Meny Stäng

Reith – mysig alpby med lokala delikatesser

Vi har tillbringat vår skidsemester i en mysig alpby i Österrike som heter Reith, eller kanske rättare sagt Reith im Alpbachtal. Vi visste ingenting om det här stället innan vi kom hit, men vi måste säga att det här är precis så idylliskt som man någonsin kan önska sig. Dessutom upptäckte vi att det finns en hel del intressanta lokala delikatesser här.

Idyllisk och mysig alpby

Runt om Reith sträcker sig de svindlande höga alperna. Från byns gator ser man både pister och spetsiga toppar som är så höga att de försvinner i molnen.

Alptopp

En av topparna som man ser från Reith

Österrike, Alpachtal

Byn i sig självt är verkligen inte stor alls. Här finns ett gäng hus i österrikisk stil med träbalkonger och målningar, en kyrka, en skola, några hotell och restauranger, några butiker som säljer skidutrustning och mountainbikes, några bagerier och en ostaffär (som vi berättar mer om längre ner). Det luktar lite get på några ställen och ibland hör man en ko råma. Och varenda människa man träffar hälsar. Det är verkligen precis sådär idylliskt som man vill att det ska vara.

Reith Österrike

En av restaurangerna i Reith

Istrappar

Vissa drakar sprutar eld. Andra dreglar … is?

Barnvagn med medar

Den här mamman satte medar på barnvagnen … och undan gick det!

Njutning i solen

Det är konstigt, men trots att det är minusgrader känns det inte kallt. Snön ligger som ett isolerande täcke över hela byn och när solen skiner rakt i ansiktet känns det nästan … varmt! Vi hittade fram till ett hotell som ställt ut stolar i solen och kunde inte låta bli att slå oss ner. Här beställde vi in varsin … ja jag vet inte vad det var för slags likör, men de sa nånting om “trälikör”. Gott var det i alla fall!

Mysig alpby i Österrike

Här blir man ju sugen på att sätta sig, eller hur?

Reith Österrike

Det var precis vad vi gjorde!

Röd dryck

En röd liten “trälikör” i solen i en mysig alpby

Ost och andra lokala delikatesser

Redan första morgonen på hotellet la vi märke till att osten på frukostbuffén var helt grym. Inte konstigt! Det är den lokala lilla ostproducenten som levererar. De har också en egen liten butik i byn, Alpbachtaler Heumilchkäserei, där man själv kan köpa osten.

De flesta ostarna är tillverkade av komjölk och några av getmjölk. Dessutom finns lokalt tillverkad sprit att köpa i butiken. I Reith finns också produktion av marmelad och “fruktsirup”, som man smaksätter drycker mer. Vi provade flera olika sorters (god!) marmelad på hotellets frukostbuffé och fick med oss en burk “bergsaprikosmarmelad” hem.

Ostbutik

Biträdet i ostbutiken ger engagerade ostråd

Ost

Massor av intressanta ostar att välja på!

Lokal sprit

Ostbutiken säljer också sprit från lokala producenter

Delar av denna resa ingick i en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.