Meny Stäng

Kostnad för 1 års husbilsresa – några förtydliganden

Annons

Igår presenterade vi vår kostnad för 1 års husbilsresa runt Europa, i ett blogginlägg. Vi valde att skriva om detta eftersom vi fått många frågor, och eftersom vi tror att det kan underlätta för andra. Vi fick mycket feedback – både här på bloggen och på Facebook – och det tackar vi för!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vi fick kommentarer som var tacksamma, nyfikna, förvånade eller inte förvånade och ibland undrande. Vi fick också många kommentarer om andra husbilisters kostnader för semesterresor eller övervintringar. Vi är väldigt glada för all feedback, och känner ett behov av att svara på några funderingar och kanske förtydliga några punkter.

Ja, det blir billigare om man står länge på samma ställe

En del övervintrare (människor som spenderar vintern i husbil nere i Europa) har kommenterat att de lever billigare per månad än de kostnader vi har presenterat. Vi tackar för dessa kommentarer, och det är ju också värdefull information för andra som planerar övervintringar i framtiden!

Ja, det blir ofta billigare om man står länge på samma ställe. Tänk på att de kostnaderna vi presenterade gäller för en äventyrsresa runt nästan hela Europa, men långa körsträckor och massor av färjeförbindelser – inte för övervintring på ett fåtal platser. Vi fick aldrig några “långtidsrabatter” på campingar eller internet eftersom vi hela tiden förflyttade oss. Så ja, övervintring i ett eller två länder kan säkert bli betydligt billigare per månad!

Vi förflyttade oss ofta och åkte många färjor, både mellan länder och till olika öar
Vi förflyttade oss ofta och åkte många färjor, både mellan länder och till olika öar

Internet blev dyrt – här är förklaringen

Många har kommenterat att Internet blev dyrt under vår resa. Det stämmer! Internet är faktiskt den enda post som direkt överskred vår beräkning och vår budget. Varför blev det så dyrt då? Många läsare skriver ju att de hittat bra och billiga internetlösningar nere i Europa. Ja, det stämmer säkert. Vår internet-förbrukning blev dyr av två anledningar:

  1. Vi förflyttade oss hela tiden och bytte både länder och campingar ofta. Många campingar har bra dealar på internet, men de gäller bara om man stannar minst en vecka. Det gjorde vi sällan … Ibland hittade vi prisvärda simkort med internet, men ibland bytte vi land innan vi ens hunnit använda upp det. Eftersom vi bytte land ofta tog det också ibland tid innan vi lärde oss och hittade den bästa dealen…
  2. Vi använder många GIG. Vi surfar inte bara, utan laddar upp stora bilder, filmer och hanterar hemsidor. Vi förbrukade alltså större mängder GIG än de flesta kanske skulle göra. Vi prioriterade också internet framför det mesta annat, så vi valde ofta att köpa internet även när det var dyrt.
I Italien köpte vi ett prisvärt internet-simkort med 20 GIG - sedan tog vi färjan till Grekland innan vi hunnit använda klart våra GIG...
I Italien köpte vi ett prisvärt internet-simkort med 20 GIG – sedan tog vi färjan till Grekland innan vi hunnit använda klart våra GIG…

Det kostar att leva – vi har inkluderat ALLT

En del har jämfört vår budget per månad med semesterresor per månad. Vissa (särskilt personer som reser utan husbil) har kommenterat att resan verkar ganska billig, medan andra (särskilt personer som reser med husbil) har kommenterat att det verkar lite dyrt. Ja, det är billigare att resa med husbil och t.ex. kunna laga maten själv än att bo på hotell! Varför blev det ändå dyrare per månad än vissa läsares semesterresor med husbil?

Vi tror att det beror på att vi räknat in EXAKT ALLA kostnader vi haft under året. Vi har inte bara räknat in diesel, campingar, mat och nöjen. Vi har också räknat in försäkringar, läkarbesök, mediciner, reparationer och underhåll, kläder som vi behövt köpa under ett helt år, böcker som vi velat läsa, nya grejor vi behövt inhandla till husbilen osv.

Alla dessa poster har vi alltså inkluderat i kostnaderna, och det gör man kanske inte om man reser på en månads semesterresa. Tack igen för alla värdefulla kommentarer och hoppas att vi lyckats svara på några av funderingarna!

När vi var i Kroatien gick vår husbilstoalett sönder - alla reparationer och allt underhåll har vi inkluderat i vår kostnad för 1 års husbilsresa
När vi var i Kroatien gick vår husbilstoalett sönder – alla reparationer och allt underhåll har vi inkluderat i vår kostnad för 1 års husbilsresa

Prenumerera på vårt nyhetsbrev