Meny Stäng

Att besöka Falu gruva – ett Unesco världsarv

Att besöka Falu gruva är intressant och lärorikt, och samtidigt ett lite spännande äventyr. Vi följde med på en guidad tur under jord och fick bland annat höra den gruvliga historien om Fet-Mats öde. Vi berättar om vårt besök!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Falu gruva

Falu gruva är en historisk koppargruva, vilken ingår i ett av Sveriges 15 världsarv på Unescos prestigefyllda lista. Gruvan är idag ett omtyckt och mycket populärt turistmål, med upplevelser både under och ovan jord.

Att besöka Falu gruva

Falu gruva ligger i Falun i Dalarna.

Falu gruva – med en lång historia

Falu gruva har en lång historia och när gruvdriften var som störst, i mitten av 1600-talet, kom nästan all koppar i hela Europa från svenska Falun. På den tiden var Falun en av de viktigaste städerna i Sverige, med världsledande kunskaper inom teknik och ingenjörskonst.

Den siste gruvarbetaren gjorde sitt arbetspass 1992, och år 2001 togs gruvan upp på Unescos världsarvslista tillsammans med Falun och Kopparbergslagen.

Att besöka Falu gruva

En av de mest kända händelserna i gruvans historia är det stora raset 1687. Gruvarbetarna hade hört oroväckande ljud och helt plötsligt kollapsade väggarna mellan de två stora dagbrott som fanns ovan jord. Otroligt nog dog ingen under det stora raset, eftersom det inträffade under midsommarhelgen, då arbetarna var lediga.

Vid raset bildades Stora Stöten, som idag är ett stort hål med en omkrets på 1,6 kilometer och ett djup på 95 meter.

Att besöka Falu gruva - Stora Stöten
Stora Stöten i Falu gruva

Visste du förresten att Falu rödfärg kom till genom att man kunde använda biprodukter från gruvan?

Falu Rödfärg

Att besöka Falu gruva – guidad tur under jord

När man ska besöka Falu gruva kan man välja mellan att boka Underjordspaketet eller Ovanjordspaketet. Underjordspaketet är för de som vill och kan följa med ner i gruvan – man måste vara minst tre år och man måste klara att gå i trappor.

Att besöka Falu gruva - guidad tur under jord

Turen omfattar cirka 750 meter och 400 trappsteg, och tar en med ner till 67 meters djup.

Att besöka Falu gruva - guidad tur under jord

Turen, som tog cirka en timme, var mycket intressant. Det är fascinerande att man kunnat skapa denna djupa gruva, helt utan modern teknik. Att vara gruvarbetare förr i tiden däremot, huh, det måste ha varit tufft …!

Att besöka Falu gruva - guidad tur under jord
Guiden pekar på en liten julgran, som tydligen klarar sig bra i den fuktiga miljön

Den gruvliga historien om Fet-Mats

Guiden visade flera intressanta platser och berättade flera spännande historier. Det som gjorde mest intryck var dock den gruvliga historien om Fet-Mats.

Gruvarbetaren Mats dog under sitt skift i gruvan år 1677. Hela 42 år senare hittades han, otroligt nog väldigt välbevarad på grund av olika substanser i gruvan. Hans fru, som fortfarande levde men förstås var 42 år äldre, kunde identifiera sin man som såg ut ungefär som den dagen då han försvann …

Att besöka Falu gruva – museum och byggnader

Vi tyckte kanske att det var allra mest spännande att följa med på turen under jord, men det finns också mycket att se ovan jord. Det stora Gruvmuseet är väldigt fint och fyllt av interaktiva upplevelser för både barn och vuxna.

Museum

Det finns också många byggnader att spana in ovan jord, såsom Creautz lave. När man kliver in i denna byggnad står man faktisk på Sveriges högsta bro – det är nämligen hela 208 meter (!) ner till botten av schaktet. Man kan också spana in flera imponerande hjul, och annat som hörde gruvan till.

Ytterligare en sak man kan spana in på området är gruvarbetarbostäderna. Koppargränd 1897 visar en historisk miljö från slutet av 1800-talet medan Krongården 1958 visar en bostad från mitten av 1900-talet.

Service vid gruvan: mat, boende och ställplats

Det finns restaurang och café vid gruvan, och även butiker med hantverk och möjlighet till övernattning. Den som vill kan boka rum på Polhem Bed & Breakfast, som ligger på området och har anor från 1700-talet.

Det finns också en ställplats för husbilar vid gruvan. Att stanna över natten med husbil kostar 195 kronor (2024) och då har man tillgång till toalett och dusch. El eller annan service finns ej.

Gjuthuset

Mer att se och göra i närheten av Falu gruva

Efter ditt besök i gruvan vill du kanske passa på att spana in andra delar av Falun. Ett annat intressant besöksmål i närheten är den fantastiska Carl Larsson-gården i Sundborn. Det är också nära till Borlänge samt till Rättvik och Leksand.

Vy från Falun

Har du besökt Falu gruva?

Har du besökt Falu gruva? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om Falu gruva

  • Landskap: Dalarna
  • Län: Dalarnas län
  • Kommun: Falu kommun
  • Läge: Falu gruva ligger i Falun, i den södra delen av Dalarna.
  • Världsarv: Den 31 december 2001 blev Falu gruva utsedd till ett Unesco världsarv tillsammans med Falun och Kopparbergslagen.
  • Läs mer: Du hittar mer info på gruvans webbplats.

Att besöka Falu gruva – öppettider och priser

  • Öppettider: Falu gruva håller öppet året runt, men de exakta öppettiderna varierar. Besök gruvans webbplats för att se aktuella tider.
  • Priser Underjordspaketet: Underjordspaketet (guidad visning i gruvan, entré till byggnader och museum) kostar för närvarande (sommar 2024) 280 kr/vuxen och 130 kr/barn. För aktuella priser och fler priskategorier se museets webbplats.
  • Priser Ovanjordspaketet: Ovanjordspaketet (entré till byggnader och museum kostar för närvarande (sommar 2024) 135 kr/vuxen och 80 kr/barn. För aktuella priser och fler priskategorier se museets webbplats.

Att besöka Falu gruva – bra att veta

  • Dessa får följa med ner i gruvan: För att få följa med ner i gruvan måste man vara minst 3 år och man måste klara att gå i trappor. Hundar och andra husdjur får stanna ovan jord.
  • Kläder: Rejäla oömma promenadskor och en tröja eller lättare jacka är bra. Det är fuktigt och lite svalt i gruvan. Man får låna regnjacka och hjälm.
  • Tillgänglighet: För att ta sig ner i gruvan måste man klara att ta sig upp genom nödutgångar med trappor. Gruvmuseet är tillgänglighetsanpassat. Där visas också en 30 min lång film som är framtagen för besökare som inte kan eller vill gå ner i gruvan. RWC finns i besökscentret och i Gruvmuseet.
  • Parkering: Parkeringsplatser finns, inklusive möjlighet att ladda elbil. Dagparkering för husbil kostar 20 kronor (2024).
  • Mat och dryck: På området finns restaurang (Geschwornergården och P-za), café (Gjuthuset Café & Butik samt sommarcafé med Ottos glass).
  • Boende: På området finns Bed & Breakfast (Polhem B&B i Konstmästargården) samt ställplatser för husbilar.
  • Butiker: Det finns flera butiker på området, bland annt cykelbutik samt olika butiker med design och hantverk.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev