Meny Stäng

Volkswagen Grand California – 6,8 meter plåtis

Vi spanade in den stora plåtisen Volkswagen Grand California på husbils- och husvagnsmässan Caravan Stockholm. Den här plåtisen är inte bara ovanligt stor, utan också ovanligt modern. ”Som ett flygplan”, sa Peter när han klev in i den.

Helt ny på svenska marknaden

Volkswagen Grand California, som visades på Caravan Stockholm 2019, är verkligen helt ny på den svenska marknaden. Den är faktiskt så ny att den kom samma morgon som mässan öppnade. Försäljarna hade inte ens själva hunnit titta, utan kikade nyfiket runt.

Volkswagen Grand California

Volkswagen Grand California visades för första gången på Caravan Salon i Düsseldorf i höstas. Då visades både en variant som är 6,00 meter lång och denna som är 6,80 meter lång. Skillnaden på de båda varianterna är att den längre har en dubbelsäng på längden, medan den kortare har en dubbelsäng på tvären. Dessutom har den större varianten ett rymligare badrum, mer plats för packning samt högre takhöjd.

Volkswagen Grand California på Caravan Stockholm

Volkswagen Grand California

Volkswagen Grand California är baserad på modellen Crafter och har en motor på 130 kW. Bilen är framhjulsdriven och har automatlåda, medan fyrhjulsdrift finns som extrautrustning. Husbilen har fyra bältade platser och två sovplatser. Extra sängloft för barn finns som tillval i den mindre modellen.

Grand California Volkswagen

Modern – ”som ett flygplan”

Att gå in i Volkswagen Grand California var en annorlunda upplevelse. Kanske kändes det lite som att kliva in i framtiden. ”Som ett flygplan” tyckte Peter, och kanske påminner interiören faktiskt lite om ett flygplan. De strömlinjeformade vita skåpsluckorna får en ju att känna att man snart ska … lyfta!

Grand California interiör

Husbilen har rikligt med skåp runt om sängarna, men det ska sägas att de är små invändigt. Det finns gott om plats för att stuva strumpor, men kanske inte lika gott om plats för tjocka tröjor.

Grand California skåpsluckor

Kök och badrum med nytänk

Köket är relativt rymligt för att vara i en plåtis, med två gasolplattor och många kökslådor. Kylskåpet dras ut från sidan (nedre bilden) och innehåller också ett djupt frysfack. Denna lösning gillade vi!

Kök Grand California
Kylskåp Grand Californa

Badrummet har samma vita rena stil som resten av husbilen. Vi frågade om man kan få bilen med andra inredningsfärger och det trodde försäljarna. Men eftersom husbilen är så splitterny så vet de ingenting med säkerhet ännu …

Badrum Grand California

Försäljning och pris

Produktionen av husbilen startar vecka 14 och försäljarna trodde att de kanske kan vara klara för försäljning till sommaren. Priset är inte helt klart, men det preliminära priset ligger på från 725 000 kronor.

Nyhetsbrev
Plåtis

Fler reportage från mässan

Här kan du läsa om fler reportage från mässan Caravan Stockholm 2019:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev