Meny Stäng

Tips till nyblivna husbilsägare

Gästskribent: Marlene Rindå Jikita

Som nyblivna husbilsägare sommaren 2021 kastade vi oss ut i ett helt nytt liv. Vi hade ingen aning om vad vi gav oss in på, men har drömt om detta så länge att vi ändå tog chansen när den dök upp. Nu har vi haft vår husbil Peppe i drygt 6 månader och tycker att vi varit ute så pass mycket att vi kan ge våra bästa tips för nybörjare. Vi har ju alla misstag ganska färska i skallen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Det bästa som finns är att vakna i husbilen! Så är det faktiskt. Drömmen vi hade, blev en plan och planen blev verklighet sommaren 2021. Vi upptäckte att man faktiskt kan köpa lycka för pengarna! Vi ÄLSKAR husbilslivet!

På Instagram och Youtube

Innan jag börjar med alla tips, så tar vi det viktigaste … det första man gör när man köpt sin första husbil är att starta ett Instagram-konto! Såklart!!! Man vill ju visa upp sin pärla, vårt heter Jikitas på äventyr. Är man lite halvgalna, som vi är – ja då startar man en kanal på Youtube också! Där heter vi också Jikitas på äventyr och visar upp alla våra resor, ställplatser och en massa annat. Häng gärna med oss 🙂

Jikitas på äventyr - dekal på husbil

Vår husbil Peppe

Vi köpte vår första husbil sommaren 2021, som döptes till Peppe och är en Weinsberg CaraCompact, Edition: Pepper från 2018. Han är ganska liten men alldeles perfekt för oss. Vi får plats med allt vi behöver och ”downsizar” vart efter. Man klarar sig bra med färre saker än man tror faktiskt.

Nyblivna husbilsägare till husbilen Peppe

Tips när du ska köpa husbil

Vårt första tips gäller själva köpet. Fundera på vad ni verkligen behöver! Vi är bara två och var överens om att bilen inte skulle vara särskilt stor, inte längre än 7 meter och inte tyngre än 3,5 ton. Vi hade inte ens satt vår fot i en husbil innan vi började titta, men visste att man åker lite billigare på färjor, och vägavgifter i vissa länder kan vara lägre om man har en mindre bil.

Vi är som sagt bara två och ville ha en ”öppen planlösning” för att utnyttja utrymmet bäst, så vändbara stolar som kan användas som fåtöljer vid matbordet kändes smart. Och vi ville ha en säng som kunde stå uppbäddad hela tiden längst bak och gärna kunna stängas om, att klättra upp i en säng ovanför förarhytten lockade inte alls.

Nyblivna husbilsägare i husbilen Peppe

Ta med en ”veteran”

Nästa tips är att ta med en veteran, någon som kan husbilar, och som vet vad man ska titta extra på och kan gå igenom köpeavtalet. Någon som vet vad som kan gå sönder, saker som kan krångla och såna där detaljer som garanti. Ska man ha någon exta, mer än den som ingår? Är man inte duktign på att mecka själv, så kan det kanske vara smart … Vi tyckte inte att man skulle behöva det, bilen är ju nästan ny och i fint skick.

Martin hade checkat av alla punkter och sett ut en bil åt oss. Vi bestämde oss för att börja titta i början av maj, hittade två bilar som passade oss, tittade den 21 maj och köpte den samma dag. Och trodde att vi skulle kunna köra ut på äventyr efter någon vecka … så var det inte. Det var 6 veckors leveranstid!!! Men hallå!!! Den där premiärturen i midsommar kunde vi ju glömma, halva sommaren skulle ju gå innan vi kunde ut och åka. Så surt!

Vi trodde att bilarna som stod där bara var att åka iväg med, inte att de behövde servas, städas och besiktas först. Så vill ni ha en bil till sommaren, köp den senast i mars! Då kan ni utnyttja den heeeela säsongen!

Var ska du ha husbilen parkerad?

Något annat som man kanske inte tänker på är var husbilen ska stå parkerad, både under säsong och på vintern. Kan man parkeras den utanför bostaden? Ska man använda bilen året om eller ska den ställas av under vintern?

Vi har lyckan att ha en trädgård, eller hade … kanske man ska säga … för numera är framsidan en parkering. Att ha bilen hemma är en stor fördel när man får ett spontant infall och bara kan dra iväg. Vi tycker såklart att grannarna har världens finaste utsikt, de är kanske inte riktigt lika lyckliga som vi …

WIFI.se
Äntligen nyblivna husbilsägare

Att hämta husbilen

Så kommer dagen D, det är dags att hämta pärlan! Avsätt hela dagen, åk tidigt, åk kommunalt, eller ta skjuts om möjligt så att ni kan köra hem bilen tillsammans. Särskilt om det är första bilen. Ta med matsäck, stanna till på vägen och mysa lite. Vi hade 14 mil att åka, det tog 3 timmar kommunalt.

När vi kom fram fick vi en genomgång av bilens alla funktioner, hur man fyller vatten, tömmer toa och annat nödvändigt. Innan vi åkte hade vi kollat upp så att bilen var besiktad, påställd och försäkrad. Alla papper var ifyllda sedan tidigare, så det var bara att köra hemåt efter all information.

Att köra hem sin första egna husbil är total lycka! Lite som att åka hem från BB med första barnet faktiskt. Att parkera hemma första gången och se honom står där och ta plats, så härligt! Drömmen har blivit verklighet och han bara står där och väntade på premiärturen. Var skulle vi åka? Vad behöver man tänka på? Många sa att man skulle testa att sova hemma första natten, och sedan testa en natt på camping. De tipsen struntade vi i.

Äntligen husbilsägare

Första husbilsturen

Vi hämtade Peppe på tisdagen och drog iväg redan på fredagen. Varför vänta lixom? Vi åkte bara 5-6 mil bort, till Skokloster. Där kan man stå på parkeringen utanför slottet för 100 kr, det var en lagom början tyckte vi.

Första helgen körde vi med matlådor och konserver. På så sätt kunde vi fokusera på att lära känna bilen till att börja och slippa allt som har med matlagning att göra. Det var rätt smart faktiskt. Bara att lära sig koppla om till gasol, fixa med toa, lastsäkra och alla andra detaljer är fullt tillräckliga på premiärturen. Krångla inte till det!

Så vad behöver man i en helt ny husbil?

Madrass, både för att skydda den som kommer med bilen och för bekvämlighet. Kuddar, täcken och sängkläder såklart. Handdukar såklart, och kanske en trasa att torka golvet med om det regnar ut eller om man spiller på golvet. Korgar i olika storlekar till sladdar och annat smått i garderober och i hyllorna. Lådor med lock för kablar, verktyg, spännband mm i garaget.

Husbilsägare i husbilen Peppe

Sladdar. mobilsladdar och grenkontakter i alla längder och för alla uttag. Till själva husbilen behövs en elkabel som är lång, eller två som går att skarva, elstolparna kan vara långt bort. Inne i vår bil har vi en grenkontakt som vi kopplar det mesta till. Då är det bara en kontakt att dra ur när vi ska packa ihop och åka vidare.  Alla sladdar ligger sedan samlade i en låda ovanför köksbordet som är enkel att ta fram.

Porslin då? Man måste ju hela tiden ha koll på lastvikt, alltså är servisen och alla glas i plast, men vi har vanliga bestick. Vi fick tipset att torka av tallrikarna med papper eller slicka dem rena efter maten, så att de blir lättare att diska. Man blir väldigt medveten om vattenförbrukning och detta tricks sparar massor!

Solstolar vill man såklart ha, men se till att man även kan sitta och äta i dem. Badenbaden funkar tex inte jättebra.En dörrmatta inne i bilen (eller en större ute) som samlar upp den värsta smutsen. En liten väska, korg eller kasse för dusch- disk- och tvättprylar att ha med till duschen, tvätten eller köket är väldigt praktiskt. Cyklar är kanske inget måste men ett bekvämt sätt att upptäcka en plats.

Husbilen Peppe

Vi har ingen säkerhetsbox än, men kommer att installera. För att ha till pass och annat som man inte vill släpa runt på.

Nästan lika viktigt som sladd till elstolpe är vattenslang. Även om det finns dit man kommer, så känns det fräschare att ha sin egen. Man vet ju inte om någon faktiskt sköljt ur toaletten med den som sitter på plats…. Urk!  Särskilda handskar till toan, gärna såna i plast eller gummi, som ligger enkelt åtkomligt innanför luckan där toakassetten sitter fast.

Gasflaska! Det kan ingå, men om det inte gör det så köp direkt. Annars blir det knepigt med kyl, spis mm. Kolla storleken där den ska stå, vi köpte en för hög…

En lång text, men man kan väl sammanfatta det ungefär så här:

 • Var noga vid köp och gör ordentligt research!
 • Fundera på ert behov och ta gärna hjälp av någon erfaren.
 • Tänk på att leveranstiden kan vara lång.
 • Basic i köksutrustning, tallrikar och glas i plast eller engångs, bestick, underlägg/skärbräda, kniv, kastrull och stekpanna.
 • Madrass, kuddar och täcken.
 • Kablar, sladdar och slangar. Till elen i stolpen, mobiler och vatten.
 • Plastlådor, korgar och lådor i olika storlekar.
 • Glöm inte brandsläckare, jätteviktigt!  

Resten kan ni skaffa efter hand som ni känner att ni saknar det.

Nivåklossar är något som många använder, vi har inte gjort det än. Dock såg vi behovet när tomaterna började rulla ner från köksbänken eller när glasen långsamt gled över bordet. Så vi kommer nog att iaf köpa och ha i bilen vid behov, men vi kommer inte gå ut med vattenpass och mäta, det har vi faktiskt sett några göra!

Jikitas på äventyr

Checklista vid avresa

Något vi lärde oss snabbt var det där med att lastsäkra. Att alla grejer sitter fast på sin plats när man ska köra iväg alltså. Vi har sett ekipage åka iväg med elsladden fladdrandes, men inte gjort det misstaget … än … Martin har en lista som han checkar av vid varje avresa. Här är den:

 • Ställ om kylen till batteridrift
 • Stäng av gasolen
 • Dra ut elsladden
 • Ta ner parabolen
 • Stäng alla takluckor
 • Lås alla luckor
 • Lås entrédörren
Utsikt från fönster i husbil

Checklista inför vinterförvaring

Vår första vinter undrade vi såklart lite över det här med vinterförvaring. Vi frågade några veteraner och fick i stort sett samstämmiga svar:

 • Plocka ur ALLT! (mat, textilier, stearinljus, papptallrikar, sladdar – allt)
 • Torka av och tvätta rent
 • Ställ bilen i lätt lutning så smältvatten kan rinna av
 • Töm vattensystemet ordentligt, finns många knep.

Som veteranerna sa till oss: Husbilar är till för att ha utomhus och behöver egentligen bara skyddas från att vattensystemet ska frysa sönder, i övrigt behöver man inte göra så mycket.

Njut av husbilsivet

Det viktigaste är ändå att njuta och att våga ta det lite som det kommer. Att leva sin dröm som man faktiskt har förverkligat. Det där som många inte vågar …  De flesta som är ”på rull” är dessutom väldigt hjälpsamma och kommer med extra händer när man behöver.

Så njut och ta det lite chill! Det mesta går att lösa. 🙂

Jikitas på äventyr
Youtube och Instagram: Jikitas på äventyr
Marlene Rindå Jikita

Följ Marlene här:

Sverige

Marlene Rindå Jikita

Marlene har arbetat som journalist sedan 90-talet och frilansat de senaste 30 åren. Hon har även bott och arbetat i Afrika. Tillsammans med maken Martin (fotograf) reser hon runt i Sverige med husbilen Peppe och i övriga världen med både flyg, båt och buss. Nya platser upptäcks helst med fötterna eller cykel. På sociala medier kan du följa husbilsäventyren under namnet "Jikitas På Äventyr".

Prenumerera på vårt nyhetsbrev