Annons

Skribent: Jonathan Gharbi de Maré

Äntligen en öl och whiskymässa på havet! Den första för mig också under en kryssning mellan Stockholm och Helsingfors. Detta under Tallink Silja Lines temakryssning Draft & Craft Cruise.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ombord på Silja Symphony

Det finns flera mässor i Stockholm med fokus på hantverksöl och whisky men alla är för landkrabbor. Känslan att kunna sitta på övre däck och se solnedgången över Östersjön är fantastisk.

Det känns som att man verkligen är på semester och det finns heller inga långa listor med saker man måste se eller göra. Det som finns är flera restauranger med olika teman, en stor taxfree, havet samt öl och whiskyfestivalen. Det intalade jag mig i allafall, kanske som ursäkt för att fokusera på festivalen.

Visst finns det klädbutiker, bastu, bad och underhållning så man kan enkelt lägga upp en perfekt helgdag. Man börjar med en frukostbuffé och lite shopping, sen blir det bubbelpool, bastu och vila. En lättare lunch med några sniglar eller kanske en skaldjursplatå som man avnjuter med italienskt vin innan man tar sig alla provningar. 

En lättare lunch med sniglar och lite parmaskinka var perfekt innan provningarna.
Buffeerna ombord ska man absolut prova
Beställ en skaldjursplatå om ni är 2 eller 3 personer

Lite tips för Helsingfors en kall dag

Då jag åkte från Stockholm på torsdag så har man en halv dag på sig i Helsingfors men då jag skulle på ölprovning tidigare så blev det bara några timmar i land. Dessutom hade jag missbedömt årstiden och varit lite väl optimistisk så min sommarjacka gjorde ingen succé i ett kyligt april med några entals plusgrader.

Så det blev en kulinarisk vandring i varuhuset Stockmann där det finns otroligt mycket mat att köpa över disk samt mycket annat att kika på. Är man bättre rustad finns förstås en himla massa att göra i Helsingfors.

 Kämp Galleria, Helsingfors

Draft & Craft cruise 2025

Mässan arrangeras återkommande av Tallink Silja Line och detta år var den mellan 11-12 april. På fredagen åkte båten från Helsingfors och Craft & Cruise-mässan startade. Det som jag såg fram emot var att så mycket öl från Estland fanns på plats. Det fanns också flera masterclasses, enskilda provningar med representanter från öl och whiskybranschen. 

Skotsk whisky och mycket estnisk hantverksöl

Det fanns ca 30 bryggerier representerade och 45 whiskydestillerier, en del bryggerier hade eget bord och bland dem så var det främst Põhjala, Pühaste och Öllenaut från Estland som stack ut med riktigt bra utbud av öl och med många olika stilar på plats.

Bryggeriet Puhaste med personal
Öl från Puhaste
Öllenaut
Provar man alla öl finns en sannolikhet att man till slut ligger raklång …

Masterclasses med Pöhjala och Rügen Island Brewery

Det estniska bryggeriet Pöhjala är kända över hela Europa för sina välgjorda och vågade öl med ständigt fokus på att finna nya kombinationer och smaker. Deras bryggeri ligger i Tallinn och är väl värt ett besök.

På deras masterclass på fick man en riktig överraskning med en bunt fatlagrade öl – alla över 10 % och riktigt fylliga. Ni vet såna där kolsvarta öl med smak av choklad, knäck, kola, kaffe och rökighet men på ett väldigt behagligt sätt. Det är med såna öl man vill sitta och titta ut över havet när solen är på väg ner. 

Provning av öl

Men även tyska Rügen Island Brewery hade med sig öl som överraskade, deras quadriga på 10,5 % med champagnejäst var riktigt god, en öl som annars är väldigt svår att få tag i. Till alla masterclasses fanns det överraskningar och det är verkligen värt att kunna få berättelser och möjlighet att ställa frågor direkt till bryggeriets personal. 

Provningen med Rugen island

Masterclass med Highland Park 

Det var väldigt lärorikt att vara både på masterclass med både öl och whisky, provningarna är helt annorlunda och fokus är väldigt mycket mer på geografi och detaljer för whisky. Det kändes lite mysigt och som att man själv plötsligt föreställde sig själv på Orkneyöarna, vandrandes över en hed där det enda man ser är en varm stuga där det dricks whisky framför brasan. 

Provning med Highland Park

Specialmiddag med öl och mat i kombination

Bryggerierna Pöhjala och Puhaste hade i samarbete med köket på restaurangen Bon Vivant planerat en riktigt fin middag med olika öl till balanserade rätter med spännande smaker.

Cevice med koriander och lime, röbbetscarpaccio, chokladbräserad oxkind och toffeekräm med butterscotch var en ren fröjd att inmundiga. Mellan varje rätt kom huvudkocken ut samt en bryggare som presenterade maten. 

Livemusik och andra framträdanden under kvällen på Silja Line.

Datumen för nästa års Draft & Craft Cruise är inte satta än men blir nog ungefär i april 2026. Det jag gillade mest var den härliga stämningen med alla bryggare på plats och den personliga känslan man fick under hela båtturen. 

Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan har bott runt 10 år utomlands men bor nu i Stockholm och driver jbwtravels.com med fokus på hantverksöl och vin och där hittar ni en samling av alla hans publikationer. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är reporter för ölfrämjandets tidning Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev