Meny Stäng

Tre svenskamerikanska platser att besöka i USA

Annons

Gästskribent: Ann-Louise Paulsson

I USA finns flera svenskamerikanska platser som bär på minnen av de svenskar som en gång utvandrade till Amerika. Här är tips om tre intressanta platser att besöka.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Chicago – Sveriges näst största stad

I början av 1900-talet var Chicago Sveriges näst största stad sett till hur många svenskar som bodde där. Det var då fler än 100 000 svenskar som hade bosatt sig i Chicago och endast Stockholm hade fler invånare.

När du är på besök i ”The Windy City” kan jag nästan garantera att du förr eller senare kommer att stöta på byggnader, gator och områden med anknytning till svenska emigranter. Då många svenskar har släkt som emigrerat till just Chicago så är chansen också stor att du promenerar på samma gator där dina släktingar har gått en gång i tiden.

Svenskamerikanska platser - Ahlstrand rd, Chicago
Ahlstrand Road i Chicago har fått sitt namn efter min morfars kusin som byggde alla husen på den här gatan.

De svenskar som bosatte sig här arbetade ofta inom byggindustrin och man brukade prata om att det var svenskarna som byggde Chicago. Det finns skäl för det påståendet då nästan hälften av Chicagos byggnader har byggts av emigranter från Sverige. Ett exempel är vackra Wrigley building som ligger vid Magnificent Mile och där västgöten Andrew Lanquist var byggherre. Även Wrigley Field, Chicago Cubs hemmaarena, byggdes under västgötens ledning.

Svenskamerikanska platser - Wrigley building
Vackra Wrigley Building på Magnificent Mile i Chicago.

Andersonville är ett område i Chicago där många svenskar slog sig ner och här på Clark Street finns idag Swedish American Museum som är väl värt ett besök. I området har det också funnits ett svenskt bageri och flera svenska butiker och restauranger men tyvärr har många av dem stängt de senaste åren.

Kvar finns bland annat Svea Restaurant där du till exempel kan äta svenska pannkakor och svensk fruktsoppa. Kommer du till Andersonville vid midsommar kan du vara med på ”Midsommarfest” som är en av Chicagos största gatufester.

Dalahäst i USA
Den här fina dalahästen står i hörnet Clark Street och Farragut Avenue i Andersonville, Chicago.

Strax väster om Andersonville ligger North Park University och Swedish Covenant Hospital som också grundades av svenskar. Tips på saker att göra i Chicago hittar du här.

Svenskstaten Minnesota

Minnesota är den stat i USA som man främst förknippar med svenskar och emigration. Här bosatte sig allra flest svenskar och det finns många små städer med svenskklingande namn, som till exempel Lindstrom, Borgholm, Malung, Mora, Scandia, Karlstad, Upsala, Ronneby, Viking och Strandquist.

Svenskamerikanska platser - Välkommen till Lindström
Vattentornet i Lindstrom, Minnesota.

Det var i Scandia som de allra första svenska emigranterna slog sig ner och här finns idag Gammelgården Museum med ett antal historiska hus där du kan se hur de svenska emigranterna levde i Minnesota. Här finns också en souvenirbutik om du vill köpa med dig svenskinspirerade souvenirer från ditt besök.

I delstaten Minnesota hittar du förstås också Stillwater, Taylor Falls, Chisago Lake och Glader cemetery, platser som alla är kända från Vilhelm Mobergs romaner om Karl Oskar och Kristina från Duvemåla.

Det finns spår av Vilhelm Moberg lite runt om i Minnesota, bland annat i Chisago City där det står en staty som föreställer Vilhelm Moberg och den cykel som han använde för att ta sig runt i Chisago när han gjorde efterforskningar till sina böcker. Statyn står passande nog i Moberg Park.  

WIFI.se

I Lindstrom står en staty av Karl Oskar och Kristina där Karl Oskar tittar mot vildmarken i Minnesota medan Kristina längtansfullt tittar tillbaka mot Sverige. På sommaren firar man Karl Oskar-dagarna här och nu i sommar är det 60-årsjubileum för festivalen.

Svenskamerikanska platser - Nya Duvemåla
Nya Duvemåla i Ki-Chi-Saga Park strax söder om Lindstrom.

I storstaden Minneapolis kan du bland annat besöka American Swedish Institute som ligger i den pampiga byggnaden Turnblad Mansion på Park Avenue. Här finns ett museum där du kan titta på de 33 rummen i huset men också ta del av olika utställningar.

Det finns även en samling som har mer än 7000 föremål med koppling till Sverige och svenskamerikaner men den visas bara för besökare som har bokat tid i förväg. Samma sak gäller biblioteket och arkivet, där behöver du också boka tid för att kunna titta på det som finns i samlingarna.

American Swedish Institute
Turnblad Mansion som inhyser American Swedish Institute i Minnepolis.

Ellis Island National Museum of Immigration, New York

Om du har varit i New York och åkt båt ut till Frihetsgudinnan har du förmodligen även passerat förbi Ellis Island. Hit till ön anlände de svenskar som emigrerade till USA mellan 1892 och 1924 och som hade rest i tredje klass över Atlanten. Totalt var det mer än 12 miljoner emigranter från olika länder som passerade här och som fick genomgå en grundlig inspektion i Ellis Islands stora sal innan de förhoppningsvis släpptes in i landet.

Alla blev inte godkända, cirka två procent av emigranterna fick återvända hem igen. Att de inte blev insläppta i USA berodde oftast på att läkarna på Ellis Island upptäckte någon smittsam sjukdom hos personen i fråga.

Förutom läkarundersökning så innehöll den 3–5 timmar långa inspektionen också ett förhör och emigranterna skulle klara av ett intelligenstest i form av ett pussel. En bild på ett sådant pussel finns i det här inlägget om Utvandrarnas Hus i Växjö.

Ellis Island National Museum of Immigration
Här i den stora salen (Great Hall) skedde inspektionerna av emigranterna.

På Ellis Island kan man också se de trånga sovsalar där emigranterna fick sova kvar om de av någon orsak inte blev insläppta i landet direkt.

Ön har även en Wall of Honor med namn på 775 000 personer som alla har gemensamt att de kommit till USA som emigranter. Om du vill leta efter dina emigranter på plats finns ett Family History Center med passagerarlistor och bilder på de fartyg man reste med över Atlanten

Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Ellis Island. Att gå runt i de lokaler där emigranterna var samlade i väntan på besked om de skulle bli insläppta eller ej är en alldeles speciell upplevelse, speciellt om man själv har släktingar som befunnit sig just här för mer än hundra år sedan.

Att ta med en näsduk rekommenderas. Själv grät jag mig igenom hela rundturen men så tänkte jag också hela tiden på min farfars bror som reste själv till Amerika 1913 och kom till Ellis Island då han just fyllt 15 år och inte kunde ett enda ord engelska.

Ellis Island
Ellis Island, New York.

Tips på fler svenska platser att besöka i USA

  • Kingsburg, Kalifornien
  • Lindsborg, Kansas
  • New Sweden, Maine
  • Bishop Hill, Illinois
  • Swedesboro, New Jersey
Ann-Louise Paulsson

Följ Ann-Louise här:

Sverige

Ann-Louise Paulsson

Ann-Louise driver resebloggen Från Stad till Strand som framför allt handlar om resor i Sverige, Europa och USA. Guider och upplevelser från de olika resmålen blandas med tips på bra fikaställen och en liten dos Disney. Resorna görs oftast tillsammans med sambo och son så vill du ha tips på resmål som passar hela familjen hittar du det i hennes blogg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev