Meny Stäng

12 tips för bättre resefoton

När vi bad om feedback på bloggen fick vi många kommentarer om att vi visar upp fina foton, och en läsare frågade till och med om vi kanske ville dela med oss av tips för att ta bättre resefoton. Först tänkte vi att “det kan ju inte vi, vi är ju inga fotografer”. Sedan tänkte vi en gång till och kom på att vi nog har lärt oss en del under åren och kanske ändå har en del tips att dela med oss av.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Här är alltså våra personliga tips, som baseras helt på våra egna självupplevda erfarenheter. Det blir inga råd om slutartider och inställningar, men lite tankar och idéer om hur du på enkla sätt kan få till snyggare foton med bättre och roligare motiv. Berätta gärna om dina bästa tips!

1. Skaffa en bra kamera

En bra kamera är långt ifrån allt, men det hjälper till. Dagens mobilkameror är relativt bra och många av våra tips kan appliceras även på en mobilkamera. Om du vill ta riktigt bra bilder, och få lite mer möjligheter, är det värt att satsa på en systemkamera.

Fotografering
Peter har en Samsung Galaxy NX och Helena har en Nikon D5200 (Polen 2016)

2. Gå nära

Var inte rädd för att gå nära! Ibland är en himmel, en strand eller ett folkvimmel en viktig del av själva kompositionen, och då ska dessa ytor naturligtvis få ta upp plats i bilden. Andra gånger ligger fokus på en människa, ett djur eller en pryl, och dessa gånger vinner man ofta på att gå närmare och slippa en massa “onödig” omgivning runt motivet. Ibland kan man till och med skära en bit av personens ansikte för att verkligen komma in bilden.

Porträtt med mycket färger (Marocko 2014)
Porträtt på nära håll, med mycket färger (Marocko 2014)

3. Se till att det händer saker i bilden

Många foton kan vara utmärkta rent tekniskt, men blir ändå tråkiga. Detta är till exempel lätt hänt när man fotar landskap och natur. Ofta beror det på att det inte händer något i bilden. Leta alltid efter något som gör bilden spännande. Ibland kan det vara något ganska litet, som en blomma i förgrunden som tappat några blad eller en fågel som tittar ut över havet.

Andra gånger kan det vara roligt med bilder där det händer massor av saker på en gång: spårvagnar som öppnar dörrarna för nya passagerare, moppar som försöker komma fram mellan stillastående bilar och människor som kånkar på shoppingkassar. Ytterligare en sak att tänka på är att bilder ofta blir mer intressanta när motivet inte finns precis i mitten, utan lite till höger eller vänster i bild.

Utan husbussen och det unga paret skulle landskapsbilden vara väldigt tråkig (Frankrike 2015)
Utan husbussen och det unga paret skulle landskapsbilden vara väldigt tråkig (Frankrike 2015)

4. Håll koll på bakgrunden

Ofta har man ett huvudsakligt motiv för fotot, men det är också viktigt att ha koll på vad som kommer med i bakgrunden. Ibland vill man att bakgrunden ska vara så ren som möjligt. Andra gånger kan det vara roligt med liv och rörelse, och ibland lyckas man få med en extra rolig detalj. Framför allt kan det vara bra att hålla koll på att människor i bakgrunden inte förlorar ett huvud eller bara syns med näsan i bild.

Huvudfokus på Peter, men många intressanta detaljer i bakgrunden (Kenya)
Huvudfokus på Peter, men många intressanta detaljer i bakgrunden (Kenya 2012)

5. Fånga vardagen och missödena

När man reser vill man gärna fota den vackra stranden, solnedgången och de charmiga båtarna i hamnen, och det är förstås toppen! Men det kan också vara roligt att dokumentera det mer vardagliga, eller det som inte går som planerat. Glöm inte att fotografera när ni får övernatta på en flygplats på grund av förseningar, när barnen spelar kort på hotellrummet eller när ni får motorstopp och måste vänta på bärgare.

Foto missöde
Peter kollar in en rejäl skada vi fått på husbilen … (Italien 2011)

6. Var med själv – ibland

Är det roligt med enbart selfies från resan? Nej, det är det förstås inte. Men det kan också bli tråkigt och opersonligt om man aldrig ser “huvudpersonerna” på bild. Ta inte bara kort framför Eiffeltornet och pyramiderna, utan ta gärna foton av varandra när ni gör någonting. Då och då kan det vara värt att använda selfie-pinnen eller be någon annan ta en bild av er tillsammans.

Vi lever hippieliv under vår Europa runt-resa i husbilen
Vi campar och lever hippieliv under vår Europa runt-resa i husbilen (Kroatien 2015)

7. Undvik “klassikerna” – var kreativ istället

Första gången någon skrev “han darrar som ett asplöv” var det kreativt och snyggt. Varje gång någon upprepar det är det en tråkig och dålig imitation. Precis likadant är det med foton! Fötter i solstolen framför havet var säkert jättekul en gång i tiden, men det är det inte längre. Det känns bara som att man sett bilden förut.

Allra värst just nu är det som florerar på väldigt många resebloggar, nämligen tjejer bakifrån i hatt som drömskt blickar ut över en strand/skog/stad. Detta var säkert kreativt och nytänkande en gång i tiden, men nu är det bara … tröttsamt. Tipset är att hitta på vad som helst, så länge du inte gör exakt likadant som alla andra.

Peter hittar trilobiter i öknen (Marocko 2014)
Peter hittar trilobiter i öknen (Marocko 2014)

8. När du fotar vyer – få med en förgrund

Du har säkert varit med om det. Man går upp till en utsiktspunkt, får en fantastisk vy och tar en massa foton, som sedan är … supertråkiga. Vyer är vackra på riktigt, men blir ofta platta, tråkiga och helt ointressanta på bild. Försök få med något i förgrunden, till exempel en trädgren eller en katt, för att få djup och dimension i bilden.

Förgrund
De röda blommorna i förgrunden gör att bilden blir mer intressant (Portugal 2015)

9. Prova en annan vinkel

En annan vinkel kan ibland göra underverk för ett foto. Många gånger kan det vara effektfullt att sätta kameran i samma höjd som motivet, det vill säga att fota blomman rakt framifrån istället för uppifrån. Det kan också vara värt att prova att fota sitt motiv från sidan, på snedden eller med fokus på någon mindre detalj i den stora helheten.

Bilar på Classic Grand Prix Malta
Här har vi fotat bilar från ett lägre perspektiv – vilket ger ett lite annat resultat (Malta 2016)

10. Undvik blixt – även i mörker

När man fotar med blixt får bilderna ofta ett “kallt” ljus och det är lätt hänt att människor får röda ögon. Vårt tips är att fota utan blixt, även på kvällen när det är lite halvmörkt. En bra kamera klarar att fånga upp det ljus som finns och bilderna får mycket varmare och finare färger.

Utmaningen ligger i att det inte ska bli suddigt, vilket är lätt hänt. Det gäller att hålla kameran riktigt stilla, alternativt använda stativ, och ta många bilder. Om någon eller något rör sig i någon av bilderna blir det suddigt, och därför är det bra att ha många bilder att välja på.

Viking Line kryssning
Kameran fångar upp fina färger på kvällen – om man undviker blixt (Sverige-Åland 2016)

11. Fota mat med makroobjektiv

Vi tillhör de som tycker att mat är en viktig del av en resa, och därför tycker vi också att det är roligt att dokumentera en del av maträtterna vi äter. En tråkigt upplagd biff med pommes frites är däremot ganska trist att kolla på, hur bra fotot än är.

Ett tips är att enbart fota mat som utmärker sig lite på något sätt – genom att vara exotisk, annorlunda komponerad eller kanske extra snyggt upplagd. Vi har också märkt att våra matfoton blir absolut snyggast när Peter fotar med sitt makroobjektiv.

Extra snyggt upplagd tonfisk – fotad med makroobjektiv

12. Redigera snabbt och enkelt

Genom att redigera bilderna en aning kan du höja kvaliteten massor, men du behöver inte ha något dyrt program eller några avancerade kunskaper. Vi redigerar i de program som finns med i datorn i grundutförandet.

Jag (som har PC) öppnar mina bilder med “Microsoft Office”. Där kan man minska eller öka ljusstyrka, minska eller öka kontrast och minska eller öka mättnad. Det räcker hur långt som helst!

Före redigering
Före redigering (Frankrike 2015)
Efter redigering
Efter redigering (Frankrike 2015)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev