Meny Stäng

Veckans Gäst: Caroline King, digital nomad

Annons

Caroline King lämnade Sverige för 15 månader sedan tillsammans med sin man och sina två söner. Familjen har gjort en otroligt spännande resa och besökt över 20 länder i flera olika världsdelar, medan de lever som ”digitala nomader” och alltså försörjer sig via internet medan de är på resande fot.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Familjen har inga planer på att komma tillbaka till Sverige för närvarande, men har för tillfället slagit sig ner i Prag där de praktiserar hemskolning eller ”unschooling” för sina barn. Vi har ställt ett antal nyfikna frågor till Caroline, och om du vill läsa ännu mer kan du följa familjens liv och resor på bloggen Den andra resan.

Kan du berätta lite om dig själv och din familj?

Jag är uppväxt i Stockholm och började egentligen min rese-karriär när jag var 17 år och volontärarbetade som dykare i ett marinbiologiskt projekt i Belize en sommar. Jag återvände med en grupp vänner efter gymnasiet och stannade kvar i Centralamerika ett år.

Efter det träffade jag min blivande man som kommer från England under en resa till den indiska delen av Kashmir. Vi lärde känna varandra då vägen var blockerad för att båda sidors militärer kastade lite granater på varandra. Vi köpte en åsna och vandrade i Ladakh och då blev vi kära i varann. Jag struntade i hembiljetten och följde med på en 4 månader lång resa med tåg och buss genom Asien tillbaka till Europa istället.

Både jag och min man är kreativa personer som tillsammans driver 3 företag på nätet. Vi har två barn nu som är 4 och 6 år gamla som är resvana sedan födseln nästan. Det kändes inte helt onaturligt för oss att ta beslutet att sälja huset för och nästan alla ägodelar i Sverige för 15 månader sedan när skolplikten för våra barn började närma sig.

Kan du berätta om er resa?

Vi har besökt 24 länder sedan vi lämnade Sverige för 15 månader sedan: Tyskland, Holland, Belgien, UK, Rumänien, Förenade Arabemiraten, Indien, Maldiverna, Malaysia, Singapore, Thailand, Laos, Indonesen, Spanien, Colombia, USA, Frankrike, Italien, Egypten, Palestina, Israel, Vatikanstaten, Luxemburg, Tjeckien och Polen.

Det är blandat hur vi reser och valet av länder. Ofta reser vi på grund av företaget.  I höstas var vi i Colombia för att vi övervakade produktionen av en stor order av hängmattor där. Trots att jag är lite nojig över att flyga ibland blir det allt som oftast flyg för oss eftersom det är billigare, enklare och snabbare. När tillfälle fås väljer vi helst att åka med tåg då det är både spännande med utsikten och hela familjen gillar att åka tåg. Den senaste tågresan var för lite över en vecka sedan från Prag till norra Polen.

Vad är det bästa med att resa så som ni gör?

Det absolut bästa är friheten att kunna befinna sig var man vill och att kunna ordna sina barns utbildning på ett sätt som vi behöver för vår familj, vilket inte går att göra i Sverige eftersom det är skolplikt där. Vi kan verkligen inte tänka oss ett bättre sätt att få utbilda sina barn än att låta dem uppleva på riktigt snarare än att läsa om det i böcker i ett klassrum.

De senaste månaderna har vi avverkat det gamla Egypten och romarriket vilket för oss innebär att klättra ner i pyramider, se den fantastiska samlingen av mumier, sarkofager, statyer och annat på det egyptiska museet i Kairo, vandra i tunnlarna i den underjordiska staden i Neapel och häpna över den bevarade konsten och gipsavgjutningarna i Pompeji.

Det är olika hur vi bestämmer vart vi ska åka och vad vi ska uppleva men vi försöker absolut få en balans mellan jobb, utbildning och barnens och de vuxnas viljor. Vi har klättrat upp på 3 aktiva vulkaner ganska nyligen. Det är barnen helt och hållet som föreslagit att göra det eftersom de är fascinerade av vulkaner. 

Oftast vill vi göra samma saker allihop och då har vi åkt airboat bland alligatorer i Florida, paddlat kanot i en vild flod i Laos, och slappat i poolen bland risfälten på Bali. Men själva huvudidén med resandet för oss är upptäckandet och att lära oss hur världen fungerar och att man kan leva och göra på så många olika sätt.

Kan du berätta om några oväntade utmaningar under resan?

Vi hade inte förväntat oss att internetuppkopplingen skulle vara så illa i de områden vi besökt i så många länder. Det har varit fruktansvärt frustrerande när man behöver utföra sitt jobb men inte kan för att vinden blåser åt fel håll (!) eller man råkar besöka en fantastisk plats där det inte finns något internet alls.

Då får man helt enkelt lägga arbetet åt sidan tills man kommer till ett ställe med bra uppkopplingen. Livet har varit så mycket enklare när vi har haft bra uppkoppling. Nu har vi lärt oss att planera och ta reda på om uppkopplingen först.

Ni kallar er “digitala nomader” – vad betyder det och hur försörjer ni er under resan?

Vi försörjer oss genom våra webbshoppar -vi  designar  och  tillverkar hängmattor, pashminasjalar och mattor i olika länder som Nepal, Indien och Colombia. Det började med att min man sålde pashminasjalar från en låda under sängen 2001 och har utvecklats till ett företag som har ca 40-50 anställda i tillverkningen i Nepal, och ger jobb till 100-tals personer i Indien och Colombia.

Vi har ett rättvisetänk och miljötänk som genomsyrar företaget så därför besöker vi tillverkningarna ofta för att vara säkra på att de som jobbar fortsätter att trivas och att tillverkningarna fortsätter att hålla hög standard.

När vi tog beslutet att lämna Sverige för att hemskola våra barn blev det en mycket stor omstrukturering i företaget. Nu fick vi ju leta efter personer som kunde sköta de bitar som höll oss fastkedjade på kontoret så vi har till exempel hittat andra företag som skickar ut samt kundservice och admin i olika länder.

Det kanske låter som att det inte finns något kvar att göra för oss men sanningen är att om man inte håller företaget på topp kommer någon annan bli bättre så det gäller att ständigt förbättra. Det är ett ständigt pusslande med tid att hinna få det viktigaste gjort.

Familjen badar på Maldiverna
Familjen badar på Maldiverna

Era barn går inte i traditionell skola utan ni praktiserar hemskolning. Hur fungerar det?

Vi praktiserar ”peaceful parenting” så gott vi kan – det vill säga fredligt föräldraskap. Det innebär att man följer icke-aggressionsprincipen och inte använder våld och tvång mot barnen vilket kanske inte låter så konstigt men om man går in på detaljer som till exempel skola och dagis kan man se att det bryter mot icke-aggressionsprincipen att lämna ett skrikande barn på dagis eller att tvinga ett barn som inte vill att gå i skolan.

Att följa icke-aggressionsprincipen innebär inte att man låter barnen göra vad de vill helt och hållet för då kan det såklart aggressera mot någon annan så vi har regler och principer som alla ska följa och om någon bryter mot det diskuterar vi det.

Det blir en väldigt massa argumenterande och förhandlande, vilket vi ser som en investering för framtiden. Dels tvånget att gå i skolan och dels det att alla barn är olika med olika behov och det att vi inte tror på det svenska systemet i sig gör att vi inte vill ha våra barn i svensk skola.

Vi praktiserar något som kallas unschooling som kort och gott innebär att man inte följer en skolplan utan snarare utformar utbildningen helt efter barnet. En del familjer ger barnen helt fria tyglar att göra vad de vill. Vi tänker att vi har ansvar för att våra barn får med sig rätt verktyg i vuxenlivet så vi har en del ramar för hur vi gör.

Matematik och att kunna läsa och skriva anser vi är viktigt så vi har intresserat barnen för det och försöker lägga undan ungefär 2 timmar om dagen för det. Vi lärde vårt äldsta barn att läsa med ordbildsmetoden när han var 1. Det betyder att man håller upp stora ordkort och att det blir som en slags lek. Efter ett tag lär sig bebisen att känna igen orden och därefter att dechiffrera vilka bokstäverna är.

Vi följer barnens intressen och märker att ju äldre de är ju mer olika blir de. 5-åringen gillar programmering så vi lär oss med Codeacademy och ofta sitter han tillsammans med pappan när han jobbar med Magento. Vår 4-åring är mer artistisk lagd, mycket kreativ med lego och gillar matlagning så lägger undan en del av dagen så att barnen får egentid med föräldrarna och hinner med det.

En del frågar mig om hur jag ska lyckas lära ut mina barn saker som jag inte är utbildad för. Då får man fråga sig vad som är viktigt att lära sig och om barnet verkligen är intresserat för om barnet inte vill lära sig är det ju ingen idé.

Och om barnet vill lära sig avancerad fysik/kemi eller något annat som jag inte är expert på – Ja, antingen lär jag mig hur jag lär ut det eller så hyr jag in en lärare för det eller skriver in dem på en kurs. Nu är de bara 4 och 5 år så vi kommer ta det när det blir aktuellt och hitta den bästa lösningen då.

Hur ser era framtidsplaner ut?

Vi ska testa att vara bofasta i Prag i ett år.  Det längsta vi har bott på en plats är 3 månader så jag tror det kommer bli en utmaning för oss! Men Prag ligger strategiskt bra med närhet till många centraleuropeiska städer och den adriatiska kusten så när det väl kliar i fötterna igen så är det iallafall lätt att ta sig på lite kortare resor.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Antarktis! Det skulle vara så otroligt häftigt att få åka med biologer och träffa nykläckta kejsarpingviner! Vi hade faktiskt planerat resan men precis när jag skulle komma till skott blev jag gravid så vi skjuter upp det några år tills att yngsta blir 7.

Henry inuti en mini-pyramid
Henry inuti en mini-pyramid i Giza i Egypten

Tack Caroline King för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev