Meny Stäng

Veckans Gäst: Jonas Andrén och vänner, bergsbestigargäng

Annons

Jonas Andrén och hans vänner har känt varandra sedan de var unga och spelade fotboll och innebandy tillsammans. Nu är det helt andra äventyr som gäller! De har tidigare bestigit Kebnekaise och Kilimanjaro tillsammans, och för någon månad sedan var det dags för en ännu större utmaning: nämligen Europas högsta berg Elbrus, som ligger i ryska Kaukasus.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vilket berg som egentligen är Europas högsta (det vill säga om Elbrus tillhör Europa eller om Mont Blanc ska räknas som det högsta) är omstritt, men för bergsbestigare är Elbrus vedertaget som det högsta i Europa. Dessutom är det med i det legendariska ”Seven Summits” (högsta topparna på varje kontinent). Hur går det när ett svensk kompisgäng ska bestiga ett sådant här legendariskt berg? Det har vi frågat Jonas och hans vänner om.

Kan ni berätta lite om er själva? Vilka är ni och vad gör ni när ni inte bestiger berg?

Jag heter Jonas Andrén och jobbar som säljare av nya hissar på KONE. Mina vänner heter Kasper Lacki (jobbar på SEB kort), Marcus Karlsson (ÅF konstruktör) och Victor Ljung (produktchef Hissmekano). Vi har känt varandra i närmare 15 år och har gjort allt möjligt tillsammans.

Vi är alla uppväxta i Täby, men bor nu efter hemkomst från studier lite utspritt i Stockholm. Vi är alla 89:or, dvs 27 vårar gamla och i peaken av våra liv 🙂 Tre av oss är singel, så äventyrssugna damer är välkomna att höra av sig. Vi umgås relativt mycket. Oftast blir det fotboll, några öl, risk, skitsnack, stryktipset och självklart jakten på den perfekta utrustningen inför resorna.

Har ni alltid varit lockad av äventyr eller hur började det intresset?

Drömmen om att bestiga berg och framförallt ikoniska berg som Mount Everest har nog alltid funnits där för oss alla även om den inte har känts särskilt realistisk. Men det är först nu på senare år som intresset för bergbestigning har väckts hos oss, speciellt efter att Victor och Kasper åkte till Tanzania och besteg Kilimanjaro under 2015.

Vi har alla varit aktiva sedan unga år där vi har spelat fotboll och innebandy tillsammans så vi antar att det kan ha med saken att göra att vi tycker om att hitta på saker tillsammans som ses lite mer utmanade och där man verkar i team men även individuellt.

Vad har ni för erfarenhet av bergsklättring och andra äventyr sedan tidigare?

Delar av gänget har varit på både Kebnekaise och Kilimanjaro sedan tidigare, men nu inför Elbrus åkte hela gänget även iväg på en tvådagars glaciärkurs i Jostedalen i Norge. Där fick vi öva på att gå på glaciären med stegjärn, sprickräddning och att gå i replag som en förberedelse inför Elbrus, det var häftigt!

Ni har nyligen bestigit Europas högsta berg. Hur förberedde ni er inför klättringen och hur vältränad måste man vara?

Vi fick ett träningsschema som ökade successivt i ansträngning och mängd ju närmare det begav sig så alla har möjlighet att orka ta sig upp för Elbrus västra (och östra) topp från den norra sidan. Bland annat så är det väldigt viktigt att gå in dina skor för att undvika eventuella skavsår under färden upp, så något vi testade på var att gå 20 gånger upp och ner för hagabacken med full packning vilket är en av Stockholms högsta punkter. Bor man i en storstad så får man anpassa träningen efter det som finns.

Tänk dig att du behöver orka bära åtminstone ca 20kg under vissa etapper och att du ska orka gå under längre tid också. Blanda styrketräning med konditionsträning, gå ej blind på endera. Tempot på vandringen är inte alltför högt, men långa sträckor och många timmar gör att det är bra att vara ordentligt förberedd. Rekommenderar att man tar någon längre vandringstur i varmt väder inför resan.

Elbrus
Soluppgång kl 04:30 påväg till toppen. Ca 4100 meter över havet

Berätta om bestigningen av Elbrus! Vilka genomförde ni klättringen tillsammans med och hur gick det? Vad var mest utmanande?

Vi var en grupp på 11 personer, bestående av oss fyra, två från Norge och 5 från Ryssland. Gruppen var jämn och vi hade inga problem med att folk var för dåligt förberedda. En del språkbarriärer men ingenting som påverkade klättringen. Alla utom en person kom upp till toppen.

Det mest utmanande med klättringen var nog värmen. Solen låg på ordentligt och samtidigt som man ville ta av sig plaggen var man tvungen att skydda sig från att bränna sig, vilket är väldigt lätt hänt på höga höjder med mycket snö. Solskyddsfaktor 50 var på varje dag i 2 veckor! Och den som inte hade det den led dagen efter så att säga.

Man bör även känna till att vädret är väldigt svängande i bergen. Ena sekunden är det solsken, andra sekunden haglar det för att sedan plötsligt slå över till åskoväder deluxe. Mycket fascinerande när man är där och får uppleva det. Det är dock även detta som är den största faran med en sådan här vandring. Blir man överrumplad av vädret på hög höjd kan det sluta mycket illa.

Planerar man att vandra på högre höjder bör man verkligen lyssna till råden gällande acklimatiseringsdagar. Skillnaden på en extra dag kan vara det som gör att man klarar sig till toppen eller inte. Grabbarna som var på Kilimanjaro säger att det inte går att jämföra resorna just på grund av att acklimatiseringen var så pass mycket bättre (fler dagar) på Elbrus. Medan Kilimanjaro, utan vettig acklimatisering, erbjöd exempelvis yrsel, illamående och utmattning, erbjöd Elbrus en vandring där det gick att njuta på toppen och där tidigare nämnda symptom var i princip icke-existerande!

Hur tog ni er fram till berget och hur upplevde ni resan genom Ryssland?

Vi inledde med att flyga till Moskva där vi mellanlandade innan vi tog oss vidare till Mineralnye Vody i södra Ryssland. Där blev vi upphämtade av vår guide Vladimir som tog med oss till Kislovodsk där vi fick spendera en natt på hotell innan det var dags för avfärd till Elbrus. En skumpig 2 timmars bussresa senare var vi vid den mäktiga foten av Elbrus och kunde blicka ut över det vackra landskapet.

Har ni några nya resor eller äventyr inplanerade under det närmsta året?

Nej inte än så länge, men vi planerar att kanske ta oss an Denali (tidigare Mt. McKinley) som ligger i Alaska under 2018. Det kostar en hel del pengar att bege sig ut på bergsklättring så vi måste spara innan vi kan bege oss ut igen. Det långsiktiga målet är de högsta topparna på varje kontinent. Alternativet är Aconcagua som ligger i Sydamerika och även det är med i Seven summits.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ert drömresmål Jonas Andrén?

Carstenz Pyramid ser jag som mitt drömresemål just nu. Japan som ett resemål inom snar framtid. Även Svalbard och Yosemite i USA är någonting som lockar gänget!

Jonas Andrén och vänner, på Europas högsta berg
Jonas Andrén och vänner, på toppen av Europa. Dag 8. 5642 meter över havet

Tack Jonas Andrén och vänner för att ni ville dela med er av era erfarenheter och tankar!

Översta bilden: Precis innan avfärd för toppbestigninen. Från vänster: Jonas, Victor, Kasper, Marcus

Prenumerera på vårt nyhetsbrev