester på stränderna med glass och frukt i mängder.
Eftersom jag inte kan bestämma mig för vad jag ska skriva – tycker jag att du planerar in din resa till Almunecar och bestämmer själv vad du uppskattar mest.

Mina topp fyra att göra i Almunecar
1. Gamla Stan
Ett besök i Gamla stan där du efter en promenad till fästningen tar igen dig på Bodega Francisco I. Känn dig riktigt spansk när du beställer ett glas Vino Tinto och några skivor utmärkt Serrano-skinka.
2. Vandra strandpromenaden och besök Jesus-märket
Gå längst någon av de två stränderna. Följ den utmärkta strandpromenaden tills du kommer till ”Jesus korset”. Följ trappan upp till toppen och njut av en otrolig utsikt.
3. Trappan upp i den gamla fiskar-byn
Det är många steg, men steg väl värda att ta. Om du står med havet i ryggen går du mot bergen med hotell Chinasol på din högersida. Till vänster har du fiskarbyn (renoverade vita hus). Gå in i området och en otrolig trappa uppenbarar sig. Kliv upp och upplev ett helt spanskt bostadsområde och belönas av en otrolig utsikt.
4. Menu del Dia
Kanske det mest självklara tipset. Passa på att koppla av. Njut på stranden och av havet. Gå sedan till någon av de många restauranterna som erbjuder en Menu del dia (dagens menu). Allt som oftast tre rätter av typisk spansk mat. Du betalar mellan 12-16 euro för en hel meny. Låt det ta lång tid att äta. Umgås, koppla av och njut av att du upplever det riktiga Spanien.
