Meny Stäng

Att resa genom Bretagne i Frankrike

Annons

Att resa genom Bretagne är en resa genom medeltiden i Frankrike. Små byar dyker upp var 10 km och alla har kyrkor. Stenläggning på gatorna och allt är byggt i sten. Runt Bretagne står allting på två språk, Franska och Bretonska och de har också 4000 år gamla lämningar. Att resa genom Bretagne är ett äventyr.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Språket bretonska

I Bretagne talas inte bara franska, utan också bretonska. Bretonska är ett gammalt keltiskt språk, som dessvärre är hotat. Språket är släkt med korniskan i Cornwall och är också släkt med kymriskan i Wales. Bretonskan anses ha anlänt till Bretagne på 600-talet då brittiska grupper flydde de brittiska öarna undan anglosaxarna.

Bretonskan talas framför allt i Bretagnes västra delar, men språket minskar i storlek. På 80-talet fanns ca 600 000 talare. Idag finns bara 200 000 talare, varav de flesta är över 60 år. Bretonskan är varken officiellt språk i Frankrike eller Bretagne, men har erkänts som ett av Frankrikes regionala språk.

bretonska

Stenhus och smala vägar

När man reser genom Bretagne reser man igenom otaliga små byar med stenhus, som får en att tro att man har rest många hundra år tillbaka i tiden. I varje liten by finns en kyrka, ett rådhus, en liten kiosk som säljer tobak och tidningar, ett boulangeri (bageri) och ett patisserie (konditori). Det slår verkligen aldrig fel!

Resa genom Bretagne
Varje by har en egen kyrka
vägar i Bretagne
Vägarna i Bretagne är som att åka 1000 år tillbaka i tiden.
Att resa genom Bretagne
Att resa genom Bretagne är en upplevelse, ibland som en tidsresa!

Att resa genom Bretagne

Byarna är charmiga, och väldigt små. Man hinner liksom knappt åka in i dem förrän man ska åka ut ur dem igen. Vägarna är smala och kringelikrokiga och inte direkt anpassade för husbilar … men det går bussar här och tar man det försiktigt så är det inga problem.

Vi njuter av att åka på det här sättet istället för stora vägar och det finns massor att se. Några platser du inte vill missa i Bretagne:

Att fricampa – jakten på el

Vi har fricampat två nätter i rad nu och ikväll letade vi därför efter en ställplats med el. Vi hittade en här i Plogoff, vid Bretagnes västkust, men för att få el måste man betala med 2-euromynt, och den enda öppna butiken i stan vägrar att växla…

Istället har vi hittat en vanlig parkeringsplats med elstolpar. Så ikväll har vi kopplat in vår kabel (lite i smyg) och laddar allt vi har att ladda: datorer, telefoner, kamerabatterier, läsplattor, eltandborste …

Frankrikes västkust
Vy från utsiktspunkten Pointe du Raz, strax utanför Plogoff vid Bretagnes västkust

Prenumerera på vårt nyhetsbrev