Meny Stäng

Att försäkra en husbåt

Annons

Att försäkra den här båten och vårt boende har inte varit enkelt … Vi har pratat med många försäkringsbolag, och de flesta skrattar eller svarar att det är omöjligt att försäkra en husbåt. Tills lut har vi lyckats teckna försäkringar, men det har inte varit enkelt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att teckna en husbåtsförsäkring

Först ringde vi upp Försäkringsbolag 1 (Trygg Hansa, det vi haft i alla år) och berättade att vi skulle flytta till husbåt. ”Kul för er, men tack och hej”, svarade de (ungefär). Vi behöll andra försäkringar hos dem, men gav oss ut på jakt efter någon som ville försäkra en båt. Det blev en försäkring hos Försäkringsbolag 2, (Alandia) som försäkrar båtar.

Försäkringsbolag 2

Att skaffa en husbåtsförsäkring hos försäkringsbolag 2 gick utmärkt, men när jag ringde upp senare för lite detaljfrågor fick jag prata med en ny handläggare som grymtade något om att de ”egentligen inte försäkrar båtar som ligger still, men nu när vi är inne i systemet, så … ” Eeeeh…? Ok, jag fick i alla fall veta att det enda som är försäkrat förutom båten är sånt som krävs för båtens framfart, det vill säga flytvästar, en jolle, gummistövlar … Inte kylskåp och datorer med andra ord.

Försäkringsbolag 3

Naturligtvis behövde vi också en hemförsäkring! Hemförsäkringen täcker ju lösöre, men inkluderar ju också sånt som reseskydd. Jag ringde upp Försäkringsbolag 1 och berättade att båten är försäkrad, men skulle vi kanske kunna teckna en hemförsäkring? Jodå, det skulle gå utmärkt! Handläggaren gav oss dessutom ett bra pris ”eftersom vi hade flera försäkringar hos dem”.

Igår ringde jag upp för att kolla några detaljer, och då fick jag prata med en ny handläggare. ”Nej, den produkten har vi inte!”, utbrast han. Han menade att om vi hade betalat och en skada skett så skulle vi inte ha fått ut några pengar, eftersom försäkringen var fel. ”Men det är ju ni som gjort fel?”, tyckte jag. ”Jovisst, det var dumt av oss, men du hade inte fått några pengar.” Eeeeeh?

Försäkringsbolag 3

Ingen idé att slösa energi på att bli alltför upprörd, utan nu ringde jag Försäkringsbolag 3 (If). De hade faktiskt den här produkten, under förutsättning att man är skriven på båten. Det är vi, så nu är vi försäkrade! Men det där med rabatt eftersom man har många försäkringar på ett ställe … det kan vi ju glömma.

Pampas

Prenumerera på vårt nyhetsbrev