Meny Stäng

Boktips: Ön av Lotta Lundberg

Annons

Ön ligger som en mikroskopisk fläck i Stilla havet. Stränderna är vita, havet är oändligt och öborna dansar för turisterna, de gånger en båt råkar ha vägarna förbi. Det här är det riktiga paradiset – eller? Ön tillhör den brittiska kolonialmakten och trots att brittisk kultur känns mer än avlägsen är det brittisk lag som gäller. Misstankar om sexuella övergrepp leder till att tre brittiska socialarbetare anländer för att utreda förhållandena.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Olika sorters övergrepp

Öbornas fria inställning till sexualitet varken förskönas eller fördöms i boken. Här finns plats för lust utan skam, men här finns också smutsiga kollektiva hemligheter. Alla samhällen har regler för vad som är acceptabelt och inte – men frågan är om samma regler kan gälla i olika kulturer? Och vem har tolkningsföreträde?

Samtidigt som socialarbetarna utreder de eventuella övergreppen på öns flickor berättar boken om samhällets övergrepp på Stilla havsregionen. För vad är atomsprängningar om inte övergrepp?

Bygger på riktiga händelser

Boken bygger på de händelser som utspelades i den brittiska kolonin Pitcairn Islands, där ett antal män ur öns befolkning 2004 fälldes för sexuella övergrepp. Lotta Lundberg berättar en intressant historia, som ställer fler frågor än vad den ger svar.

Ön

Prenumerera på vårt nyhetsbrev