Meny Stäng

Alla gnäller på stockholmare (stockholmare ska tiga)

Det här inlägget har jag velat skriva länge, men inte riktigt vågat. För vad ska hända? Det kan ses som att en stockholmare tar sig ton och det får inte hända, Gud förbjude. Alla får gnälla på stockholmare, men stockholmare ska tiga. Så är reglerna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att resa i Sverige som stockholmare

Att resa som stockholmare i Sverige är lite speciellt. Det innebär en massa möten där man berömmer andra landsändar samtidigt som man i tid och otid får ta emot skit för att man råkar bo i Stockholm. Enligt etiketten får man inte försvara sig heller, utan man ska bara ta emot.

Jag har tänkt på det här en del, och kommit fram till att jag åtminstone behöver få ur mig det här en gång för alla. Först ska jag försöka förklara vad jag menar, och det tänkte jag göra med hjälp av några exempel från våra senaste resor i Sverige.

Ett möte med ett par på en camping

Vi träffade ett par på en camping, som kom från en annan stad i Sverige, och de var båda väldigt trevliga och lättsamma. Det blev en del prat och skratt. När de berättade var de kom ifrån kunde vi säga att vi besökt deras stad, som vi tyckte mycket om. De hade också erfarenheter av Stockholm att dela med sig av. Det blev inte fullt lika positivt.

Stockholm är verkligen den fulaste stad vi nånsin besökt. Vi har rest mycket och ingen annan stad vi sett kan mäta sig med Stockholm i fulhet.

Ett möte med sydamerikanska forskare i Göteborg

Vi mötte dem på en middag efter en doktorspromovering i härliga Göteborg. Hon var forskare och han var hennes partner. De hade bott i Sverige i några år, men de hade aldrig varit i Stockholm. Men de hade hört, av göteborgare. När vi berättade att vi kom från Stockholm tittade de medlidsamt på oss, som om vi just berättat att vi drabbats av en obotlig sjukdom.

Oh, it must be so stressful. And people are really unpleasant there, we have heard.

Ett möte med en dam i Skåne

Vi stötte ihop med en trevlig äldre dam i Ystad, när vi tog skydd under samma träd under ett plötsligt regnoväder. Damen spred glädje omkring sig i regnet och vi skrattade åt än det enda än det andra. Efter ett tag frågade hon var vi kom ifrån och vi svarade, ärligt, att vi var från Stockholm. Det var nästan som att damen kom av sig, men sedan skojade hon bort det hela.

Nåja, man kan vara trevlig trots att man kommer från Stockholm.

Ystad är en väldigt fin och charmig stad

Ett samtal med en vän på ett mingel

Vi hade inte träffats på ett tag och nu sågs vi, äntligen, på ett event. Vår vän kommer från Västerbotten, och vi pratade om att eventuellt resa i de nordliga delarna av Sverige. Vår vän berättade att det kan uppfattas negativt om vi berättar att vi kommer från Stockholm när vi reser norrut, men hade ett tips åt oss för att skydda oss, som grundar sig i att jag (Helena) växte upp i Lund.

Du kan ju säga att du kommer från Skåne.

Är stockholmare otrevliga?

Frågan är ju förstås om kritiken är berättigad. Det vill säga, är stockholmare otrevliga? Enligt några icke-stockholmska vänner vi frågat så är det de facto så (även om de anser att vi utgör ett undantag). Själva känner vi ju massor av trevliga stockholmare (och inte särskilt många otrevliga) så vi har lite svårt för den tolkningen.

Kan det vara så att man tänker på en liten, liten klick som hänger på Stureplan och tjänar massor av pengar och eventuellt kan uppfattas som ”stroppiga”? I så fall vill vi meddela att denna grupp utgör en försvinnande liten del av de två miljoner människor som bor i Stockholms län – rika och fattiga, förortsbor och skärgårdsboende, invandrare och äldre, byggarbetare, vårdbiträden, chefer, konstnärer, restaurangägare, glada människor och bittra sådana, ensamstående föräldrar, studenter, arbetslösa, sjuksköterskor och tjänstemän …

Ja du vet, så där som folk är mest! Vissa är säkert otrevliga, men vi lovar, det finns många godhjärtade, generösa och härliga människor i den här stan!

Södertälje i Stockholms län

Ljuga, ta emot … eller protestera?

Frågan är ju hur man ska hantera det hela. Förslaget om att ljuga lockar oss inte, även om det skulle vara sant att säga att jag (Helena) kommer från Skåne ursprungligen. Problemet är att det känns fel och sorgligt att inte kunna säga vilken stad man bor i.

WIFI.se

Ta emot då? Ja, det är ju det vi oftast gör. Vi påstår inte att vi alltid blir jätteledsna. Många skojar säkert. De kanske inte menar så illa egentligen? Men lite, lite tråkigt känns det ibland. Så jag ville bara säga det. Nu har jag sagt det, så nu är jag redo att ta emot lite kritik igen, tror jag.

Hur känner du själv? Ogillar du stockholmare? Eller är du stockholmare själv? I så fall, är du en stroppig och otrevlig sådan?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev