Meny Stäng

Vem sitter vid ratten?

Annons

Vem sitter vid ratten i er bil eller husbil? I en artikel på Bortabra.se kan man läsa att det oftast är mannen som rattar bilen på semestern. I 96 procent (!) av bilarna kör mannen hela eller nästan hela tiden. Vi är inget undantag. Jag (Helena) har ju inte ens körkort …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bilkörning och könsroller

Ibland blir folk provocerade av att jag som kvinna inte har körkort och tycker att jag befäster stereotypa könsroller. Det har hänt mer än en gång att kvinnor går igång och nästan blir arga på mig för att jag inte har körkort.

Jag förstår deras tanke om att man inte ska vara beroende av en man, men jag har aldrig upplevt att jag varit det för att jag inte har körkort. Jag bor nära tunnelbana, bussar och pendeltåg och kan utan problem ta mig dit jag vill på egen hand. Nu har vi ju köpt en husbil, men att åka husbil är ju inget jag är ”beroende av”, utan snarare ett roligt nöje.

Jag provade att ta körkort i 18-årsåldern, men jag tror inte att det var min grej helt enkelt. Jag tyckte inte om att köra, och kände mig som en farlig bilförare. Jag anser definitivt att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter, men det inkluderar också att man ska kunna tacka nej till saker ibland.

Hur är det hos er – vem sitter vid ratten?

Hur är det i era bilar? Vem kör? Är det skillnad på personbilen och husbilen, ifall ni har båda delar? Och vad tänker ni om det?

Vem sitter vid ratten?
Peter vid ratten

Prenumerera på vårt nyhetsbrev