Meny Stäng

Problem med gasolen i husbilen (ingen husbilstur ännu)

Annons

Vi skulle ha gett oss ut på husbilstur redan på fredagen, men problem med gasolen i husbilen satte käppar i hjulet. Vi trodde att vi redan haft alla problem man kunde ha, men tydligen kunde man ha ytterligare ett.

Vi hade planerat en husbilstur …

Vi hade planerat att äntligen ge oss ut på en husbilstur den här helgen. Vi har jobbat länge med att fixa alla fel och få vår husbil fräsch igen, så nu kändes det riktigt kul att få ge sig ut. Med tanke på allt vi fixat så kunde det väl inte vara fler fel just nu? Förutom att vi städat, putsat, bytt fönster, lagat belysning och skaffat nytt invändigt så har vi bland annat fixat:

  • Stor service inklusive kamremsbyte
  • Nya bromsbelägg och ny kopplingscylinder
  • Ny koppling
  • Nytt startbatteri och nya bodelsbatterier
  • Nya framdäck
  • Ny gasolslang

Efter allt detta fixande tyckte vi nog att husbilen borde vara redo för nya äventyr. Men nej, riktigt så roligt skulle vi inte ha det …

Problem med gasolen i husbilen

För att förbereda vår husbilstur satte vi på gasolen, och då upptäckte vi det nya problemet. Gasolen kom inte fram till spisen, ugnen, kylen eller värmesystemet. Hur vi än bar oss åt så var det helt ”dött”. Och vem vill campa utan gasol? I vår husbil behöver vi gasolen för att …

  • Laga mat på spisen
  • Laga mat i ugnen
  • Hålla kylskåpet kallt (även el funkar, när vi har elkabel inkopplad)
  • Få värme invändigt (även el funkar, när vi har elkabel inkopplad)

Eftersom ingenting fungerade kom vi fram till att det kanske kunde vara fel på gasolregulatorn. Regulatorn sitter mellan gasoltuberna och ledningarna in i husbilen, och reglerar gastrycket.

Husbilskök
Utan gasol fungerar varken spis eller ugn …

Försöka lösa problemet

Vi körde först till Gasolfyllarna i Järfälla. Mannen i butiken var mycket hjälpsam och följde med oss ut till husbilen. Han kunde inte lösa problemet men föreslog oss att göra en provtryckning av gasol på bilprovningen eller åka till deras butik i Örebro, som skulle ha bättre resurser. Hur skulle vi göra?

Vi körde förbi närmaste bilprovning, men de hade inte tid just då. Istället ringde vi Gasolfyllarna i Örebro som tyckte att vi skulle ”återställa” regulatorn på ”den gula knappen”. Vi har senare sett att det finns gula knappar på andra regulatorer, men på vår fanns ingen … Men om det nu var regulatorn det var fel på, kunde vi kanske helt enkelt köpa en ny?

Problem med gasolen i husbilen
Regulatorn, som reglerar trycket från gasoltuberna in i husbilen

CampService i haninge

Vi ringde till Caravanhallen i Haninge. De sa att de brukar ha den här typen av regulatorer, men att de inte hade någon hemma just nu. Istället rekommenderade de oss att kontakta CampService i Haninge. Vi ringde, fick beskedet att de hade EN regulator av rätt modell, och kastade oss iväg. Det visade sig vara helt rätt beslut.

Problem med gasolen i husbilen

Byta gasolregulator

Inne på CampService fick vi höra att regulatorer kan bli sämre med tiden. Störst risk är det tydligen, enligt dem, om man fyller på gasol istället för att köpa nya tuber, eftersom olja då kan samlas i regulatorn (om vi förstod dem rätt). Vi har i och för sig alltid köpt nya tuber, men å andra sidan har ju husbilen några år på nacken.

Vi köpte en ny regulator (1765 kronor) och ställde oss på parkeringen utanför CampService och monterade in den. Vi hoppades förstås på ett underverk, men …. nej. Spisen var fortfarande helt död när vi testade!

Gasolregulator

På den nya regulatorn fanns en ”gul knapp”, så vi testade att trycka in denna, men det hjälpte inte. Spisen var lika död som förut.

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Problem med gasolen i husbilen - byta gasolregulator

Vi gick tillbaka in i butiken, såg (antagligen) lite modstulna ut och frågade om vi möjligtvis kunde boka en tid för service. Mannen i butiken såg lite fundersam ut. Han sa att de hade ont om tider före midsommar, men släppte allt i butiken och följde med oss ut.

Han kikade både inomhus och utanför, och gjorde sedan tricket ”trycka på den gula knappen och vrida”. Voilá, helt plötsligt funkade spisen, kylen, ugnen och precis allt. Fantastiskt!

Detta var vårt första besök på CampService i Haninge, och det blev ett väldigt positivt besök. Vi uppskattade verkligen det personliga bemötandet och att man tog sig tid att hjälpa oss. Kan varmt rekommendera ett besök här någon gång om du skulle behöva!

Den nya gasolregulatorn på plats

Hur det gick med vår husbilstur? Nej, denna dag blev det ingen tur, men kanske gör vi ett nytt försök idag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev