Meny Stäng

Filmtips: Svindlande höjder

Annons

Om du är på humör för ett riktigt drama kan vi rekommendera Svindlande höjder. Emily Bronte skrev den klassiska kärlekssagan 1847, och nu har den kommit i en nyinspelning från 2009.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lite “djärv”

På den tiden ansågs den lite för djärv, och den hamnade lite i skuggan av systerns roman Jane Eyre. Och visst är det en dramatisk historia full av förtvivlad kärlek och dramatisk död. I vår tid känns det nästan orealistiskt att så många människor dör så unga. Men om man läser om systrarna Brontes liv verkar det tillhöra den tidens vardag, även om man tillhörde överklassen.

Tuffa tider

Mamman dog tidigt av cancer och två systrar dog av tuberkulos när de var barn. Den enda brodern dog av opimmissbruk och när Emily gick på hans begravning blev hon förkyld och fick lunginflammation. Och dog. Det var 1848, ett år efter att Svindlande höjder gavs ut. Emily var då 30 år … Så vi har det ganska bra idag! Men om ni känner för att snyfta en skvätt framför TV:n är det helt rätt rulle!

svindlande-hojder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev