Meny Stäng

FREEDOMtravel 2021 – 12 saker som hänt under året

Annons

Det hände en hel del på FREEDOMtravel förra året. 2021 var året då vi bytte från blogg till magasin, för första gången fick över 100 000 besökare under en månad och gav ut ett fysiskt magasin, bara för att nämna några saker.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

FREEDOMtravel 2021

Förra året var ytterligare ett pandemiår vilket innebar att vi, till viss del, blev begränsade i vart och när vi kunde resa. Trots det blev det en hel del resor både med och utan husbil, vilket vi berättat om tidigare. Det blev också ett tillfälle att satsa på och utveckla freedomtravel.se på flera olika sätt. Här är tolv saker som hände på FREEDOMtravel under 2021:

1. Nyhetsbrev

Vi hade länge tänkt på att starta ett nyhetsbrev och i början på året blev det äntligen av. Nyhetsbrevet går ut en gång i månaden och bjuder på förhandsinfo om saker som är på gång, länkar till mest lästa artiklar och rabatt i webbutiken:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

2. Nya produkter i webbutiken

Vi startade webbutiken 2020, och på sommaren 2021 fick vi äntligen hem alla nya produkter som vi utvecklat tillsammans med det svenska företaget Pufz. Det var bland annat plädar, påslakan, örngott, handdukar, kökshanddukar, grytlappar, glasunderlägg och ljuslyktor – allt med stilrena mönster med husbilar eller husvagnar.

Även om vi inte fick chans att visa produkterna på någon mässa (pandemin!) så kunde vi sälja dem i webbshopen, och i december 2021 slog vi försäljningsrekord. Det roligaste har dock varit själva processen!

3. En mediasäljare blev samarbetspartner

I slutet av 2020 började Peters bror Micke (som varit toppsäljare på Vi i Villa i 30 år) arbeta med oss som mediesäljare, och på våren 2021 kom arbetet igång på allvar. Det innebar att Micke började sälja in annonser som visas både på startsidan och i alla 3600 artiklar, samt i vårt fysiska magasin.

För att göra detta möjligt fick vi köpa in ett annonsprogram, så att vi kunde leverera statistik på visningar och klick till kunderna. Vi fick också anlita vår webbutvecklare för att bygga om sajten och annonsprogrammet.

Peter, Micke och Mickes fru Nilla

4. Besöksrekord

Under 2021 slog vi besöksrekord, och det med råge. Redan i april nådde vi nästan upp till 100 000 unika besökare på en månad (99 915 för att vara exakt), och i juli klev vi över den “magiska gränsen” med 103 355 unika besökare.

Under hela året hade vi sammanlagt 834 484 unika besökare (varav 88 procent nya) och 1 590 651 sidvisningar, enligt Google Analytics. Besökarna kom huvudsakligen från Sverige (93 procent) och näst flest läsare hade vi från Finland. De sista procenten bestod av svenskar som bor utomlands eller är på resande fot. 55 procent var kvinnor och åldersfördelningen kan du se i diagrammet nedan.

5. Mer fokus på Sverige än någonsin

Innehållsmässigt har vi skrivit mer om Sverige än någonsin. Om vi bortser från 2015 (då vi reste runt Europa med husbilen hela året) så är nog 2021 året då vi befunnit oss flest månader på rull med husbilen. Dels spenderade vi min (Helenas) semester på husbilsresa i Sverige och dels kunde jag distansarbeta från husbilen flera månader i sträck, samtidigt som vi upptäckte Sverige under kvällar och helger. Våra mest lästa inlägg om Sverige under året är:

  1. Göra i Gränna – 9 tips till polkagrisstaden vid Vättern
  2. Göra i Trosa – 9 tips till en pittoresk pärla
  3. 30 sevärdheter i Gamla stan – turist i Stockholm

6. Ett fysiskt magasin – 100 000 ex

2021 var året då vi för första gången gav ut ett fysiskt magasin. Eftersom detta var helt nytt för oss så var det en utmaning, men tillsammans med Peters bror Micke, som jobbar med oss som mediesäljare, lyckades vi ro projektet i land.

Magasinet trycktes i 100 000 exemplar och levererades till 600 campingar mellan Mora och Ystad, samt till 100 husbilsåterförsäljare. På dessa ställen fanns den som en gratistidning, tillsammans med tidningen “Husbil och Husvagn på Väg”. Fantastiskt roligt! Projektet kommer upprepas i år, 2022!

FREEDOMtravel magasin

7. Reels på Instagram

Peter, som under många år klippt film för Youtube och Vimeo, började under 2021 göra “reels” (filmrullar) för Instagram, och nu varvar vi inlägg (bilder) och stories (händelser) med reels. Det är fortfarande jag (Helena) som sköter Instagram, men Peter klipper ihop filmerna. Följ oss gärna här: @freedomtravelnews

8. Ombyggnad av freedomtravel.se

Jag vet inte hur många gånger vi byggde om på sajten förra året! Förutom att vi byggde om för annonser så ändrade vi strukturen på webbutiken och la in “Se och göra i Sverige” (med direktlänkar till våra olika landskapssidor) på startsidan. På slutet av året gjorde vi det största bygget, vilket innebär att vi kan ta in gästskribenter (punkt 10). Webbutvecklaren blev anlitad många gånger!

9. Från blogg till digitalt magasin

På hösten 2021 bestämde vi oss för att byta ordet “blogg” till “digitalt magasin”. Anledningarna till detta är flera. Dels har vi upplevt att “digitalt magasin” blir tydligare i samtal med olika samarbetspartners. När vi dessutom började ta in gästskribenter på vår sajt (nästa punkt) så tyckte vi att ordet “magasin” passade bättre.

10. Gästskribenter och influencers

Hösten 2021 bestämde vi oss för att ta in gästskribenter på vårt magasin – det vill säga fler personer som emellanåt kan bidra med artiklar. I skrivande stund har sju skribenter anslutit – och alla har fått en egen presentationssida med länkar till egna sajter och sociala medier samt alla sina artiklar hos oss samlade.

Vi planerar att ta in fler, men vi har gått långsamt framåt, eftersom vi vill hinna ta hand om och publicera dem vi tar in. Om du är intresserad av att vara med är du varmt välkommen att höra av dig!

11. Medlemmar i Mynewsdesk

På slutet av 2021 bestämde vi oss för att som företag bli medlemmar i Mynewsdesk, som är en plattform där man kan presentera sitt nyhetsrum och släppa pressmeddelanden.

12. Samarbete med två stora mässor

Under slutet av året blev det klart att vi ska samarbeta med två stora och viktiga mässor i husbilsvärlden – Husbil 2022 Sthlm (18-20 mars 2022) och Elmia Husvagn Husbil (september 2022). Vi kommer marknadsföra båda samt finnas på plats med monter, föreläsa och rapportera från mässorna.

På Husbil 2022 Sthlm – “Frihet på hjul” – kommer vi hålla inte mindre än sex föreläsningar om olika destinationer. Vi kommer också finnas på plats med ett “Destinationstorg” där vi samlar och erbjuder inspiration om ett gäng olika resmål. Missa inte det!

Vad händer på FREEDOMtravel 2022?

Vi gillar att utveckla och har alltid nya projekt på gång, och vi känner oss väldigt taggade för 2022. Hoppas att du hänger med!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev