Meny Stäng

Resmålen där du kan fota utan trängsel

Du har sett fantastiska foton från ett resmål på bloggar eller Instagram, men när du äntligen kommer fram möts du av … en vägg av turister. Känns det igen? Tricket för att få de där upplevelserna (och fotona) du drömmer om är att resa till ställen dit inte alla andra reser. Här kommer några tips!

Fotona … och verkligheten

På fotona ser det ofta ut som att tjejen i den vackra klänningen står helt ensam framför den charmiga byn eller den vilda forsen. I själva verket har hon kanske stått i kö i en timme för att få det där fotot. Alla i kön väntar tålmodigt på att låtsas att de är helt ensamma på platsen. (Eller så tränger sig någon och några blir sura, det händer också.)

Alldeles nyligen såg jag ett foto på Instagram där en tjej poserar vid ett par vingar vid en mur. Det ser ut som att hon står där helt ensam. En annan instagrammare kommenterar: ”The infamous Nashville wings! I work around the corner from this and the line gets SO long.”

Asiatiska turister

En lista över ovanliga fotodestinationer 2020

En kollega tipsade mig om en lista från fototidningen Amateurphotographer, med 20 ovanliga fotodestinationer för 2020. Listan inkluderar platser som är vackra eller spännande att fotografera, men som inte är packade med turister. Vi tyckte bland annat att det var roligt att de inkluderat två platser i Estland, som vi besökte förra sommaren och blev väldigt förtjusta i. Här är fototidningens tips:

 1. Åland
 2. Camargue, Frankrike
 3. Kilpisjärvi, Finland
 4. Dagö, Estland
 5. Blåvand strand, Danmark
 6. Tartu, Estland
 7. Sofia, Bulgarien
 8. Kosovo
 9. Meteora, Grekland
 10. Fez, Marocko
 11. Madagaskar
 12. Bangladesh
 13. Lo Manthang, Nepal
 14. Ninh Binh, Vietnam
 15. Namibia
 16. Sa Dec, Vietnam
 17. Dharamsala, Himachal Pradesh, Indien
 18. Yoho nationalpark, Kanada
 19. Luang Prabang, Laos
 20. Kamakura, Japan
Dagö
Dagö i Estland, där vi var förra sommaren

Fler tips på resmål där du kan fota utan trängsel

Fototidningen skriver själva att de förstås inte kan täcka allt, och att det förstås finns många andra fina platser utanför mycket trängsel. Här är några fler tips från oss:

Korsika

Vi besökte Korsika sommaren 2015, och upplevde detta som en vild och vacker ö utan för mycket turister. Det finns förstås en hel del turister på platser som Calvi och Bonifacio, men längs kusterna runt ön har man stor chans att vara ensam vid helt fantastiska stränder.

Plage de Cupabia

Makedonien

I Makedonien hittar man både den fina sjön Ohrid och en hel del historiskt intressanta platser och byggnader. Visst hittar en del turister hit, men inte så många som landet egentligen förtjänar. Det innebär att man kan få fota någorlunda i fred.

Ohrid

Östra Estland

Vi måste spinna vidare lite på temat Estland. Om man vill hitta vacker natur utan att bli störd kan man besöka den dramatiska kusten öster om Tallinn eller det speciella området runt sjön Peipus.

Estland

Vilka är dina bästa tips på resmål där man kan fota utan trängsel?

Nu vill vi förstås ha dina bästa tips! Var finns det vacker natur eller byar som gör sig på bild – utan att man måste stå i kö för att få fota?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev