Här hittar du våra bästa restips om Kina – allt från Kinesiska muren och Förbjudna staden till Himmelska fridens torg och den goda maten. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Kina

VARFÖR RESA TILL Kina?

  1. Spännande kultur – Det är intressant att uppleva en kultur som är annorlunda på så många sätt, i allt från språk och mat till olika sedvänjor.
  2. Historiska sevärdheter – Det kryllar av intressanta historiska sevärdheter, som den förbjudna staden och den kinesiska muren.
  3. Palats och parker – Man kan hitta parker inne i städerna, men också besöka olika vackra palats med tillhörande trädgårdar.
  4. Vacker natur – Det finns fantastisk natur runt om i landet, allt från höga berg till floder och grottor, samt de kända sockertoppsbergen.
  5. God mat – Det kinesiska köket har mycket att erbjuda och vanligtvis beställer man in många olika smårätter som man delar på .

Vädret just nu

booked.net

Kinesiska muren

Restips om Kina

Freedomtravel kinesiska muren

Kina, Badaling

Turistattraktion eller inte – den kinesiska muren är väl värd ett besök. Den vanligaste platsen för besök är Badaling. Det går att ordna resan till muren på många olika sätt, till exempel med bussar från Beijing. (1998, 2006)

Beijing

Hutonger

Kina, Peking

I Beijing trängs nytt och gammalt i en salig blandning. Ett sätt att se sig om i huvudstaden är att ta en tur med en cykeltaxi. Ett bra tips är att ordentligt göra upp om priset innan! (1998, 2006). Läs mer:

Kina, Bejing

Den förbjudna staden i Beijing

Den förbjudna staden

Förbjudna staden

Kina förbjudna staden

Missa inte att besöka den förbjudna staden, varifrån landet styrdes från 1421 fram till att Qingdynastin störtades 1911. (1998, 2006)

Himmelska fridens torg i Beijing

Himmelska fridens torg

Himmelska fridens torg är inte bara världens största torg, utan också känt för studentrörelsen som våldsamt slogs ner 1989. Torget ligger i centrala Beijing och är en ”must see”. (1998, 2006).

Hutonger i Beijing

Hutonger Beijing

I Bejing finns fortfarande områden med de smala gamla gränder som kallas hutonger, även om en hel del av dessa ar rivits. (2006)

Wang Fu Jing Avenue i Beijing

Wangfu jing avenue

Både dagtid och kvällstid kan man strosa på den stora shoppinggatan Wang fu jing avenue. Här finns massor av stora och moderna shoppingcentra. (1998, 2006)

Kinesisk mat

Kinamat

Kinesisk mat i Kina är någonting helt annat än det som serveras på kinakrogar i Sverige. Förbered dig på att få in många små rätter med massor av olika smaker. Missa heller inte Peking-anka, som man äter inrullat i små bröd tillsammans med kinesisk lök och en söt sås.

Xian

I Xian finns det berömda Terracottaarmén, som verkligen är värd ett besök! Det är den första kejsaren av Qindynastin (2200 år sedan) som vaktas av 8000 skulpturer i bränd lera. Fascinerande! (1998)

Kina, Xian

Guilin

I Guilin i södra Kina finns samma typ av sockertoppsberg som i norra Vietnam. Här kan man glida runt på ljudlösa båtturer – magiskt vackert! Det finns också grottor att besöka med fantasieggande formationer. (1998)

Kina, Guilin

Väder i Kina (Peking)

Kina, Peking

BRA ATT VETA – MER RESTIPS OM KINA

  • Valuta? Renminbi (CNY)
  • Prisläge? Billigare än Sverige
  • Språk? Kinesiska (en del pratar också engelska)
  • Se upp med? Generellt utgör trafiken den största risken i landet. Kina är samtidigt ett stort land, och det är alltid en bra idé att kolla det aktuella säkerhetsläget på Sweden Abroad.
  • Tänka på? Under två veckor per år stänger i stort sett hela Kina för att fira det kinesiska nyåret och den kinesiska nationaldagen.
Cykeltaxi

Helena och Peter Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer