Meny Stäng

Resetrender 2022 – så här reser vi i år

Annons

Hur reser vi 2022? Miljöhot, pandemi och krig i Europa gör att världen känns mer osäker än på mycket länge. Samtidigt rullar livet på och vi är många som kommer fortsätta resa, om än kanske lite annorlunda. Här är några tankar kring resetrender 2022.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Resetrender 2022

När vi googlade på “resetrender 2022” fick vi några olika resultat, som grundade sig på undersökningar från Booking.com, Amadeus samt Apollo. Undersökningarna är från den senare delen av 2021, eller början av 2022.

Vi har tittat på alla undersökningarna och satt ihop ett antal rubriker som täcker innehållet, samt bidragit med våra egna funderingar. Världsläget har ju dessutom förändrats under den senaste tiden, i och med Rysslands invasion i Ukraina, vilket påverkar på många sätt och gör framtiden mer oviss.

Trygghet

Enligt undersökningarna sitter spåren av pandemin kvar, och man kan inte veta om det kommer nya mutationer eller nya begränsande regler. Nu har dessutom ett krig brutit ut i Europa och världsläget är mer osäkert än på mycket länge. Många kommer välja resmål som de uppfattar som trygga. Det kan handla om att man väljer en trygg researrangör, att man väljer att semestra inrikes eller att man reser till länder som ligger nära eller känns trygga ur någon annan aspekt.

Drömmar

Pandemin har under lång tid begränsat resandet och det finns en längtan efter att resa hos många. Efter mycket tid framför TV-serier och filmer har en del börjat drömma om att se platserna på skärmen i verkligheten. En del har också kunnat spara mer pengar än vanligt och kan tänka sig att boka en extra lyxig resa. Det har dessutom blivit relativt vanligt att låna pengar till resa, även om många samtidigt oroar sig för den ekonomiska situationen i världen.

Hälsa

Efter flera år med begränsade möjligheter har många reflekterat över hur viktigt resandet kan vara för hälsan. Nu vill man göra resor som man ska må bra av. Det kan handla om att man vill ta en ordentlig paus från hemmakontoret, att man vill finna lugnet i naturen eller att man vill boka resor med sportaktiviteter eller yoga.

Här och nu

En lång tid av pandemi har gjort att man vill försöka njuta i nuet och fånga dagen på ett annat sätt. Det är de små upplevelserna i varje ögonblick som är viktiga. Man kommer inte planera lika noga, och inte lika långt i förväg, utan ta det som det kommer.

Hållbarhet och ansvar

Många vill ta ansvar för vår gemensamma värld och bidra till att den ska bli bättre. Intresset ökar för ekoturism och fler väljer researrangörer som ta ansvar för både miljömässig och social hålbarhet. Man vill även bidra till att stödja de lokalsamhällen som man besöker.

Miljö

Det sociala mötet

Teams- och Zoom-möten i all ära, men under pandemin har många längtat efter att träffas i verkliga livet. När fysiska möten är möjliga vill man passa på att resa tillsammans med familj eller vänner, eller för att göra business. En del hoppas till och med på en semesterflirt.

Vad tror du om dessa resetrender 2022?

Vad tror du om dessa resetrender 2022? Stämmer de in på dig, eller känner du helt annorlunda?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev