Meny Stäng

Världens dödligaste djur – Topp 15 farliga djur

Vilka är världens dödligaste djur? I samband med utlandsresor hör man ibland folk diskutera farliga djur, som ormar, krokodiler och maneter. Men är det verkligen världens farligaste djur?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vilka är världens farligaste djur?

Vilka som är världens farligaste djur beror förstås på hur man definierar “farlig”, men om man räknar hur många människor som varje år dör av olika djur – då är myggan det farligaste djuret, och därigenom världens dödligaste djur!

Myggor dödar 725 000 människor per år, framför allt via malaria. Därefter är andra människor farligast (dödar 475 000 människor/år) och först därefter kommer ormar (50 000/år) och hundar (25 000/år via rabies).

Världens dödligaste djur: mygga

Lista över världens dödligaste djur

Här listar vi världens dödligaste djur, utifrån hur många människor djuret dödar per år. Siffror och fakta har vi hämtat från en artikel på gatesnotes.com, The blog of Bill Gates.

1. Mygga – världens dödligaste djur

Det allra farligaste djuret i världen, om man ser till antal dödsfall, är myggan. Myggor dödar 725 000 människor per år genom att sprida olika farliga sjukdomar. Den vanligaste dödsorsaken är malaria, men myggor sprider också andra farliga sjukdomar som till exempel denguefeber och gula febern.

2. Människa

Nummer två på listan över världens farligaste djur är människan. Människan dödar ungefär 425 000 människor per år.

3. Orm

På tredje plats bland de farliga djuren kommer ormen. Runt 50 000 människor i världen dör på grund av ormar varje år. Alla olika sorters ormar räknas in i detta, och det finns gott om giftiga ormar som till exempel skallerorm, kobra, svart mamba, taipan och brunorm.

4. Hund

På tredje plats hamnar vårt älskade husdjur hunden, och det beror på rabies. Hundar dödar 25 000 människor per år.

hundar

5. Tsetse-flugan

Sammanlagt 10 000 människor dör på grund av smitta via tsetse-flugan varje år, och den är därmed ett av världens dödligaste djur. Den sjukdom flugan sprider kallas afrikansk sömnsjuka (sleeping sickness), och innebär att patienten oftast dör cirka tre år efter smittotillfället.

6. Rovskinnsbaggar

På sjätte plats hamnar rovskinnsbaggar (assassin bug) som dödar genom att sprida sjukdomen chagas. Dessa djur dödar ca 10 000 människor per år.

7. Sötvattenssnigel

Det finns en sötvattenssnigel som sprider sjukdomen snäckfeber (bilharzia). Runt 10 000 människor per år dör av denna sjukdom.

8. Spolmask

Spolmasken dödar runt 2500 människor varje år, runt om i världen.

9. Bandmask

På plats 9 kommer ännu en mask, som dödar runt 2000 människor per år.

10. Krokodil

Ett skräckinjagande djur som krokodil kommer inte förrän på plats 10 på denna lista över världens dödligaste djur. Stora krokodiler kan se människor som ett byte och är mycket farliga. Anledningen att fler inte dör är att vi människor oftast undviker närkontakt med krokodiler. Krokodiler dödar runt 1000 människor per år.

Agadirs krokodilpark

11. Flodhäst

Flodhästen har ett rykte om sig att vara farlig, och det stämmer delvis. Flodhästar dödar runt 500 människor per år.

12. Elefant

Elefanter kan gå till attack när de känner sig hotade, och med tanke på att de är så stora och starka blir de farliga. Runt 100 människor dödas av elefanter varje år.

elefant

13. Lejon

Lejon är kanske ett av de mest skräckinjagande djuren av alla. Runt 100 människor faller offer för lejon varje år.

14. Varg

Vargar kan vara farliga, men det är inte mer än 10 personer per år som dödas av vargar.

15. Haj

Att dödas av en haj är lika ovanligt som att dödas av en varg. Runt 10 människor per år dödas i en hajattack.

Slutsats: Världens farligaste djur

Det är förstås svårt att avgöra vilket som är världens farligaste djur, och det beror på definitionen. Hur många som dödas av olika djur står ju också i relation till hur stor risken är att möta det ena eller andra djuret. Att stöta på myggor eller människor är ju betydligt vanligare än att stöta på flodhästar, i varje fall är det så i mitt liv.

Slutsats: Världens dödligaste djur

De djur som dödar flest i världen är varken krokodiler eller hajar, så kanske ska man tänka över sitt risktänkande lite … Om världens dödligaste djur är myggor och människor så är det kanske dessa man ska skydda sig mot på olika sätt under resan.

Att skydda sig mot världens dödligaste djur

  • Skydda sig mot myggor: Använda myggmedel, klä sig med täckande kläder, sova med myggnät och vid behov ta malariaprofylax
  • Skydda sig mot människor: Läsa på om resmålet och ta reda på om det finns områden man inte bör röra sig i, ta taxi nattetid om man känner sig osäker etc.

Brukar du själv oroa dig för några djur när du är ute och reser? Hur tänker du för att skydda dig mot världens farligaste djur?

Vilka av världens dödligaste djur har du mött?

I det vilda har vi mött myggor, människor, hundar, ormar (fast inte de farligaste!), hundar och elefanter. När det gäller småkrypen är det ju svårt att veta … Krokodiler har vi sett på betryggande avstånd i en krokodilpark.

Är krokodiler världens farligaste djur?

Vilka är sveriges farligaste djur?

Sverige är inte direkt känt för farliga djur och det är sällan människor dör vid djurmöten i Sverige, men det händer förstås. Enligt flera källor kan getingen anses som det farligaste djuret i Sverige eftersom några personer dör av getingstick varje år. Om man inte är allergisk behöver man dock inte oroa sig.

Andra djur som kan utgöra fara är älgar, fästingar, huggormar, vargar och björnar. Det händer också att människor skadas av hundar och hästar.

Älg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev