Meny Stäng

Bråvalla festival 2013 – lera, fest och konserter

Nu är Bråvalla festival 2013 över. Vi har sett massor av bra konserter, allt från Hoffmaestro och Green day till Thåström och Armin van Buuren. Framför allt har vi haft sjukt kul. Det har varit soligt och lerigt och konstant fest i flera dagar.

Första festivaldagen

Vi kom fram till starten av kön till Bråvalla-festivalen vid halv elva kvällen innan festivalen startade. Vid tre på natten fick vi rulla in och ställa oss. Organisationen vid entrén var bedrövlig. Vi hörde rykten om att det var kö ut på E4:an och att  campingarna var fulla.

Bråvalla 2013

Den camping vi står på nu verkar vara något ny plätt som de uppfann i natt. Men till slut vaknade vi till första dagen på Bråvalla-festivalen! Ungdomarna strömmade in i gummistövlar, släpandes på sovsäckar och ölflak. Dags för festival!!!

Bråvalla 2013 husbil
Freedom på plats på Bråvalla

När festivalen öppnade var det dags att se sig omkring på området. Ett helt gäng stora scener, tivoli, barer, butiker, matstånd …

Bråvalla festival 2013
Bråvallafestivalen 2013
Peter på Bråvallafestivalen 2013

Sol och festivalmat på Bråvalla

Solen fortsatte att skina och vi njöt av vädret på campingen, varifrån vi bland annat kunde lyssna på Hoffmaestro på den närmaste scenen. Vi strövade också runt ett tag på festivalområdet. Vi hade tänkt se lite stand-up faktiskt, men det var så fullt att vi gav upp försöken att trängas för att höra. Istället provade vi ytterligare lite festivalmat, bland de otaliga stånden.

Bråvalla festival

Vi hann med att prova både supergod kantarelltoast med västerbottenost och thaimat. Men det fanns också en hel del annat intressant för den som vill testa, allt från langos till ätbara insekter och känguru.

Langosvagnen och ett av de thailändska matstånden
Langosvagnen och ett av de thailändska matstånden
Här kan man beställa insekter, känguru eller zebra tydligen...
Här kan man beställa insekter, känguru eller zebra tydligen …

Lera och konsert med Rammstein

Efter ett tag kom regnet och förvandlade hela festivalområdet till ett gyttjeträsk. Om man stod stilla för länge på samma plats sjönk man ner, och man fick ta i för att komma loss. Många av de små tälten på tältcampingen var taskigt uppsatta och säckade delvis ihop i leran.

Den kvällen det var som lerigast spelade det stenhårda tyska bandet Rammstein. Konserten gav oss kanske inte den där starka feelingen, men det var ändå en häftig konsert med mycket eld och rök och rejält drag på scenen. Sedan var man glad att man hade en bekväm husbil att gå hem till!

Rammstein Bråvalla

Den näst sista kvällen lyssnade vi på två bra konserter: Green Day och Armin van Buuren. Vi har inte lyssnat så mycket på Green Day förut, men det var riktigt bra. Armin bjöd på en ordentlig laser show mitt i natten. Sedan blev det bara några timmars sömn. Men om man ska vara ärlig på blir det inte så jättemycket sömn när man är på festival …

Nyhetsbrev
Armin van Buuren Bråvalla
Helena framför Green Days spelning
Helena framför Green Days spelning

Finalkvällen på Bråvalla festival 2013

Igår kväll såg vi ett helt gäng spelningar: Nicky Romero, Takida, Mando Diao, Lindsey Stirling och Thåström. Mando Diao var en besvikelse för oss, eftersom vi hoppats på riktigt drag. Istället spelade de bara nya lugna låtar, som kändes helt fel lördag kväll på festival. Thåström levererade däremot med en riktigt cool show, med mycket känsla!

Nu på festivalens sista dag kändes det som att alla 46 000 människor som löst biljett var inne på festivalområdet samtidigt. Tyvärr verkade öltält, matstånd och bajamajor inte vara dimensionerade för det, vilket resulterade i enorma köer överallt. Efter ännu mer regn var det dessutom lerigare än någonsin.

Helena (och ett gäng andra festivalbesökare)
Helena (och ett gäng andra festivalbesökare)

Det största misstaget stod vi ändå för själva. I kvällens villervalla gav vi husbilsnycklarna till Robin och Alexandra. När vi sedan ville gå hem efter Thåström-konserten blev det missförstånd om mötesplats och mötestid. Robin och Alexandra gick på den avslutande konserten med Avicii, och i det publikhavet var det ju stört omöjligt att hitta någon.

Ingenting blir lättare av att mobiltelefonerna slutar fungera i kaoset heller. Peter och jag avslutade alltså kvällen med att sova en timme i stolarna u t a n f ö r husbilen. Tur att vi hade tjocka jackor!

En närbild på festivalgeggan...
En närbild på festivalgeggan …

Dags att lämna Bråvalla festival 2013

Till slut vaknade man upp till festivalens sista dag, och det var dags att lämna Bråvalla-festivalen. Vi tog det lugnt och lämnade stället efter lunch. Sammantaget kan vi säga att vi haft riktigt kul, träffat trevliga människor och lyssnat på bra konserter. Vissa delar av logistiken på den här festivalen måste dock förbättras!

Festivalområde Bråvalla

En utmaning när det var dags att lämna festivalen var förstås att komma loss från leran med husbilen. Det gick hyfsat bra för oss. Andra fick jobba lite mer …

En husbil fastnade i leran och fick hjälp av en traktor, men vajern gick sönder
En husbil fastnade i leran och fick hjälp av en traktor, men vajern gick sönder
Sedan kom bärgningsbilen...
Sedan kom bärgningsbilen…
Vi klarade oss smärtfritt med hjälp av några skivor som vi hittade på området
Vi klarade oss smärtfritt med hjälp av några skivor som vi hittade på området

Prenumerera på vårt nyhetsbrev