Meny Stäng

Veckans Gäst: Said Belhaj, årets manliga äventyrare

Annons

Said Belhaj är professionell bergsklättrare och reser jorden runt för olika spektakulära klättringar. I år tilldelades han utmärkelsens ”Årets manliga äventyrare” med motiveringen att han är ”en av Sveriges mesta klättrare som inte verkar ha några som helst ambitioner att slå av på takten under vad som verkar vara en ihållande toppform”. Priset delades ut under Vildmarksmässan i Stockholm och har tidigare delats ut till kända äventyrare som Ola Skinnarmo, Renata Chlumska och Fredrik Sträng.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Under 2015 klättrade Said över 130 leder, varav flera anses tillhöra kategorin världens hårdaste. Men trots att Said satsar hårt på bergsklättring har han fler strängar på sin lyra. Han är också fotograf och en hängiven musiker, som både uppträder solo och spelar i olika band, gärna runt om i världen. Just nu befinner han sig i Katalonien i Spanien för att ge sig på sin svåraste led hittills. Vi har självklart ställt ett gäng nyfikna frågor till Said!

Kan du berätta lite om dig själv och hur det kom sig att du började klättra?

Jag är född -81 i Mölndal utanför Göteborg. Min far är från Marocko och min mor från Finland och jag talar 6 språk flytande. Jag har klättrat i 25 år, varav 15 professionellt. Jag har också spelat musik i hela mitt liv, numer med fokus på musik från Nord- och Västafrika, och spelar med olika musiker och artister runt hela världen. Dessutom är jag fotograf.

Jag började klättra i berg i början av 90-talet för att jag älskade klättring. Jag visste inte vad bergsklättring var, kände inga klättrare, det fanns knappt någon info på den tiden osv men en näst intill besatt passion har lett mig till var jag är idag.

Vad fick dig att våga satsa på klättringen på heltid? Funderade du aldrig på ett vanligt yrke, som snickare eller lärare?

Jag har alltid klättrat i första hand. Prestationer, sponsring och allt annat har kommit naturligt av sig själv. Nej, jag har alltid bara velat klättra så något “riktigt yrke” har aldrig varit aktuellt. Sedan så har jag självklart varit väldigt välsignad med att få göra detta på heltid.

I motiveringen till ”Årets äventyrare” står att du klättrat leder i grader mellan 8a och 9a. Vad betyder det?

Ja, över 130 leder i dessa grader i samtliga discipliner i klättring, även solo, under 2015. Det tyder på en enorm bredd, dedikering och nivå. Men det skiljer sig egentligen inte så mycket från andra år. 2015 blev detta uppmärksammat inför den här nomineringen.

Said Belhaj klättrar i Getu-Hé, Kina. Foto: Sam Bié, www.sambie.fr
Said Belhaj klättrar i Getu-Hé, Kina. Foto: Sam Bié, www.sambie.fr

Kan du berätta om din mest spännande eller dramatiska klättring?

Självklart var det i begynnelsen då klättringen var en upptäcktsfärd och ett stort äventyr. Jag hade inga referenser eller erfarenhet då. Jag ville bara klättra, men min utrustning och kunskap var väldigt bristfällig så det banade för galna och livsfarliga upptåg …

Du har sett många länder under dina klättringsresor – finns det några länder du tycker extra mycket om och varför?

Jag har rest till drygt 40 länder för att klättra. Generellt gillar jag kontinenter som Afrika och Asien bäst. Inte för att den bästa klättringen finns där, då behöver man aldrig lämna Europa, men för kulturen och människorna.

Hur finansierar du dina resor och hur tjänar en professionell klättrare ihop pengar till hyran?

Jag är sponsrad/ambassadör för en rad varumärken, främst inom klättring. De betalar min lön för att göra min grej och jag har väldigt fria tyglar, det vill säga jag gör vad jag vill. Och det jag gör överensstämmer med vad de vill ha ut av samarbetet.

Vilka resor har du inplanerade och hur ser planerna för året ut?

Just nu är jag i Katalonien i Spanien, för att försöka klättra min svåraste led hittills. Resten av året planerar jag klättring i Nordafrika, Nordamerika och Asien.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål Said Belhaj?

Just nu ligger Brasilien högt på listan. Men eftersom det är väldigt varmt där så bör man åka dit på vår sommar, det vill säga deras vinter. Och då det är OS där detta år under denna period så får jag skjuta upp denna resa. Där ser jag fram emot bra klättring och en massa musik!

Said Belhaj
Said Belhaj med Zaky Diarra och Seydou Diabaté i Carla-Bayle, Frankrike. foto: Belhaj kollektion

Tack Said Belhaj för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Översta bilden: Said Belhaj vid Railay beach, Thailand, foto: Terje Aamodt, www.terjeaamodt.com

Prenumerera på vårt nyhetsbrev