Meny Stäng

Resa med hund eller katt – vad gäller?

Annons
I samarbete med Auto Europe

Planerar du att resa med hund, katt eller annat husdjur? Vad gäller när man ska flyga och hur fungerar det på husbilsresan? Och om man vill resa utanför Europa – vad gäller då? Vi har fått en hel del frågor om just detta, och framför allt när det gäller att ta med sig hundar i husbilen till länder utanför Europa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

I det här inlägget försöker vi bringa lite klarhet i reglerna, så gott det går. Dessutom visar vi en informativ och underhållande infografik från Auto Europe, som erbjuder hyrbilar i Europa.

Resa med hund eller katt inom EU

Om du vill ta med dig hunden eller katten på semester inom EU måste du tänka på vissa saker. Här är en liten checklista:

  • Djuret måste vara id-märkt med ett ISO-microchip, utom i undantagsfall då det räcker med tatuering.
  • Djuret ska ha en giltig vaccination mot rabies. För att resa måste djuret få ett grundvaccin (en eller två sprutor då djuret är minst 12 veckor gammalt) och sedan vänta minst 21 dagar. Vaccinet gäller inte hela livet utan djuret kan behöva omvaccineras för senare resor – hur ofta är olika beroende på vaccinet och på vilket land du ska besöka.
  • Hundar som reser till Storbritannien, Irland, Finland och Malta ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask. Behandlingen ska utföras inom en period på högst 120 timmar och minst 24 timmar före den planerade resan.
  • Djuret ska ha EU-pass för sällskapsdjur. I passet skriver veterinären in utförda behandlingar.

För djur som reser utan ägaren eller om det är mer än fem djur i grupp gäller särskilda regler. Du hittar mer information på Jordbruksverkets hemsida.

Resa med hund
Kanske vill han följa med på resan?

Resa med hund eller katt utanför EU

Om du vill ta med dig hunden eller katten utanför EU är det lite krångligare. Enligt Jordbruksverket finns inga enhetliga regler och därför måste du kontakta veterinärmyndigheten i det aktuella landet för att ta reda på vad som gäller. Om du vill ta med din hund till Norge måste du till exempel avmaska den mot dvärgbandmask.

Ta med hund eller katt på flyget

Hos en del flygbolag och på en del rutter får hundar och katter resa med matte eller husse inne i kabinen, och regeln verkar då vara att djur + väska/bur inte får väga mer än 8 kg tillsammans. Du måste kontrollera vad som gäller för det flygbolag du planerar att flyga med. Om hunden är för stor för att vara inne i kabinen kan den få åka i lastrummet, där det är samma lufttryck och temperatur som i kabinen.

Ta med hund eller katt i bilen eller husbilen

Många väljer att resa med egen bil eller husbil just för att kunna ta med sig hunden eller katten. Man måste se till att djuret transporteras säkert, till exempel genom att tänka på ventilation, temperatur och att djuret inte tar skada vid inbromsning. Du kan oftast ta med dig hunden på färjan, men du kan behöva boka in den i förväg och det kan finnas specifika regler för var på fartyget den får vistas.

När man hyr bil eller husbil är det inte alltid tillåtet att ha med husdjur. Om det är tillåtet beror helt på uthyraren och även om det är tillåtet kan det finnas restriktioner om storlek på djuret.

Ta med hund eller katt på hotell

Det är olika om hotell tillåter hundar, katter eller andra husdjur, och därför måste du alltid kolla med hotellet. Best Western verkar till exempel vara en hundvänlig kedja, men kolla först! Tänk på att en extra avgift kan tillkomma.

Ta med hund eller katt på camping

På många campingar och ställplatser är hundar och katter tillåtna, men inte på alla, och du bör därför kolla med campingen i förväg. Om du till exempel letar campingar på Eurocampings.se kan du ställa in sökningen så att du endast letar efter campingar som tar emot hund. Observera att vissa campingar tar extra betalt för hunden.

Katt på camping
Resa med hund eller katt? Den här katten gillade att hänga vid vår husbil på campingen …

Resa med andra sällskapsdjur

Vill du kanske ta med kaninen, marsvinet eller kanariefågeln på resan? Enligt Jordbruksverket har varje land egna regler när det gäller införsel av andra sällskapsdjur och du bör därför kontakta veterinärmyndigheten i det landet du vill besöka eller landets ambassad.

WIFI.se

Om du reser med sällskapsdjur i bil måste du se till att djuret transporteras säkert. För att djuret ska vara säkrat vid inbromsning bör det förvaras i en säkrad transportbur.

Har du rest utomlands med husdjur?

Har du rest utomlands med husdjur och vad är dina erfarenheter? Enkelt eller krångligt? Stötte du på oväntade svårigheter eller har du bara positiva erfarenheter? Och du som rest med husdjur utanför EU – hur fungerade det?

Infographic pets

Prenumerera på vårt nyhetsbrev