Meny Stäng

Vilka länder firar midsommar? – och hur firar de?

Annons

Vilka länder firar midsommar egentligen? Och hur firar man midsommar i olika länder? Vi har läst på om firandet runt om i Europa, i samband med sommarsolståndet och Johannes Döparens dag. Kanske kan du komplettera och berätta mer!?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vilka länder firar midsommar?

Inget annat land firar midsommar exakt så som vi firar i Sverige, och det svenska firandet med dans kring midsommarstången är på flera sätt unikt. Samtidigt kan man konstatera att många länder har liknande firanden vid ungefär samma tidpunkt.

Vilka länder firar midsommar?
Traditionellt midsommarfirande i Sverige, foto: Pixabay

I Sverige har firandet idag ingen religiös koppling, även om vi har förlagt Johannes Döparens dag till söndagen efter midsommarafton. I många andra länder är den religiösa kopplingen starkare, och de flesta har ett namn på högtiden som påminner om Den helige Johannes Döparen. Många firar den 24 juni, som anses vara helgonets födelsedag, eller aftonen den 23 juni. Här kan du se några länder som firar i samband med detta:

LANDNAMNDATUM
NorgeSankt Hans aften23 juni
DanmarkSankt Hans aften23 juni
IslandJónsmessa24 juni
FinlandJuhannusFredag 19 juni – 25 juni
Estland Jaanipäev23-24 juni
LettlandJanu23-24 juni
LitauenJoninės/Rasa24 juni
UngernSzentiván-éj21 juni
ItalienLa Festa di San Giovanni23 juni
SpanienSan Juan23 juni
PortugalFesta de São João do Porto 23 juni

Några exempel på länder där man förr i tiden haft firande och kanske fortfarande firar på speciella platser är Irland (St John’s Eve), England (Feast of St John the Baptist) och Frankrike (Fête de la Saint-Jean).

I Tyskland verkar midsommar eller Johannes Döpares dag inte vara någon stor högtid, men å andra sidan har vi importerat idén om midsommarstången från Tyskland. Tyskarna reser dock sina stänger (Maibaum) vid Valborg/1 maj istället för på midsommarafton.

Maibaum
En tysk majstång håller på att resas, foto: Pixabay

Hur firar man midsommar i andra länder?

Man firar på olika sätt i olika länder, och det vanligaste verkar vara att man tänder någon form av midsommareld. Det gjorde man även i Sverige förr, innan midsommarstången tog över. Här är några exempel på traditioner runt midsommar och Johannes Döparens dag i olika länder.

Sankt Hans aften i Danmark

I Danmark tänder man midsommareldar, leker lekar och bränner pappershäxor. Vid elden sjunger man gärna Midsommervisen, som skrevs redan på 1880-talet.

Juhannus i Finland

I Finland firar man midsommar med midsommarbrasa, dans och bastubad. Det är också vanligt att man ger sig ut på båtturer, fiskar och grillar. Man firar gärna på landet, kanske vid en strand, tillsammans med vänner eller ett ”byalag”.

Vilka länder firar midsommar?
Midsommareld i Finland, foto: Pixabay

Joninės i Litauen

I Litauen firar man genom att sjunga och dansa natten lång, berätta historier, leta efter ormbunkar som ska ha magiska egenskaper, hoppa över eldar, tvätta ansiktet med morgondagg och lägga blomsterkransar i vattnet.

San Juan i Spanien

I Spanien firar man genom att tända eldar, gärna på stränderna, och genom att arrangera fyrverkerier. Du kan se bilder från firandet och läsa lite mer på bloggen Ama de Casa. I San Pedro Manrique anordnas en festival där män går på glödande kol.

Vilka länder firar midsommar?

Har du firat midsommar utomlands? Var då? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev