Meny Stäng

Att förbereda föreläsningar – tips och tankar

Vi är inne i en period när vi föreläser mycket, och på kvällarna ägnar vi oss alltså åt att förbereda föreläsningar. Under de allra närmaste dagarna kommer vi hålla tre olika föreläsningar tillsammans, och dessutom håller jag (Helena) ytterligare en på jobbet. Här är några tips och tankar kring att förbereda föreläsningar.

Att föreläsa

Jag (Helena) är ganska van att föreläsa i mitt jobb. Jag föreläser relativt ofta för personal och chefer i kommunala verksamheter och ibland även för vårdpersonal. Förr föreläste jag också ofta för studenter på KI, framför allt på fysioterapeutprogrammet, läkarprogrammet och för masterstudenter inom folkhälsovetenskap. De senaste åren har Peter och jag också börjat föreläsa tillsammans en hel del om resor med husbil och om olika resmål. Kul!

Förbereda föreläsningar, Caravan Stockholm
Föreläsning på Caravan Stockholm

4 föreläsningar på 6 dagar

Just nu är det en period med många föreläsningar. Jag (Helena) ska hålla fyra föreläsningar på sex dagar, och tre av dem håller jag och Peter tillsammans. Här är föreläsningarna som väntar:

 • Onsdag: Hälsofrämjande arbete, Stockholms Stad
 • Torsdag: Resa i Tjeckien, Travel News Market
 • Söndag: Strandkorgsutmaningen i Tyskland, Viking Cinderella
 • Måndag: Resa i Estland, Viking Cinderella

Det är väldigt roligt att föreläsa, men jag kan tycka att det är lite knepigt att ha så många föreläsningar så tätt inpå varandra. På sätt och vis känns det alltid som att jag bara kan ”ladda” för en i taget … Här kan du förresten läsa mer om campingkryssningen med Husvagn & Camping.

Förbereda föreläsningar, Elmia Husvagn Husbil
På Elmia Husvagn Husbil i september i år

Att förbereda föreläsningar

Hur gör man för att förbereda föreläsningar? Alla gör säkert olika. Här är mina tips för att förbereda en powerpointpresentation, och för att förbereda sig själv …

Förbereda en Powerpointpresentation

Jag brukar börja med att förbereda en Powerpointpresentation. Medan man går igenom den blir det ju samtidigt att man förbereder sig för vad man ska prata om. Här är mina tips för en bra PP-presentation:

 • Inte fler PP-bilder än antal minuter man ska prata. Men obs, detta är bara en tumregel, hur många bilder man använda kan variera väldigt mycket.
 • Gärna foton eller andra bilder – och bilderna måste alltid förstärka det man ska prata om
 • Inte för mycket information på en och samma bild
 • Text måste vara väldigt kortfattad
 • Avsluta med ditt ”Take home-message” – alltså det du vill att åhörarna ska minnas när de går därifrån. Det behövs däremot ingen bild där det står ”Tack för att du lyssnade”.
Förbereda föreläsningar, Föreläsning Cravan Stockholm

Att förbereda sig själv

Jag tänker alltid igenom vad jag ska prata om och kan ibland fundera över innehållet medan jag till exempel promenerar. Ibland inser jag att det är någon del jag behöver läsa på om lite extra, och då gör jag det. Jag har däremot aldrig något färdigt ”manus”, utan vill gärna prata ”ur hjärtat”.

Föreläsning om husbilsresor i Europa på Caravan Clubs medlemsträff. Foto: Thore Lindgern från Indepedence2015
Föreläsning på Caravan Clubs medlemsträff på Husbilslandet i Kristinehamn

Några tips om föreläsandet

Förutom att förbereda sina föreläsningar så kan det ju vara bra att tänka på vissa saker under själva föreläsningen. Här är några tips:

 • Kom i god tid så att det finns tid att fixa tekniken. Av någon outgrundlig anledning vill den ofta trilskas lite.
 • Ha gärna ett glas vatten tillgängligt – man blir lätt torr i munnen.
 • Glöm inte att presentera dig själv, vem du är och varför just du pratar om det här ämnet.
 • Om något kan ta åhörarnas fokus (t.ex. en rolig hatt du har på dig eller en annorlunda dialekt) – ta gärna några minuter och förklara. Annars kommer åhörarnas fokus gå till att fundera över hatten eller dialekten …
 • Om det passar är det alltid roligt att ”prata” lite med åhörarna – att ställa öppna frågor eller be åhörare räcka upp handen.
 • Om föreläsningen är längre en 40 minuter så behöver åhörarna troligtvis en liten bensträckare.
Föreläsning på Caravan Clubs medlemsträff på Husbilslandet i Kristinehamn
Föreläsning på Caravan Clubs medlemsträff på Husbilslandet i Kristinehamn

Brukar du föreläsa? Har du i så fall några bra tips på hur man kan förbereda sina föreläsningar?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev