Meny Stäng

Bästa kvalitet – kläder för män

Ok, det är Peter vid spakarna. Idag skriver jag om herrklädesbutiken Taracci som ligger i MOOD-gallerian bakom NK. Jag har handlat på Taracci i tio år och få vet om hur speciellt det är. En butik i Norden med egen design för män i små upplagor. Är det den sista?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att stoppa ut hakan och säga bästa kvalitet – kläder för män är vågat, men jag har fått det förklarat från ägaren med egen design, Feyo Taracci 56 år. Bara för att klädmärken saluför sig med egyptisk bomull så tror de flesta att det är toppkvalitet, NOT. Det finns en skala mellan ett och tusen när det gäller egyptisk bomull, så häng med.

Från Början

Feyo Taracci började sin karriär som springpojke för en skräddarateljé vid 15 års ålder i södra Turkiet. Han flyttade till Istanbul några år senare där hans ena bror var guldsmed. Han lärde sig handgravering och började designa egna smycken.

Vid 19 års ålder flyttade han till Sverige och fick bo hos en kusin. Han kände sig väldigt hemma i Sverige från början, så nu skulle han lära sig språket och fixa ett jobb. Det var självklart svårt i början och arbetsförmedlingen skickade honom till socialen, men på halva vägen vände han. Feyo ska klara sig själv var mottot, så ut på stan och fråga runt om jobb.

Klander från Taracci
Välj hur du vill visa dina slag
Kläder från Taracci
Egen design från Taracci

Börja arbeta

Det blev allt från köksbiträde till springpojke och sen hamnade han på SAAB som plåtslagare. Feyo trivdes ganska bra med det för att han fick jobba med händerna, men det fanns en skaparglöd som han inte fick ur sig.

Han träffade sin fru 1982 och fick två flickor. Två av hans bröder hade flyttat till Belgien och öppnat en ateljé och hade små upplagor av designade herrkläder. Feyo hakade på och hyrde en lokal 1989 och satte en anställd som skötte butiken, medan han jobbade som bilplåtslagare på dagarna, och designade kläder på nätterna.

Kläder från Taracci
Små detaljer som gör det lilla extra
Skor från Taracci
Skor i lammskinn

Jag tänker inte sluta här

Butiken gick ihop men inte mer och familjen blev lidande, så han lade ner butiken efter ett par år. 1997 köpte han ett skrädderi på Östermalm och började visa kunderna hur kläder kan sitta snyggt. Det blev succé och han fick hela garderober av kläder från kvinnor och män och det gick väldigt bra.

Nu ville han även sälja kläder och åkte till Italien. De kunde skicka en del kläder men han fick inte röra deras design. Han tog hem en del märken för att lyfta fram kvalitet men han var inte nöjd.

Kläder från Taracci
Kvalitet i centrum
Helena och jag på Taracci, uttalas Taratchi.

Bästa kvalitet – kläder för män

Feyo åkte till Turkiet, där de stora italienska kedjorna hämtar sina kollektioner, och började leta skrädderier och tyger. Hans idé var att ha små upplagor men väldigt bra kvalitet. Det finns ca 10 väverier som bara tar emot den bästa bomullen och den är märkt på ett speciellt sätt.

Om ett väldigt känt klädmärke från Italien vill ha 350 meter till sin kollektion av en 400 meters rulle, så är det svårsålt och det är där han hittar sina tyger. Ibland kan det vara bara 10 meter och då använder han det till detaljer, men allt ska vara högsta kvalitet.

Coola kängor från Taracci
Coola kängor från Taracci i kalvskinn
Kläder från Taracci
Snyggt ska det vara

Taracci

Att hitta någon som kunde sy upp små upplagor var inte lätt för det ger mindre vinst, och att komma som ny innebar kontant betalning. Han fixade det här och han har hållit på sen 2004 i sitt eget namn Taracci. Små detaljer som gör det lite eget men behålla det manliga och fräscha.

Ibland finns det bara sex skjortor av en sort och ibland 12, så du känner dig speciell. Skjortor, kavajer, rockar, skärp, näsdukar, flugor, slipsar, manschetter, byxor, skor, ja allt som gör dig till en man med kvalitet. Plaggen ska vara sköna på kroppen, man ska inte svettas i ett plagg, och det ska inte vrida sig efter tvätt eller ändra storlek.

Kläder för män
Taracci
Taracci
Egen design för män

Jag tittar tillbaka på 40-talet och alla var så snygga då i hattar, slips och väst. Har vi män slöat till oss för mycket? Var tog klass vägen? Vad tycker du?

Översta bilden i inlägget: Feyo Taracci, foto med tillstånd från Taracci

Uppdatering: Butiken Taracci har flyttat sedan det här inlägget skrevs, och ligger nu på Gamla Brogatan i Stockholm

Prenumerera på vårt nyhetsbrev