Meny Stäng

Välkommen till Doha, Qatar

FREEDOMtravel gästas av Anna, som bor i Doha i Qatar, och driver den underbara bloggen lifeaccordingtoskog.devote.se. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Jag bor i Qatar och för det mesta vet ingen var det ligger. Är det Dubai? Är det ett land? Måste du bära burka? Fotbollsfans har ofta koll eftersom Qatar står som värd för worldcup 2022. Tydligen missade någon på FIFA att här blir 50 grader på sommaren. Men Qatar har flera olika idéer för att lösa problemet.

Bara fantasin sätter gränser

Som ett av dom rikaste länderna i världen pga sina stora tillgångar av naturgas är det endast (och knappt den) fantasin som sätter gränser över hur dom löser sina utmaningar. Nya arenor planeras runt om i huvudstaden Doha.  En arena planeras ute i havet och en annan med ett rörligt tak för att skapa skugga och någonstans kommer väl en actionfigur in och sprutar air condition på spelarna.

pic2

Kulturell mix

Vill man uppleva det riktiga Mellan Östern är Qatar en perfekt destination. Det är inte im-a-barbie-girl-Dubai eller låt-oss-gå-tillbaka-till-grottåldern-Saudi, utan en blandning av skyskrapor och arabisk tradition. Efter några timmar i Doha är man i en härlig mix av asiatisk, arabisk och västerländsk atmosfär. Man möter allt från heltäckta kvinnor i svarta abayor till amerikanare i jeans och t-shirt.

Ibland känns det som att vi bor i Indien eller Philipinerna. Lokalbefolkningen är nämligen inte i majoritet i sitt eget land pga av alla gästarbetare. Qatarierna själva jobbar inte så värst mycket eftersom dom har pengar ändå och det är mer som en bisyssla. Statens pengar från olja och gas delas generöst ut till invånarna varje månad. Som barnbidrag med några extra nollor.

pic3

Välkommen till Qatar!

Trots att det traditionella spelar en stor roll och är viktigt för Qatar så rider vi inte till jobb på kameler. Jag passerar dock ett gäng varje morgon  utanför Emirens palats, när dom tar sin morgonpromenad. Eller det är inte Emirens palats. Det är hans kontor. Jag är lite osäker på vilket av alla 500 rum som är just hans.

Att köra bil här är en annan historia. Jag vet inte hur många liv jag har eller hur många jag har kvar men under mitt år här i Doha och otaliga kilometer körda, är det förvånansvärt att jag fortfarande har alla kroppsdelar och bildelar intakta.  Eller ja, kanske inte alla bildelar men dom flesta. Småkrockar räknas inte. Blir ni sugna på att hälsa på är det bara att komma. En gratis, guidad tur utlovas till den som lyckas smuggla med sig mest bacon. Välkomna!

pic1

Prenumerera på vårt nyhetsbrev