Meny Stäng

Baobabträdet – Tant Anna och de magiska träden

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

När skaparen av jorden kreerade träd skapade han palmen, flamträdet och baobabträdet. Baobabträdet fick syn på sin spegelbild i sjön och gick till skaparen för att klaga på sitt utseende. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

– Varför har jag inte så sirliga blad som palmen eller vackra blommor som flamträdet?, klagade han.

Skaparen blev då förbannad och slet upp baobabträdet ur jorden och planterade det upp och ner och det är därför trädens krona ser ut som dess rötter. 

baobabträdet

Denna legend och många andra gör baobabträdet oerhört spännande. Det sägs att det finns minst 300 olika sätt att använda baobabs olika delar. 

Jag har klappat baobabträd i flera länder i Afrika, det är inte utan att man känner andakt och faktiskt lite magi. Varje land, varje by eller stam har sina storys. 

baobabträdet
Senegal, 850 år, 32 meters omkrets

Baobab, botaniskt namn Adansonia, hittar man på två kontinenter; Afrika och Australien. Det finns åtta olika arter, en art härstammar från Australien, sex arter från Madagaskar och den sista arten har sitt ursprung i östra Afrika. 

Trädet kan nå höjden 30 meter och stammens omkrets också runt 30 meter. 

baobabträdet

Den hittills tjockaste stammen fanns i Sydafrika; 47 meter. Med åldern holkas stammen ur och blir helt ihålig. 

Anna Nilsson Spets

Man kan jämföra detta träd med en sorts suckulent, den kan spara upp till 1200 liter fukt i sin stam. Stammen har inga årsringar så ålder måste bestämmas med kol 14 metoden, men gamla kan dom bli, över tusen år. Fantastiskt. 

baobabträdet

Barken är slät och glansig, från barkfibrerna tillverkar man korgar, rep, mattor och strängar till instrument. Från bark och blad görs lokala mediciner som ska bota malaria, magproblem och tandvärk. 

Under torrperioden besöks träden av elefanter som hämtar fukt från stammens innanmäte. Från rötterna utvinns ett rött färgämne. 

WIFI.se
baobabträdet

Efter vintern spricker bladen ut, många djur tar sin tillflykt i kronan och stammens hålor. Ugglor, reptiler och fladdermöss. Baobab har många namn, ett av dem är apbrödsträd då först och främst babianer gillar frukterna. 

Bladen har fem till sju fingrar och undersidan behårad, bladen plockas, kokas och äts som spenat ungefär. Under torrperioden på runt 9 månader är trädet helt kalt och får sitt karakteristiska spöklika utseende. 

Madagaskar. Foto Sofie Pileman 

Blommorna är stora som en handflata, vita till färgen och blommar nattetid. Det sägs att om man plockar dessa så blir man dödad och uppäten av lejon. 

Pollinationen sköter fladdermössen, de boar också i hundratals inne i den ihåliga stammen. 

Dead rats tree är också ett smeknamn, det syftar på att frukterna ser ut som döda råttor. De unga sammetslena frukter kan kokas emedan äldre frukter får ett synnerligen torrt fruktkött som blandas med vatten till en frisk dryck som smakar lite citron och yoghurt. 

De är proppfulla med vitaminer antioxidanter och annat nyttigt. Och håll i hatten, man kan brygga öl på frukterna med! Att frukten är mogen vet man genom att skaka på den, kärnorna rasslar inuti. 

Kärnorna rostas och används som ett kaffesubstitut. Oljan kan utvinnas ur kärnorna och denna olja ingår i folkmedicinen och lokala skönhetsprodukter. Eller odla nya träd förstås. 

Baobab har en viktig roll i människors liv och så har det varit sen tidernas begynnelse. När jag lägger händerna på stammen nästan känner jag alla historier och myter. 

Vissa folkstammars kvinnor har i alla tider också lagt sina händer på baobabstammar i hopp om att bli gravida. Man lovade trädet samma namn som det ofödda barnet, bröts löftet skulle barnet vara dödfött. 

baobabträdet

Runt om i Afrika har träden fungerat som samlingsplats och så är det än i dag. Runt baobab har många viktiga beslut tagits, berättelser förtäljts och sånger sjungits. Man har offrat till träden för hälsa och fertilitet och många baobab har sina egna namn. Det sägs att om en mor tvättar sin nyfödda pojke i vatten där blad fått dra, blir gossebarnet lika livskraftigt som trädet. 

baobabträdet

Det känns väldigt konstigt att krypa in i ett träd som har en hålighet där många människor får plats. Väggarna rör sig, fladdermössen flyger in och ut. 

baobabträdet

Att det sen är en magisk plats gör det hela än mer rafflande. Vissa baobabstammars håligheter har använts till gravplats för magiker och betydelsefulla personer. Andra trädstammar har hyst postkontor, fungerat som fängelse eller till och med som en pub, fast den sistnämnda låg i Australien! 

baobabträdet
Komorerna, trädet har använts som fängelse

En sägen berättar om baobab som blev förälskad i fyra giftasmogna flickor, ingen av dem vill ha honom och i sin förtret slukade han dem allihopa och de blev kvar inne i stammen. 

baobabträdet
Jag kom både in och med lite hjälp ut … 
Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60 årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev